18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ ενίσχυση της «ψηφιακής βεντάλιας» προς όφελος του πολίτη

Η ενίσχυση της «ψηφιακής βεντάλιας» προς όφελος του πολίτη


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πολλοί είναι οι τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα, όμως γίνεται προσπάθεια να λυθούν άμεσα. Κι αν σε κάποια σημεία η προσπάθεια αυτή φαίνεται να χωλαίνει, η Κυβέρνηση μπορεί να απολαμβάνει την αναγνώριση ενός –κατά κοινή ομολογία– επιτυχημένου εγχειρήματος.

Ένα από τα Υπουργεία, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό όλους εμάς, είναι αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ξεκινώντας το 2020 με Υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη και συνεχίζοντας από τον περασμένο Ιούνιο με τον Δημήτρη Παπαστεργίου και έχοντας ως σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας, βοήθησε τους πολίτες να έχουν πρόσβαση με λίγα «κλικ» σε δημόσια έγγραφα και να διεκπεραιώνουν ορισμένες από τις υποθέσεις τους ηλεκτρονικά και γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν σε κάποια υπηρεσία και να αφιερώνουν πολύ χρόνο ακόμη και για μείζονος σημασίας ζητήματα, είτε περιμένοντας σε κάποια ουρά είτε περιπλανώμενοι από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Κι όμως, μέσω του gov.gr και της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας έχει αρχίσει να λύνεται και σταδιακά εντάσσονται σε αυτό ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ήδη όσοι πολίτες το επιθυμούν, διαθέτουν σε ψηφιακή μορφή το Δελτίο της Αστυνομικής Ταυτότητας, την Άδεια Οδήγησης, την κάρτα αναπηρίας, την κάρτα Δ.ΥΠ.Α. κ.ά., ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει ακόμα περισσότερο η «βεντάλια» των εγγράφων που χρησιμοποιεί καθημερινά ο πολίτης. Έτσι, το «ψηφιακό πορτοφόλι» συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέες λειτουργίες, γι’ αυτό και εντός του προσεχούς μήνα αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτό όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη χρήση ενός αυτοκινήτου.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο πακέτο, που πρόκειται να έχει την ονομασία myAuto, θα μπορούν να κατατεθούν τα οχήματα –σε κίνηση ή ακινησία, η άδεια κυκλοφορίας, τα στοιχεία που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας, τα αποτελέσματα του τελευταίου τεχνικού ελέγχου (Κ.Τ.Ε.Ο.), αλλά και η ημερομηνία διενέργειας του επόμενου και τα στοιχεία που αφορούν την ασφάλιση του οχήματος. Ανάμεσα στις επόμενες «ψηφιακές πίστες» που πρόκειται να περάσει το ελληνικό κράτος, βρίσκεται η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του εν λόγω Υπουργείου μπορούμε να πούμε ότι μπαίνει θετικό πρόσημο στο έργο του, αφού διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί, ενώ έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, περιμένουμε να δούμε πως η πρόοδος της τεχνολογίας θα ωφελήσει έτι περαιτέρω το σύνολο της κοινωνίας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.