19.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜιανμάρ: Θα μπορούσε η επίθεση των ανταρτών να ανατρέψει την Κυβερνώσα χούντα;

Μιανμάρ: Θα μπορούσε η επίθεση των ανταρτών να ανατρέψει την Κυβερνώσα χούντα;


Της Χαράς Καλύβα, 

Η συμμαχία ανταρτικών δυνάμεων της Μιανμάρ ξεκίνησε πρόσφατα μια επίθεση με την ονομασία «Επιχείρηση 1027», η οποία έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και πρόκειται να επεκταθεί. Η Κυβερνώσα στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ, η Tatmadaw, αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, καθώς μια τριμελής συμμαχία ανταρτικών μαχητικών ομάδων συνεχίζει την επίθεση εναντίον βάσεων που κατέχει η Χούντα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η λεγόμενη «Συμμαχία των Τριών Αδελφοτήτων» περιλαμβάνει αντάρτικες ομάδες που εδρεύουν σε διαφορετικές περιοχές, κυρίως στη βόρεια Μιανμάρ. Στις 27 Οκτωβρίου, ο Στρατός της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ (MNDAA), ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Ta’ang (TNLA) και ο Στρατός Arakan (AA), ξεκίνησαν την «Επιχείρηση 1027», που πήρε το όνομά της από την ημερομηνία έναρξης της επίθεσης. Την Τετάρτη, η συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποσχέθηκε να ξεκινήσει «πιο αποτελεσματικές, κοινές επιχειρήσεις μαζί με άλλες ένοπλες επαναστατικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα».

Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: The Washington Post

Από τότε που η Tatmadaw κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, εθνοτικές επαναστατικές ομάδες που εδρεύουν κυρίως στα περιφερειακά σημεία της Μιανμάρ, έχουν οργανώσει ένοπλη αντιπολίτευση στη χούντα. Η επιχείρηση είναι μέχρι στιγμής ταχεία και επιτυχημένη, με τουλάχιστον 7 πόλεις και 125 θέσεις της Tatmadaw να έχουν καταληφθεί σε δύο εβδομάδες. Αυτές περιλαμβάνουν κρίσιμους εμπορικούς σταθμούς στα σύνορα της Μιανμάρ με την Κίνα, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες της Tatmadaw πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Στιγμή καμπής για τη Μιανμάρ;

Ο Anthony Davis, αναλυτής ασφαλείας με έδρα την Μπανγκόκ, δήλωσε ότι η επιτυχία της επίθεσης στο βόρειο τμήμα της χώρας «σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στη σύγκρουση». Ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι: «Εκτός από τις τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών που έπεσαν στα χέρια της αντιπολίτευσης, η επίθεση στέρησε από το στρατιωτικό καθεστώς την πρόσβαση σε βασικούς εμπορικούς κόμβους στα κινεζικά σύνορα και τα έσοδα που προέρχονται από αυτούς, ενώ χρησίμευσε για να σκάσει η φούσκα του στρατιωτικού αήττητου». «Στην πραγματικότητα έχει τη δυνατότητα να ρίξει ένα καθεστώς που ήδη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση», πρόσθεσε.

Το πραξικόπημα, του Φεβρουαρίου του 2021, πυροδότησε επίσης μια οργανωμένη εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, μαζί με ένοπλη αντίσταση στην κυριαρχία της Tatmadaw. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσοι πολίτες έχουν σκοτωθεί μετά το πραξικόπημα, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για χιλιάδες. Μαζί με τις εθνοτικές πολιτοφυλακές, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αποτελείται από εκδιωχθέντες πρώην δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες, διαθέτει μια ένοπλη πτέρυγα που ονομάζεται «Δυνάμεις Άμυνας του Λαού».

Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: The Washington Post

Η αναζωογονημένη αντίσταση της Μιανμάρ

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί αναλυτές της κατάστασης στη Μιανμάρ προέβλεπαν ότι ο αγώνας μεταξύ της Tatmadaw και των αντιπάλων της, θα οδηγούσε σε ένα αδιέξοδο χωρίς πραγματικό τέλος στον ορίζοντα. Πριν από την επίθεση του Οκτωβρίου, η μεγαλύτερη εξέλιξη στο πεδίο της μάχης ήταν η αύξηση των αεροπορικών επιδρομών, με την πιο θανατηφόρα να σκοτώνει τουλάχιστον 168 ανθρώπους στην Πολιτεία Sagaing, τον Απρίλιο. Η «Επιχείρηση 1027» φαίνεται να έχει αναζωογονήσει την αντιπολίτευση. Η επιχείρηση όχι μόνο ευθυγράμμισε αρκετές ομάδες της αντιπολίτευσης, αλλά η ταχύτητα των κερδών έδωσε ελπίδα σε άλλες ομάδες σε ολόκληρη τη Μιανμάρ.

«Θα ήταν σχεδόν σίγουρα λάθος να φανταστούμε ότι η κατάρρευση του στρατιωτικού καθεστώτος θα συμβεί σε στυλ ντόμινο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο Davis, προσθέτοντας ότι «Ταυτόχρονα, η στρατιωτική πίεση σε άλλες βασικές περιοχές της χώρας, όπου ήδη δρουν ισχυροί συνασπισμοί αντίστασης, θα αυξηθεί την περίοδο που έρχεται».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Myanmar: Could rebel offensive topple ruling junta?, DW, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρά Καλύβα
Χαρά Καλύβα
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 2003. Δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την ανάγνωση βιβλίων.