22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜε ισχυρή άνοδο ολοκλήρωσαν τον Νοέμβριο το Χ.Α. και η ευρωπαϊκή αγορά:...

Με ισχυρή άνοδο ολοκλήρωσαν τον Νοέμβριο το Χ.Α. και η ευρωπαϊκή αγορά: Η καλύτερη μηνιαία επίδοση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέτος


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε και επίσημα η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση από τη Fitch, γεγονός, βέβαια, που ενδεχομένως το έχουν προεξοφλήσει πλήρως οι επενδυτές του Χ.Α. Ειδικότερα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒΒ- (επενδυτική βαθμίδα), δίνοντας, επίσης, σταθερό outlook. Καταλύτης στην απόφασή του αποτέλεσε, προφανώς, η μέχρι τώρα πολύ καλή μακροοικονομική και δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Περνώντας στις εξελίξεις του χρηματιστηριακού πενθήμερου, δεδομένου του θετικού διεθνούς κλίματος στις αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπλήρωσε έναν ακόμα ισχυρά ανοδικό μήνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αποεπένδυση του Τ.Χ.Σ. από την Alpha Bank και την Εθνική, καθώς και του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρουσίασαν οι δύο αυτές συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

Η εβδομάδα τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή αγορά κύλισε ομαλά, επικρατώντας αισιοδοξία στο επενδυτικό κοινό, έπειτα και από τις θετικές εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού. Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση που παρουσίασε ο δείκτης του πληθωρισμού, τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός, εξαλείφει τα όποια σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια από την Ε.Κ.Τ. και, παράλληλα, ισχυροποιεί τα σενάρια των αισιόδοξων για μειώσεις στα επιτόκια ήδη από τον Απρίλιο του 2024. Το ευνοϊκό, λοιπόν, αυτό κλίμα που δημιουργείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα δώσει ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο να συνεχίσει την ανοδική του τάση. Μάλιστα, αν καταφέρει να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα πάνω από τα επίπεδα των 1.260 μονάδων, τότε θα μπορέσει να κινηθεί δυναμικά προς τις 1.330 μονάδες, που αποτελούν τις αμέσως επόμενες ισχυρές αντιστάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Παρά το όχι και τόσο ευνοϊκό κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά τη Δευτέρα και τις αντιστάσεις στη ζώνη των 1.260 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε ανοδικά και με σχετική απόσταση από αυτά τα επίπεδα. Διατήρησε, εν γένει, ένα ανοδικό momentum κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελευταία ώρα να αναδιπλώνει, όμως, από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από την προσφορά των πωλητών. Ωστόσο, το πρόσημο αντιστράφηκε ξανά σε θετικό στις τελικές δημοπρασίες. Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχώρισαν τα κέρδη των δεικτών των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (+1,93%) και των ταξιδιών (+1,78%) και οι απώλειες του δείκτη των προσωπικών προϊόντων (-2,11%).

Επίσης, η συναλλακτική δραστηριότητα επανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς την ιδιαίτερη βοήθεια από «πακέτα», ξεχωρίζοντας ξανά η Εθνική Τράπεζα, καθώς το 24% περίπου του συνολικού ημερήσιο τζίρου αφορούσε τη μετοχή της.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε και το 2ήμερο roadshow που διεξήγαγε η Morgan Stanley στο Λονδίνο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 37 ελληνικές εισηγμένες, λειτουργώντας επικουρικά στην ανοδική τάση της ημέρας. Στο συγκεκριμένο roadshow υπήρξε και η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, καθώς θα είναι αρκετά καθοριστικό για την επικείμενη αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πτωτικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, ανακόπτοντας το θετικό σερί 3 συνεδριάσεων, έπειτα από το νέο υψηλό επίπεδο που κατάγραψε την προηγούμενη Παρασκευή, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,3%. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον ισπανικό IBEX 35 που έκλεισε οριακά σε πτωτικό έδαφος (-0,03%). «Βαρίδι» αποτέλεσε, κυρίως, ο ταξιδιωτικός κλάδος (-0,8%).

Δύο ήταν οι βασικοί παράγοντες που έδωσαν την αφορμή για να σημειωθεί μικρή διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:

(1) Η έντονη επιφυλακτικότητα που έδειξε στις δηλώσεις της στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η διοικητής της Ε.Κ.Τ., Christine Lagarde, αναφέροντας πως ακόμη ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί. Η ρητορική της παραμένει αρκετά «αυστηρή», σχετικά με τη νομισματική πολιτική, κόντρα στις υποθέσεις της αγοράς που αναμένει με μεγαλύτερη σιγουριά την πτώση των επιτοκίων κατά το β’ εξάμηνο του 2024.

(2) Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία υποδηλώνουν μια πιθανή στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας προσεχώς για την ασιατική χώρα. Ειδικότερα, τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών στην Κίνα τον Οκτώβριο, αν και ενισχυμένα κατά 2,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ως προς το ποσοστό αύξησή τους σε ετήσια βάση περιορίστηκαν σημαντικά. Αυτό προκαλεί πιέσεις στην Κυβέρνηση, για να δοθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης στη βιομηχανία της χώρας, δεδομένης και της αναμενόμενης πτώσης της ζήτησης διεθνώς το 2024.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,53% στις 1.265,36 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.267,31 μονάδων (+0,68%) και των 1.255,65 μονάδων (-0,24%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 3.077,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,39%, πέφτοντας στις 1.057,75 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 121,85 εκατ., εκ των οποίων τα € 14,78 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 28,5 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 5,59% και 5,56% σημείωσαν οι Σαράντης και ΕΛΧΑ, αντίστοιχα. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π., ΕΛλάκτωρ, Ο.Π.Α.Π. και Motor Oil και άνω του 1% για τις Lamda, Τιτάν, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,42% για τη Jumbo και άνω του 1% για τις Εθνική Τράπεζα, Quest και Ελληνικά Πετρέλαια.

Οριακή πτώση σημείωσε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να κλείνει σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενισχυόμενος σημαντικά από τα «πακέτα» (€ 25,1 εκατ.) και τις τελικές δημοπρασίες (€ 15 εκατ.). Το εύρος διακύμανσης  παρουσιάζεται στενό, καταγράφοντας ο Γ.Δ., όμως, αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο. Οι πτωτικές πιέσεις στο ταμπλό, γενικά, από τις κατοχυρώσεις κερδών ήταν έντονες, ωστόσο οι απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά από τα κέρδη που κατέγραψαν η Δ.Ε.Η. και οι τράπεζες (ιδίως Alpha Bank και Εθνική).

Στο επίκεντρο των επενδυτών ήταν και για αυτήν τη συνεδρίαση το roadshow στο Λονδίνο, στο οποίο οφείλεται, εν μέρει, η «φουσκωμένη» συναλλακτική δραστηριότητα των 2 τελευταίων συνεδριάσεων (Δευτέρας και Τρίτης). Ωστόσο, την Τρίτη η κινητικότητα των αγοραστών ήταν αισθητά πιο περιορισμένη, ειδικά στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Επέκτεινε την ήπια διορθωτική κίνηση η ευρωπαϊκή αγορά για δεύτερη ημέρα, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με πτώση 0,3%. Στους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών τα πρόσημα ήταν μεικτά, αλλά η πλειονότητα των επιμέρους κλάδων έκλεισε αρνητικά.

Επιφυλακτικότητα επικράτησε στο επενδυτικό κοινό την Τρίτη, καθώς τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη την Πέμπτη.

Στα μακροοικονομικά νέα, ανακοινώθηκαν στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις χώρες του «πυρήνα» της Ένωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα GfK, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, μετά την τρίμηνη υποχώρησή της, διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητη, αναμένοντας πως θα τονωθεί ξανά μέσα στο επόμενο διάστημα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee, στη Γαλλία η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζεται ελαφρώς τονωμένη.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,05% στις 1.264,77 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.259,13 μονάδων (-0,49%) και των 1.266,66 μονάδων (+0,10%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 3.084,05 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,23%, ανεβαίνοντας στις 1.070,77 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 117,6 εκατ., εκ των οποίων τα € 25,1 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 26,8 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση 4,47% και 3,26% για τις Σαράντης και Ελλάκτωρ, αντίστοιχα. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις Cenergy και Lamda και άνω του 1% για τις ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΕΛΧΑ, Autohellas, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 2,38% για τη Δ.Ε.Η. και άνω του 1% για τις Alpha Bank, Motor Oil και Εθνική Τράπεζα.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαγράφοντας μια ήπια και σταθερή ανοδική διακύμανση. Επίσης, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν η αντιστροφή των ρόλων στις πτωτικές και τις ανοδικές πιέσεις αντίστοιχα, σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε για ακόμα μία συνεδρίαση σε υψηλά επίπεδα, καθώς σημειώθηκαν αρκετές αναδιαρθρώσεις σε χαρτοφυλάκιο, μετά το πέρας του διήμερου roadshow που διοργάνωσε η Morgan Stanley στο Λονδίνο. Επίσης, ο τζίρος ενισχύθηκε σημαντικά και στην υψηλή αξία των «πακέτων» που διακινήθηκαν μέσα στη μέρα.

Επίσης, την Τετάρτη διεξήχθη δημοπρασία έντοκων γραμματίων του Δημοσίου αξίας € 625 εκατ. και διάρκειας 26 εβδομάδων, με την απόδοση να ανέρχεται στο 3,84%,

Στο «πράσινο» βρέθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άνοδο 0,45%. Θετικά έκλεισαν και οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας τα κέρδη άνω του 1% του γερμανικού DAX και του ιταλικού FTSE MIB. Εξαίρεση, όμως, αποτέλεσε ο βρετανικός FTSE 100, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,43%. Οι μεγαλύτερες στηρίξεις δόθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία (+2,3%).

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ώθηση δόθηκε από τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου σε Γερμανία και Ισπανία. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία έπεσε στο 3,2% για τον Νοέμβριο (σε ετήσια βάση) από το 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ οι προβλέψεις έδειχναν πως θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Επίσης, στην Ισπανία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,2% τον Νοέμβριο από 3,5% τον Οκτώβριο (σε ετήσια βάση), ενώ οι προβλέψεις έδειχναν πως θα ενισχυθεί στο 3,7%.

Επικουρικά στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος λειτούργησαν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed (από την Τρίτη, μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων), στις οποίες παρουσιάστηκε θετικός ως προς τη μεταβολή που πρόκειται να σημειώσει τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός. Μάλιστα, ο Christopher Waller, μέλος του Δ.Σ. της Fed και γνωστός ως ένα από τα «γεράκια» της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε πως αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους 3-5 μήνες (και σταθεροποιηθεί, προφανώς, στον στόχο του 2%) θα ακολουθήσουν μειώσεις στα επιτόκια.

Στον αντίποδα, σε έκθεσή του ο Ο.Ο.Σ.Α. ανέφερε πως ο πληθωρισμός θα είναι πιο άκαμπτος απ’ ό,τι αναμένει η αγορά, γεγονός που θα καθυστερήσει τις μειώσεις επιτοκίων, αλλά και τη γενικότερη «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής το 2024. Ειδικά στην Ευρώπη, εκτιμά πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στον στόχο των Κεντρικών Τραπεζών (2%) θα είναι πιο δύσκολη και συνεπώς η Ε.Κ.Τ. και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστούν να παρατείνουν την περιοριστική τους νομισματική πολιτική μέχρι και το 2025, σε αντίθεση με τη Fed.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,51% στις 1.271,2 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.272,37 μονάδων (+0,61%) και των 1.265,99 μονάδων (+0,10%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά  0,39% στις 3.096,01 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,28%, ανεβαίνοντας στις 1.073,81 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 107,2 εκατ., εκ των οποίων τα € 16,24 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 24,8 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,48% για την Τέρνα Ενεργειακή. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 1% για τις Cenergy, Ο.Τ.Ε., Lamda, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,15% για την Ε.ΥΔ.Α.Π. και 1,65% για την Alpha Bank.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Ήπια ανοδικά έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν αναμονή της ετυμηγορίας της Fitch την Παρασκευή για την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, δηλαδή της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου. Οι διακυμάνσεις, αν και σχετικά έντονες, περιορίστηκαν σε στενό εύρος, χωρίς, όμως, να λείπουν οι εναλλαγές στα πρόσημα, λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI. Στο συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται και το μεγάλο «φούσκωμα» του τζίρου (€ 260 εκατ.).

Δηλώνει “overweight” η JP Morgan για την ελληνική αγορά κατά το νέο έτος, παραμένοντας αισιόδοξη για τις προοπτικές της και για την κερδοφορία των εισηγμένου του χρηματιστηρίου. Παράλληλα, ξεχωρίζει την Alpha Bank στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης κατά τον Νοέμβριο κατέγραψε άνοδο 6,88%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 6,32%, ο FTSE Mid Cap είχε άνοδο 8,92% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 12,44%.

Ανοδικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, φτάνοντας σε υψηλό 2 μηνών, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με κέρδη 0,54%. Θετικά έκλεισαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον ισπανικό IBEX 35, ο οποίος σημείωσε οριακές απώλειες. Βασική στήριξη δόθηκε από τον κλάδο των ακινήτων και της τεχνολογίας, οι οποίοι, έκαστος, ενισχύθηκαν κατά 14,7%, καθώς και από τον πετρελαϊκό (+1%) εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+.

Σε επίπεδο μήνα, κατά τον Νοέμβριο ο Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 5,8%, παρουσιάζοντας την υψηλότερη μηνιαία άνοδο από την αρχή της χρονιάς.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση από 2,9% τον Οκτώβριο, ενώ, σύμφωνα με τους αναλυτές αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 2,7%. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 3,6% σε ετήσια βάση από 4,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ προβλεπόταν να βρεθεί στο 3,9%. Επιπλέον, στις Η.Π.Α. ο ετήσιος δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης διολίσθησε στο 3% τον Οκτώβριο (η μικρότερη ετήσια άνοδος από τον Μάρτιο του 2021) από 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα ανέλθει στο 3,1%. Να επισημάνουμε πως ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ο προτιμώμενος της Fed για τον πληθωρισμό.

Με την εξέλιξη αυτή στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι επενδυτές συνεχίζουν να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήδη από τον Απρίλιο, γεγονός που αποτυπώνεται άμεσα στην αγορά παραγώγων που αφορούν τη μεταβολή των επιτοκίων, αλλά και στην αγορά ομολόγων με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των τίτλων.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 1.275,13 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.275,41 (+0,33%) και των 1.269,68 μονάδων (-0,12%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 3.101,8 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,82%, ανεβαίνοντας στις 1.082,7 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 258,64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα € 8,9 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 51,59 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 2,20% για τον Ο.Τ.Ε. και άνω του 1% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Εθνική Τράπεζα, Cenergy και Δ.Ε.Η. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Σαράντης, Autohellas, Ε.ΥΔ.Α.Π. και Ελλάκτωρ και άνω του 1% για τις Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda.

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν αναμονή της αξιολόγησης από τη Fitch. Γενικότερα, επικράτησε υποτονικότητα στο επενδυτικό κοινό, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να ανέρχεται σε χαμηλά επίπεδα και να σημειώνονται σε δεικτοβαρείς τίτλους αρκετές κατοχυρώσεις κερδών. Ωστόσο, οι όποιες πιέσεις των πωλητών απορρίφθηκαν αναίμακτα.

Σε υψηλό κέρδος 4 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,99%. Παρόμοιες μεταβολές είχαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Οι κύριες στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των εξορυκτικών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 4,2%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν τα στοιχεία για τον P.M.I. στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός P.M.I. στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο ανήλθε στις 44,2 μονάδες, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της S&P Global που τον διαρθρώνει και τον υπολογίζει. Ο δείκτης παρουσίασε μικρή βελτίωση από τον Οκτώβριο, που είχε διαμορφωθεί στις 43,1 μονάδες, ολοκληρώνοντας 17 μήνες κάτω από τη βάση των 50 μονάδων. Δηλαδή, για 17 μήνες, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε συρρίκνωση. Από τις χειρότερες επιδόσεις είχαν οι χώρες του πυρήνα, δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως μόνο η Ελλάδα κατέγραψε μεταποιητικό P.M.I. τον Νοέμβριο άνω των 50 μονάδων.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 1.280,11 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.272,19 μονάδων (-0,23%) και 1.280,48 μονάδων (+0,42%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,06% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,29%, κλείνοντας στις 1.068,69 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 69 εκατ., εκ των οποίων τα € 4,7 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 16,8 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Lamda, Jumbo, Quest και Ε.ΥΔ.Α.Π. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Autohellas, Σαράντης και Ελλάκτωρ και άνω του 1% για τις Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, και Ο.Π.Α.Π. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Ο.Τ.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,7%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά πολύ και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,64%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,43% στις 466,20 μονάδες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.