19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤέμπη: Πολιτική διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία

Τέμπη: Πολιτική διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Έχουν περάσει πάνω από οκτώ μήνες από την τραγωδία των Τεμπών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Το θέμα ερευνά η Δικαιοσύνη. Έρχεται, όμως, ξανά ως ζήτημα στη Βουλή από την Αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, το Κ.Κ.Ε. κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το δυστύχημα. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση αυτήν. Καθώς, όμως, οι ευθύνες για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου είναι διαχρονικές, η διερεύνηση θα ξεκινήσει από το 1997. Χρειάζεται, λοιπόν, η πολιτική συζήτηση για τα πεπραγμένα όλων των εμπλεκομένων αρμόδιων Υπουργών. Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αφορά τη Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα, αλλά και σωστά και σε βάθος, σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Δεν νοείται να γίνουν απλώς γρήγορες κινήσεις χωρίς πλήρη έρευνα.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την πλευρά του δεν θα στηρίξει κάτι τέτοιο… Προτιμά να καταθέσει δική του πρόταση. Είναι μια στάση αυτονομίας, αλλά αποτελεί πρόβλημα η άρνηση στήριξης μιας πρότασης που έχει ήδη ανακοινωθεί. Το ζήτημα προκύπτει, καθώς έτσι είναι επί της ουσίας πιο αδύναμη πολιτικά η πρόταση που πρόκειται να συζητηθεί. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιλέγει τη δική του πορεία, ζητώντας προκαταρκτική εξέταση για τις ευθύνες Σπίρτζη – Καραμανλή στον σιδηρόδρομο. Φυσικά, δεν είναι κάτι περιττό, αλλά είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει –εφόσον χρειαστεί– αμέσως μετά την πρώτη πρόταση. Δηλαδή, η στήριξη στη μία πρόταση, δεν δύναται να αναιρέσει την άλλη. Ας πάψει ο κομματικός ανταγωνισμός!

Πηγή εικόνας: tvxs.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσω της εκπροσώπου του, Θ. Τζάκρη, επιτέθηκε στο Κ.Κ.Ε. με το επιχείρημα ότι η στάση του εξυπηρετεί την Κυβέρνηση. Βέβαια, είναι απορίας άξιο πώς εξυπηρετείται ένα κόμμα όταν το χρονικό διάστημα των ερευνών ξεκινά το 1997 και φθάνει μέχρι και σήμερα! Αυτοί οι οποίοι είναι σωστοί και καθαροί πολιτικά δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για οποιαδήποτε διερεύνηση, ακόμα κι όταν αυτή αφορά τη δική τους διακυβέρνηση…

Φαίνεται ότι η πρόταση θα περάσει, καθώς εκτός από το Κ.Κ.Ε. και τη Νέα Δημοκρατία, θα υπερψηφίσει και η Πλεύση Ελευθερίας, όπως έχει δηλωθεί από την επικεφαλής του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η στάση των υπολοίπων κομμάτων θα δείξει και την ευαισθησία τους πάνω στο θέμα αυτό και το αν θα πορευθούν με το κομματικό όφελος.

Εν κατακλείδι, χρειάζεται πολιτική ωριμότητα και σοβαρότητα! Είναι κάπως πολιτική ανοησία να υπάρχει «ανταγωνισμός» ως προς το ποιο κόμμα θα καταθέσει πρώτο μια πρόταση για τη συζήτηση των αιτιών και τη διερεύνηση της κατάστασης γύρω από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή για Εξεταστική Επιτροπή, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.