17.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΘετικά ξεκινά ο Νοέμβριος για το Χ.Α. και την ευρωπαϊκή αγορά: Στο...

Θετικά ξεκινά ο Νοέμβριος για το Χ.Α. και την ευρωπαϊκή αγορά: Στο επίκεντρο τα επιχειρηματικά deals και τα εταιρικά αποτελέσματα


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Αν και το χρηματιστηριακό πενθήμερο στην ελληνική αγορά χαρακτηρίστηκε από ήπιες ημερήσιες διακυμάνσεις και πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι δείκτες κατέγραψαν σημαντική άνοδο, κυρίως λόγω της θετικής αντίδρασης που σημειώθηκε την Πέμπτη, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γενικότερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρεί μια αμυντική στάση, με τους επενδυτές να διακατέχονται στις περισσότερες συνεδριάσεις από επιφυλακτικότητα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην τονιστεί το γεγονός πως κατάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο να βγάλει σημαντική αντίδραση από το χαμηλό των 1.105,15 μονάδων στις 9/10, ανακτώντας ξανά τις αντιστάσεις των 1.200 μονάδων και κλείνοντας αυτήν την εβδομάδα στη ζώνη των 1.220 μονάδων. Οι βασικές στηρίξεις του Γενικού Δείκτη αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τους αναλυτές, βρίσκονται στις 1.160 μονάδες και σε περίπτωση που χαθούν αναμένεται να ενταθούν οι πτωτικές πιέσεις.

Η αγορά ευνοήθηκε σημαντικά από το κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές και ιδίως στην ευρωπαϊκή. Οι Κεντρικές Τράπεζες πάτησαν (ξανά) «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η οικονομία και ο πληθωρισμός φαίνεται πως «παγώνουν» σταδιακά, ως αποτέλεσμα της νομισματικής «σύσφιξης». Ωστόσο, οι ανησυχίες για ανάφλεξη του πληθωρισμού παραμένουν, καθώς η αβεβαιότητα για τις τιμές πετρελαίου λόγω της ασταθούς κατάστασης στο πεδίο της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, είναι ακόμη έντονη. Αυτό αποτυπώνεται και στην τιμή του χρυσού, αφού η ουγκιά είναι προσκολλημένη λίγο κάτω από τα $ 2.000.

Επίσης, στην εγχώρια αγορά, τα αποτελέσματα των εισηγμένων παραμένουν ικανοποιητικά για τους επενδυτές, ενώ, παράλληλα, συνεχίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, με σημαντικά deals να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Η μόνη τροχοπέδη φαίνεται να είναι ο χαμηλός τζίρος, τα επίπεδα του οποίου δείχνουν πως δεν εισέρχονται νέα κεφάλαια στην αγορά, παρά μόνο ανακυκλώνονται τα ήδη υπάρχοντα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Βασικά, αυτό οφείλεται στη ρηχότητα και το μικρό μέγεθος του ελληνικού χρηματιστηρίου, ένα διαχρονικό «αγκάθι» της εγχώριας αγοράς μετοχών, το οποίο επιβαρύνεται από τη διεθνή αβεβαιότητα στις μετοχικές αγορές ευρύτερα, που δεν οδηγεί τους επενδυτές διεθνώς να αποστρέφονται παραπάνω το ρίσκο. Συνεπώς, η Λεωφόρος Αθηνών θα παραμείνει προσκολλημένη στις διακυμάνσεις της ευρωπαϊκής αγοράς, εκτός αν εμφανιστεί κάποιος απρόσμενος θετικός καταλύτης.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Θετικά έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ευνοούμενο και από τη μεταβολή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χωρίς εναλλαγή του προσήμου. Παρότι η ελληνική αγορά υπεραπέδοσε της ευρωπαϊκής, ο τζίρος ήταν πολύ χαμηλός και το εύρος της διακύμανσης στενό. Ως προς τους κλαδικούς δείκτες, της υγείας είχε τα μεγαλύτερα κέρδη (+3,06%) και των βιομηχανικών προϊόντων (-1,28%) τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στα εταιρικά νέα, το ενδιαφέρον συνεχίζει να εστιάζεται στην Alpha Bank, κάτι που αποτυπώθηκε και στον ημερήσιο τζίρο της μετοχής της (€ 8,9 εκατ.) και τη μεταβλητότητά της, καθώς το Τ.Χ.Σ. ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την πώληση της συμμετοχής του στην ελληνική τράπεζα, εξετάζοντας, αρχικά, την πρόταση της ιταλικής UniCredit.

Επίσης, η Euroxx Χρηματιστηριακή άρχισε την κάλυψη για τον Ο.Π.Α.Π., δίνοντάς του σύσταση “overweight” και τιμή-στόχο € 18,8 ανά μετοχή. Καταλυτικό ρόλο στην παρουσίαση αυτής της εικόνας αποτέλεσαν η εξασφάλιση του ομίλου αποκλειστικών αδειών μακράς διάρκειας, οι ελάχιστες ανάγκες του στο κυκλοφορούν ενεργητικό (ικανοποιητική ρευστότητα) και η δυνατότητα προσφοράς σημαντικών μερισματικών αποδόσεων.

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις η ευρωπαϊκή αγορά, παρουσιάζοντας σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,4%. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον ισπανικό IBEX 35 που παρουσίασε άνοδο 1,1%. Η πλειονότητα των επιμέρους κλάδων έκλεισαν ανοδικά.

Οι επενδυτές εστίασαν στα μακροοικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν για τη Γερμανία και την Ισπανία, τα οποία μεταφράστηκαν θετικά από τις αγορές. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία το Α.Ε.Π. μειώθηκε κατά 0,1% στο γ’ τρίμηνο του έτους, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έδειχναν μεγαλύτερη πτώση, κατά 0,3%. Επιπλέον, ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, στη χώρα έπεσε στο 3% (ο χαμηλότερος από τον Ιούνιο του 2021) τον Οκτώβριο από το 4,3% του προηγούμενου μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 3,3%. Στην Ισπανία ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, δεν μεταβλήθηκε τον Οκτώβριο, καθώς ανήλθε στο 3,5%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διολίσθησε στο 5,2% από το 5,8% του προηγούμενου μήνα.

Τα παραπάνω γεγονότα ευνόησαν τη διακύμανση στην αγορά μετοχών και οδήγησαν σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις των ομολόγων. Συγχρόνως, επικουρικά λειτούργησε και η πτώση των τιμών στην αγορά πετρελαίου, καθώς οι χώρες-παραγωγοί διατηρούν ακόμη τις αποστάσεις τους από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 1.186,38 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.186,79 μονάδων (+0,68%) και 1.179,13 μονάδων (+0,03%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 2.914 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,9%, ανεβαίνοντας στις 968,55 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 58 εκατ., εκ των οποίων τα € 3,3 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 17,2 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Aegean και Cenergy. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Βιοχάλκο και Σαράντης και άνω του 1% για τις Eurobank, Δ.Ε.Η., ΕΛΧΑ., Ο.Π.Α.Π., Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola και Alpha Bank. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Μυτιληναίος και Motor Oil.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Ανοδικά ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, παρουσιάζοντας, ωστόσο, χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Γενικότερα, οι αγοραστές ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικοί και περιορίστηκαν σε μερικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η εικόνα, συνολικά, στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις παραμένει σχεδόν αδιάφορη, αν και σε αυτήν τη συνεδρίαση ήταν ολίγον βελτιωμένη. Στους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε θετικά της υγείας (+6,97%), των ταξιδιών (+3,51%) και των κατασκευών (+2,12%)

Σε εταιρικό επίπεδο, στη συνεδρίαση πρωταγωνίστησε ο Ο.Π.Α.Π. (+3,76%), διαγράφοντας σημαντική άνοδο, διατηρώντας το θετικό πρόσημο στη διακύμανσή του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σημειώνοντας τζίρο ύψους € 16,3 εκατ. Αφορμή για το ενδιαφέρον στον Ο.Π.Α.Π. αποτέλεσε η επικείμενη αποκοπή του προσωρινού μερίσματος € 1 ανά μετοχή στις 2 Νοεμβρίου.

Επίσης, ξεχώρισε η μετοχή του Μυτιληναίου (+1,3%), η οποία βρισκόταν σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης, ενώ είχε παρουσιάσει ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκε και η Cenergy (+3,76%), παρά το «ράλι» των τελευταίων συνεδριάσεων, και ο Τιτάν (+4,86%). Τέλος, η Coca Cola (-0,53%) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τριμήνου, στα οποία παρουσίασε αυξημένες πωλήσεις.

Θετικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 0,6%. Ωστόσο, τον Οκτώβριο ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,7%, αποτελώντας τον τρίτο σερί αρνητικό μήνα. Ανοδικά έκλεισαν (σε ημερήσιο επίπεδο) και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας τα κέρδη 1,5% του ιταλικού FTSE MIB, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε 0,1%. Η πλειονότητα των κλάδων σημείωσαν κέρδη.

Το θετικό κλίμα της ημέρας διαμορφώθηκε από τα νέα που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη, ο οποίος υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου στο 2,9% (χαμηλό 26 μηνών), καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα ανέλθει στο 3,1%. Επίσης, το Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο μειώθηκε κατά 0,1%, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν να μείνει αμετάβλητο, ως απόρροια της πτώσης της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το σενάριο για οριστική «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 1.193,19 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.185,4 (-0,08%) μονάδων και 1.195,26 μονάδων (+0,75%) μονάδων. Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 2.927,62 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,58%, πέφτοντας στις 962,95 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 82,7 εκατ., εκ των οποίων τα € 7,5 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 19,2 εκατ. κομμάτια.

Σε μηνιαίο επίπεδο, τον Οκτώβριο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,34%, παρουσιάζοντας μικρότερες απώλειες συγκριτικά με άλλες αγορές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αντίστοιχα ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε αντίθετα, έχοντας κέρδη 4,88%.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 4,86% για την Τιτάν και άνω του 3% για τις Ο.Π.Α.Π., Cenergy και Quest. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2,28% για τη Βιοχάλκο και άνω του 1% για τις Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 1,13% για τον Σαράντη.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Με μικρά κέρδη και μια «ανάσα» μακριά από τις αντιστάσεις των 1.200 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, επηρεαζόμενο από την τάση της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά υποαποδίδοντας σε σχέση με αυτή.

Γενικά, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη επιλεκτικότητα των επενδυτών (κυρίως σε μη τραπεζικά blue chips) και χαμηλό τζίρο, όπου ξεχώρισαν οι δεικτοβαρείς τίτλοι, όπως του Ο.Π.Α.Π. Σε επίπεδο κλάδων, ξεχώρισε η άνοδος του δείκτη της τεχνολογίας (+1,55%), των βιομηχανικών προϊόντων (+1,40%) και του εμπορίου (+1,39%).

Επίσης, διεξήχθη δημοπρασία έντοκων γραμματίων Δημοσίου 13 εβδομάδων και ποσού € 625 εκατ., με την απόδοση να ανέρχεται στο 3,88%.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,7%. Παρόμοια μεταβλήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε, επίσης, ανοδικά.

Γενικά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποδέχτηκαν επιφυλακτικά τον Νοέμβριο, διατηρώντας, συνολικά, μια θετική τάση στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το επενδυτικό επίκεντρο ήταν στραμμένο, κυρίως, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο ετησιοποιημένος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 4% από το 4,9% τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο υπολογίζεται στο 3,8% (εναρμονισμένος), καθώς μηνιαία ο δείκτης διολίσθησε κατά 0,2%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,28% στις 1.196,98 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.199,64 (+0,55%) και 1.188,10 μονάδων (-0,42%). Ο FTSE Large Cap παρέμεινε στις 2.927,62 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,91%, κλείνοντας στις 954,16 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 58,2 εκατ., εκ των οποίων τα € 3,32 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 13,74 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 5,34% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 1% για τις Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Τιτάν και Βιοχάλκο. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 1,75% για τη Eurobank.

Πηγή εικόνας: starline / Freepik

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακτώντας τη ζώνη των 1.200 μονάδων, παρασυρόμενο από τη θετική τροχιά που διέγραψαν οι διεθνείς αγορές ήδη από τις πρωινές ώρες. Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε και ο τζίρος, παραμένοντας, όμως, κάτω από τα € 100 εκατ. Επίσης, θετικότερη ήταν και οι εικόνα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχώρισε η άνοδος στον δείκτη του πετρελαίου (+3,89%) και του real estate (+3,85%) και οι απώλειες στον δείκτη των ταξιδιών (-2,52%).

Μοναδικό «βαρίδι» στη συνεδρίαση ήταν η μετοχή του Ο.Π.Α.Π. (3,54%), καθώς, πλέον, διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα. Στον αντίποδα, οι βασικές στηρίξεις δόθηκαν από τις συστημικές τράπεζες (πλην της Eurobank) και από δεικτοβαρείς τίτλους όπως η Jumbo, ο Μυτιληναίος και ο Ο.Τ.Ε., που συμμετείχαν σημαντικά στον ημερήσιο τζίρο. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως ανακοινώθηκαν τα τριμηνιαία αποτελέσματα για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία κρίθηκαν ικανοποιητικά.

Στο «πράσινο» ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 1,58%. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας η ισχυρή άνοδο 2,04% του ισπανικού IBEX 35. Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν θετικά, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνονται από τον κλάδο των ακινήτων, που κέρδισε 5,2%, τον τεχνολογικό και την αυτοκινητοβιομηχανία, που έκλεισαν κοντά στο +3%.

Η αισιοδοξία επήλθε έπειτα από την επιβεβαίωση των σεναρίων για (προσωρινό ίσως) stop στις αυξήσεις επιτοκίων. Μετά την Ε.Κ.Τ., την Τετάρτη κράτησε σταθερά τα επιτόκια και η Fed, ακολουθώντας, επίσης, την ίδια στάση η Τράπεζα της Αγγλίας και η νορβηγική Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης των επιτοκίων, αν ο πληθωρισμός σταματήσει να υποχωρεί και δεν έχει φτάσει στον στόχο του 2%, διότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος συνεχίζει να είναι υψηλός. Στη Μ. Βρετανία, αναλυτές δηλώνουν αισιόδοξοι για τα επιτόκια, αναμένοντας πως το καλοκαίρι του 2024 η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει τις μειώσεις.

Στα μακροοικονομικά νέα, η μεταποίηση στην Ευρωζώνη κατά τον Οκτώβριο βρέθηκε σε χαμηλό τριών μηνών. Συγκεκριμένα, ο HCOB PMI διαμορφώθηκε, τελικά, στις 43,1 μονάδες από 43,4 τον προηγούμενο μήνα, δείχνοντας πως ο τομέας της μεταποίησης στην οικονομία συρρικνώθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό. Επίσης, στη Γερμανία η ανεργία αυξήθηκε στο 5,8% (εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό) τον Οκτώβριο από 5,7% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Καταλυτικά λειτούργησαν και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν αρκετές εισηγμένες, δίνοντας σημαντική ώθηση στην αγορά. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η φιλανδική Kojamo και η ελβετική Adecco Group που σημείωσαν «άλμα» άνω του 10%, καθώς οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν τα αναμενόμενα επίπεδα κατά το γ’ τρίμηνο. Επίσης, το ενδιαφέρον τράβηξαν και οι Ferrari (αναθεώρηση προοπτικών κερδοφορίας προς τα πάνω), Shell (υψηλή κερδοφορία για το γ’ τρίμηνο και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών) και Novo Nordisk (εκτιμήσεις για υψηλές πωλήσεις).

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,96% στις 1.219,99 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.219,99 μονάδων (+1,96%) και 1.199,66 μονάδων (0,22%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,85% στις 2.981,76 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,62%, ανεβαίνοντας στις 979,2 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 95 εκατ., εκ των οποίων τα € 3 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 21,7 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 5,84% και 5,01% σημείωσαν οι Aegean και Lamda, αντίστοιχα. Ισχυρή ήταν και η άνοδος άνω του 4% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Motor Oil και Ελλάκτωρ και άνω του 3% για τις ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Ο.Τ.Ε., Jumbo και Εθνική Τράπεζα. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Cenergy, Μυτιληναίος και Δ.Ε.Η. και άνω του 1% για τις ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η πτώση 3,54% του Ο.Π.Α.Π. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες 0,81% για την Coca Cola.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Έσπασε το ανοδικό σερί 5 συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή με οριακή πτώση. Πολλοί επενδυτές θέλησαν να κατοχυρώσουν τα εβδομαδιαία τους κέρδη, γεγονός που εξάλειψε την αρχική άνοδο που σημείωνε ο Γ.Δ., η οποία ξεπερνούσε το 1%, δημιουργώντας έντονη διακύμανση. Σε κλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι δείκτες των τηλεπικοινωνιών (+1,60%) και των προσωπικών προϊόντων (+1,52%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι δείκτες της υγείας (-1,96%), και του εμπορίου (-1,46%).

Οι αγοραστές επικεντρώθηκαν επιλεκτικά σε κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως της Jumbo και του Ο.Τ.Ε. που συμμετείχαν σημαντικά στον τζίρο. Επίσης, η αγορά εστίασε και στη Δ.Ε.Η., με αφορμή το deal εξαγοράς του Κωτσόβολος από την Currys, με καθαρή αξία απόκτησης τα € 179 εκατ. Έτσι, η Δ.Ε.Η. κάνει ξανά άνοιγμα στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών, μετά από αρκετά χρόνια. Γενικά, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να δραστηριοποιούνται και στον τομέα της των ηλεκτρικών συσκευών.

Επίσης, ανακοινώθηκαν τα τριμηνιαία αποτελέσματα των Alpha Bank και Πειραιώς, οι επιδόσεις των οποίων ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, παρουσιάζοντας στενό εύρος διακύμανσης, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη 0,24%. Θετικά μεταβλήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 που απώλεσε 0,46%. Σε κλαδικό επίπεδο, στηρίξεις δόθηκαν κυρίως από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου που κέρδισε 1,7%, ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο ενεργειακός κλάδος που έχε 2,2%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση 0,02% στις 1.219,77 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.234,54 (+1,19%) και 1.217,25 μονάδων (-0,22%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στις 2.981,22 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,38%, κλείνοντας στις 975,49 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 89,94 εκατ., εκ των οποίων τα € 2,5 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 24,22 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Jumbo, Ο.Τ.Ε. και Ελληνικά Πετρέλαια.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,84%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 2,82% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,62%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 444,24 μονάδες με κέρδη 3,22%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.