22.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΘέατρο«Απλή Μετάβαση»: Ένα μιούζικαλ για τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής

«Απλή Μετάβαση»: Ένα μιούζικαλ για τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής


Της Γεωργίας – Αλεξάνδρας Καλογεροπούλου, 

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα εξαιρετικό musical που λέγεται «Απλή μετάβαση». Αφορά 8 ανθρώπους που πρόκειται να μεταναστέψουν στην Αγγλία, για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική, για σπουδές, αλλά και για να ακολουθήσουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Την παράσταση αυτή την έγραψαν ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος με μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και παίζουν οι ηθοποιοί Μαρίζα Ρίζου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Χαρά Κεφαλά, Γιάννης Καπελέρης, Πέγκυ Μανωλά, Βασίλης Μηλιώνης και Αντιγόνη Ψυχράμη. Τη σκηνοθεσία  πραγματοποίησε ο Μίνως Θεοχάρης.

Η συνάντησή τους εκτυλίσσεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και γνωρίζονται οι ήρωες μεταξύ τους, καθώς περιμένουν για την πτήση τους. Η Λένα και ο Άρης θέλουν να πάνε στην Αγγλία μαζί ως ζευγάρι και έχουν σχέδιο να παντρευτούν. Ο κύριος λόγος που θέλουν να πάνε στην Αγγλία  είναι μια επαγγελματική πρόταση που έγινε στον Άρη. Όμως, και η Λένα (η οποία έχει σπουδάσει, αρχιτεκτονική και σκηνογραφία στην Αγγλία για τρία χρονιά) πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εκείνη στο εξωτερικό παρά στην χώρα της. Επίσης, συναντάμε και τον Νταμόν που είναι Γάλλος και παραθέριζε τα καλοκαίρια με τους γονείς του στην Ελλάδα, όπου και εγκαταστάθηκαν όταν αυτοί πήρανε σύνταξη. Ο Νταμόν, ετοιμάζεται να πάει στην Αγγλία, γιατί η δουλειά του τον στέλνει εκεί. Πολύ σύντομα αποκαλύπτει και για τον σύντροφο που αφήνει πίσω, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά. Αυτός είναι ο Σπύρος  που αποφασίζει να ακολουθήσει τον έρωτά του. Ένας άλλος χαρακτήρας που μας συστήνεται είναι ο Γιώργος, ο οποίος έχει ένα ελληνικό  μαγαζί στην Αγγλία, την «Ελιά», που ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο.

Πηγαινοέρχεται ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα, γιατί τη νοσταλγεί. Ακολούθως, έχει και έναν επτάχρονο γιο, στον οποίο προσπαθεί να μάθει τα ελληνικά, παρόλα αυτά την αγγλική γλώσσα την έχει κατακτήσει καλύτερα, γεγονός που στενοχωρεί τον Γιώργο, γιατί δεν θέλει να χάσει την επαφή του με τις ρίζες του. Την πτήση θέλουν να πάρουν και η Δάφνη με την κόρη της, Νεφέλη για να πάνε στην Αγγλία, όπου θα εγκατασταθεί η Νεφέλη για να σπουδάσει Social Media. Επιπρόσθετα, έρχεται και η Μαρία, η οποία είναι τραγουδίστρια και πηγαίνει στην Αγγλία να δουλέψει ως σερβιτόρα για να βγάλει μερικά χρήματα. Στο αεροδρόμιο συναντάει τον Άρη, ο  οποίος είχε σχέση μαζί της, παράλληλα με την Λένα, στο παρελθόν.

Πηγή Εικόνας: athinorama.gr/ Φωτογράφος: Γιάννης Μπουρνιάς

Τα πρόσωπα αρχίζουν να συζητάνε μεταξύ τους τους λόγους για τους οποίους φεύγουν από την Ελλάδα. Μοιράζονται τις σκέψεις τους, τις αμφιβολίες τους και τους ενδοιασμούς τους. Ο καθένας, φυσικά έχει διαφορετικές ανησυχίες και έχει την δικιά του ιστορία να πει. Κάποιοι είναι σίγουροι και κάποιοί άλλοι όχι τόσο για την απόφαση που πήραν για να φύγουν. Συγκεκριμένα, ο Άρης είναι αρκετά ανήσυχος και αγχωμένος. Δεν φαίνεται να έχει αυτοπεποίθηση για την επιλογή του και δέχεται παθητικά την δουλειά που του προτείνανε. Από την άλλη, η Λένα φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξη για αυτήν την αλλαγή, στηρίζει τον Άρη και τον καθησυχάζει. Ο Σπύρος είναι πολύ  νευρικός και δεν έχει προγραμματίσει αυτήν την κίνηση του, δηλαδή να τα παρατήσει όλα. Αφήνει πίσω την δουλειά του χωρίς καν να τους πει ότι παραιτείται και δεν έχει κάποιο πλάνο για τις μελλοντικές κινήσεις του, ούτε κάποια λεφτά στην άκρη. Ο Ντάμον συγκαταλέγεται στους διστακτικούς σχετικά με το ταξίδι, ενώ του δημιουργείται μια ανασφάλεια που πηγάζει από την αγάπη του για την Ελλάδα. Η Νεφέλη είναι εκνευρισμένη με την μητέρα της που δεν την αφήνει να αναπνεύσει. Η Δάφνη ως ένας αγχώδης χαρακτήρας προσπαθεί να βοηθήσει την κόρη της, αλλά καταλήγει να δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό για την Νεφέλη, που νιώθει καταπίεση.

Θα υπάρξει καθυστέρηση της πτήσης τους, κάτι που θα τους δώσει τον χρόνο να καταλάβουν αν θέλουν να αποβιβαστούν ή όχι. Στο τέλος, ο καθένας ξεχωριστά θα πάρει αυτή την απόφαση για τον εαυτό του. Όλοι ταλανίζονταν από τα δικά τους προβλήματα. Το άγχος για την επιβίωση, οι περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις και η νοσταλγία για την πατρίδα. Όμως, ήξεραν αυτό που ήθελαν και απλώς ήταν φοβισμένοι. Αυτοί οι φόβοι ήταν η μοναξιά και να μην φύγουν από την βολή τους, την σιγουριά τους ή ακόμη και από την ρουτίνα τους. Καλέστηκαν να απαντήσουν σε διλήμματα που δεν είχαν αντικειμενική απάντηση, όπως η επιλογή ανάμεσα στον έρωτα ή στην καριέρα, ή  την αγάπη που είχαν για την χώρα τους ή την δουλειά. Όσο δύσκολη και να ήταν αυτή η επιλογή στο τέλος, την πήραν όλοι χωρίς να ξέρουν αν είναι το σωστό. Άλλωστε, αυτοί ορίζουν τι είναι σωστό για την δική τους τη ζωή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουνε λάθη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Απλή Μετάβαση»: Το μιούζικαλ των Ευαγγελάτου – Καραμουρατίδη επιστρέφει, athinorama.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία - Αλεξάνδρα Καλογεροπούλου
Γεωργία - Αλεξάνδρα Καλογεροπούλου
Είναι φοιτήτρια Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο σπουδών της και έχει πάρει το proficiency στα αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να παίζει κιθάρα, να τραγουδάει και να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία σχετικά με την τέχνη.