23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑλλαγή πλεύσης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αλλαγή πλεύσης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Της Άννας Βραϊμάκη,

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μαζί με τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής συνεδρίασαν, προκειμένου να σχεδιαστεί η πορεία του κόμματος για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε μια δήλωση που αφορά τις πολιτικές συμμαχίες και δεν πέρασε απαρατήρητη. Ανέφερε, λοιπόν, ότι χρειάζεται η χώρα μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συντήρηση που επικρατεί σήμερα. Η πιο γνωστή και πρόσφατη συμμαχία που έχει πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την πτώση της συντηρητικής δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον δεύτερο γύρο εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων που είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του Χάρη Δούκα.

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να ερμηνευθεί για μικρή στροφή, αν και μέχρι τώρα, ο ίδιος πίστευε ότι βασικός του στόχος είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνει κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Αναγκαία προϋπόθεση, όμως, σε μια εν δυνάμει συνεργασία που αναφέρεται από τον επικεφαλής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι να έχει πολιτικό χαρακτήρα με ξεκάθαρες θέσεις.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν μια σειρά δημοσκοπήσεων. Η ανάλυση που μπορεί να γίνει συγκριτικά με τα ποσοστά που καταγράφονται είναι ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, όπως η ακρίβεια των αγαθών, βρίσκεται στην πρώτη θέση με μία μικρή πτώση 2-4 μονάδων. Στη συνέχεια, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη συνεχίζει να έχει καθοδική πορεία με αποτέλεσμα να κατατάσσεται τρίτο ή τέταρτο, έπειτα από τις αποχωρήσεις βουλευτών και να απειλείται από το Κ.Κ.Ε., το οποίο αυξάνει τους εκλογικούς του αριθμούς. Ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά και ταυτόχρονα, αισιοδοξία προκαλούν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων στη Χαριλάου Τρικούπη. Δηλαδή, παρόλο που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 15-16%, το όφελος από την κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι αρκετά μικρό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη από τις εκλογές του Ιουνίου, έχει αποφασίσει να εισέλθει δυναμικά στον στίβο των εκλογών, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη συχνή επαφή με τον κόσμο σ’ όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ηράκλειο με βασικό άξονα της εκδήλωσης την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έπεται η εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με θεματική την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ακόμα, στην προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να συμπεριληφθεί και η ενδεχόμενη υποδοχή στελεχών που αποχωρούν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, εκείνους που υποβάθμιζαν την πράσινη σοσιαλιστική παράταξη.

Όσον αφορά τα σενάρια περί συνεργασιών, ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές είχαν αναφέρει ότι όταν πέρασε το κατώφλι η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου είχαν μια επαφή με τη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να γίνει η συμπόρευση. Βέβαια, στενοί συνεργάτες του πρώην Υπουργού διέψευσαν αυτήν την είδηση. Το ίδιο συνέβη και με την αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου.

Αξιοπρόσεκτη, επιπλέον, και η συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις 21 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, τονίζοντας πως δεν αποκλείει μια πιθανή συνεργασία με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση που είναι δύο στελέχη με τεχνοκρατική αντίληψη.

Πηγή εικόνας: cnn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Για άλλη μια φορά, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι οι συνεργασίες θα γίνονται με πολιτικούς όρους και οι συζητήσεις θα γίνουν μετά τις Ευρωεκλογές. Συμπερασματικά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επαναπροσδιόρισε για άλλη μια φορά τη θέση του για το ζήτημα των συνεργασιών και ταυτόχρονα, προσπαθεί να κατακτήσει ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο απ’ εκείνο των εκλογών του Ιουνίου. Άραγε, θα πετύχει τον στόχο του;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι αναστολές πήγαν περίπατο, documentonews.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.