24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΥποστηρίζει το TikTok την Παλαιστίνη;

Υποστηρίζει το TikTok την Παλαιστίνη;


Της Φωτεινής Χρυσοχοΐδου,

Με την ένταση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς να κλιμακώνεται, ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει, όχι στο πεδίο της μάχης, αλλά στις οθόνες των smartphones σε όλο τον κόσμο. Ο Γερουσιαστής, Josh Hawley, έκανε ένα τολμηρό βήμα, προτρέποντας την Κυβέρνηση Biden να απαγορεύσει το TikTok, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με το χειρισμό από την εφαρμογή, του περιεχομένου που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Σε επιστολή του προς την Υπουργό Οικονομικών, Janet Yellen, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), ο Γερουσιαστής Hawley τόνισε την «κρίσιμη δοκιμασία», που αποτελεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς για το TikTok, ως ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που παράλληλα αποτελεί μέσο ενημέρωσης και πηγής ειδήσεων για εκατομμύρια χρήστες. Ο Hawley εξέφρασε την ανησυχία του για αυτό που αντιλαμβάνεται ως «πανταχού παρουσία αντι-ισραηλινού περιεχομένου» στην πλατφόρμα.

Ο Γερουσιαστής Josh Hawley. Πηγή εικόνας: NBC News/Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Ting Shen / Bloomberg via Getty Images file

Η έκκληση του Γερουσιαστή για απαγόρευση έχει τις ρίζες της στην πεποίθησή του, ότι το TikTok έχει τη δύναμη να διαμορφώσει σημαντικά την κοσμοθεωρία της αμερικανικής νεολαίας. Ενώ, οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων συχνά κυριαρχούν στις συζητήσεις γύρω από το TikTok, ο Hawley υποστηρίζει ότι η εφαρμογή μπορεί να διαστρεβλώσει την παγκόσμια αφήγηση που συναντούν οι νέοι Αμερικανοί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε αυξημένος έλεγχος από μέλη του Κογκρέσου και επενδυτές τεχνολογίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το TikTok παρουσιάζει προκατάληψη υπέρ του φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου. Καταλύτης αυτού του ελέγχου ήταν ένα viral trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον κεφαλαιούχο επιχειρηματικών συμμετοχών Jeff Morris Jr., που υποστήριζε ότι το TikTok επηρεάζει τους νεότερους Αμερικανούς να είναι πιο συμπαθείς προς τους Παλαιστίνιους σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ομολόγους τους.

Ο Hawley δεν υποστηρίζει μόνο την απαγόρευση του TikTok, αλλά προτείνει την επέκταση της απαγόρευσης σε κάθε εφαρμογή που ελέγχεται από τη μητρική εταιρεία ByteDance, η οποία θα περιλάμβανε τη δημοφιλή εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο CapCut. Αυτό, υποστηρίζει, είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να επηρεάσει και να προπαγανδίσει τους Αμερικανούς.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του TikTok στις συζητήσεις γύρω από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν είναι καθόλου ξεκάθαρος. Μια επισκόπηση του NBC News στα “hashtags”, που σχετίζονται με τη σύγκρουση αποκαλύπτει ότι η αντιληπτή απόδοση του φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου εξαρτάται από τον τρόπο, με τον οποίο ερμηνεύονται τα δεδομένα του TikTok.

Πηγή εικόνας: pixabay/Δημιουργός και δικαιώματα χρήσης: solenfeyissa

Παράλληλα, ο γερουσιαστής Hawley έχει υποστηρίξει ενεργά νομοθεσία με στόχο την απαγόρευση του TikTok, με βάση τις ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από αυτό. Σχεδιάζει να επισπεύσει τη ψηφοφορία στη Γερουσία τις επόμενες ημέρες, μια κίνηση που είχε αντιμετώπισε αντιδράσεις τον Μάρτιο. Το TikTok, σε απάντηση, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας, υποστηρίζοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητάς του, ισχύουν εξίσου για όλο το περιεχόμενο.

Εν μέσω αυτών των εκκλήσεων για απαγόρευση, η Κυβέρνηση Biden βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τo TikTok για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Προηγούμενες απόπειρες απαγόρευσης της εφαρμογής έχουν συναντήσει νομικά εμπόδια, με ομοσπονδιακούς δικαστές να εμποδίζουν τέτοιες προσπάθειες για λόγους περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και δημιουργίας πιθανών ζητημάτων Πρώτης Τροποποίησης.

Καθώς το debate εντείνεται, η τύχη του TikTok κρέμεται από μια κλωστή, ανάμεσα σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, ισχυρισμούς για μεροληψία και την πολυπλοκότητα της διασφάλισης της ελευθερίας της έκφρασης στη ψηφιακή εποχή. Το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει μόνο το μέλλον της εφαρμογής, αλλά θα δημιουργήσει, επίσης, ένα προηγούμενο για τη διασταύρωση της τεχνολογίας, της γεωπολιτικής και της ελευθερίας της πληροφόρησης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Josh Hawley renews efforts to ban TikTok, citing app’s influence on Israel-Hamas war opinions, NBC News, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Γεννήθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει άπταιστες γνώσεις αγγλικών, ενώ μαθαίνει ιταλικά και τούρκικα. Λατρεύει να παραμένει ενήμερη σε θέματα οικονομίας, διεθνών σχέσεων και δίκαιου. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό και τα ταξίδια.