20.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Άκου ποιος μιλάει»: Τελικά, πόσο δυνατή είναι η φωνή μέσα σας;

«Άκου ποιος μιλάει»: Τελικά, πόσο δυνατή είναι η φωνή μέσα σας;


Της Ελένης Μανουδάκη, 

Πριν από μερικές εβδομάδες, στις 26 Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε στους ελληνικούς κινηματογράφους η κωμική ταινία Άκου ποιος μιλάει, σε σκηνοθεσία και σενάριο από τον Θοδωρή Νιάρχο. Με πρωταγωνιστή τον Μελέτη Ηλία και ένα cast με καταξιωμένους ηθοποιούς, όπως η Ξανθή Γεωργίου, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και η Χρύσα Κατσαρίνη, μας προσφέρει ατελείωτες στιγμές γέλιου, αλλά και συγκίνησης.

Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Φώτης, ένας life coach, που, όμως, φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο και τίποτα στη ζωή του να τον γεμίζει. Οι συνεδρίες με τους ασθενείς του, που κάποτε τον ευχαριστούσαν, δεν του προσφέρουν πλέον την ίδια εσωτερική ικανοποίηση, ενώ στην προσωπική του ζωή έχει απομονωθεί πλήρως.

Όσο ζει, λοιπόν, κάθε μέρα το ίδιο βαρετά και δίχως ενδιαφέρον στην καθημερινότητά του, ακούει μια φωνή, εκείνη της συνείδησής του. Μάταια η φωνή αυτή προσπαθεί κάθε στιγμή της ημέρας να τον κάνει να αλλάξει και να αρχίζει να «ζει» ουσιαστικά. Ο Φώτης είναι ένα άτομο που φαίνεται να άφησε το όνειρο της ζωής του να ασχοληθεί με τη μουσική, ενώ, ταυτόχρονα, του λείπουν οι παλιές παρέες του. Όμως, δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό και συνεχίζει να ακούει τα  γελοία προβλήματα των πελατών του και να επιστρέφει σε ένα άδειο σπίτι, με μόνη συντροφιά τον σκύλο του.

Πηγή Εικόνας: villagecinemas.gr

Η φωνή μέσα του, ωστόσο, φαίνεται να έχει κουραστεί με αυτήν την κατάσταση και αρχίζει τα περίεργα παιχνίδια. Τον κάνει να βλέπει περίεργα όνειρα που είναι δραστήριος, δημιουργεί αστείες εικόνες στο κεφάλι του ενώ εργάζεται, κάτι που τον κάνει να παρεξηγείται από τους πελάτες του και τον πιέζει να μην κλείνεται στο σπίτι. Ο Φώτης, βέβαια, αγνοεί τη φωνή και συχνά «μαλώνει» μαζί της γιατί δεν τον αφήνει σε ησυχία.

Μια μέρα, πηγαίνοντας να πάρει τον καθιερωμένο του καφέ, παρατηρεί για πρώτη φορά τη Χρυσάνθη, μια γυναίκα γλυκιά που ασχολείται με τη ζωγραφική και τη μουσική. Τότε κάτι μέσα του αλλάζει και βρίσκει ένα νέο νόημα στη ζωή του. Ή και όχι;

Αν και την ερωτεύεται, εξακολουθεί να φοβάται να τη γνωρίσει και να είναι ο εαυτός του μαζί της. Ενώ θέλει να τη βλέπει, αποφασίζει να εξαφανιστεί και να κλειστεί στο σπίτι του ξανά μαζί με τη φωνή, η οποία του θυμίζει πόσο λάθος στάση ζωής έχει.

Η ταινία αυτή με προβλημάτισε και με έκανε να γελάσω με την ψυχή μου, καθώς όλα αυτά ο Θοδωρής Νιάρχος κατάφερε να τα συνδυάσει με το χιούμορ. Τα σκηνικά που δημιουργούσε η φωνή της συνείδησης στο κεφάλι του Φώτη, αλλά και οι ερμηνείες των ασθενών του, όπως του Λάμπρου Φισφή, χαρίζουν μεγάλες στιγμές τρελού γέλιου.

Πρόκειται για μία ταινία με πολύ όμορφα μηνύματα, όπως ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τη ζωή να μας προσπερνά. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε, δεν είναι ποτέ αργά για να το πάμε πάλι από την αρχή. Και αν η ζωή που έχουμε ως τώρα δεν μας γεμίζει, πάντα μπορούμε με μικρά καθημερινά πράγματα να τη βελτιώσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μικρή αυτή φωνούλα που όλοι έχουμε μέσα μας, όσο κι αν μπορεί να νιώθουμε ότι μας πιέζει, πάντα μας θυμίζει τί είναι αυτό που είναι καλύτερο για εμάς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Άκου ποιος μιλάει, wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Μανουδάκη
Ελένη Μανουδάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση των Δημοσίων Θεσμών. Κατέχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και καλή της γερμανικής. Είναι μέλος σε 2 χορευτικές ομάδες, μία ομάδα dancehall και μία ομάδα hip hop. Αφιερώνει πολύ χρόνο στην ζωγραφική και τη κατασκευή χειροποίητων έργων, όπου στοχεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει στο θέατρο και βλέπει σειρές και ταινίες, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ελληνικό κινηματογράφο.