22.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΟι σημαντικοί μας άλλοι

Οι σημαντικοί μας άλλοι


Της Χρυσάνθης-Ίριδας Ανεμογιάννη,

Ποιοι είναι τελικά; Ποιος τους ορίζει; Και πώς καταφέρνουν να δομούν εκείνοι το περιβάλλον μας; Η σχέση με το περιβάλλον που ζούμε είναι αμφίδρομη. Καθορίζει την ανάπτυξή μας, επιτρέποντάς μας, βέβαια, να επηρεάζουμε και να επηρεαζόμαστε σε όλους τους τομείς. Ολόκληρος ο κόσμος μας αρχίζει να χτίζεται με αρχιτέκτονες άλλους. Κανείς δεν μπορεί να χτίσει μόνος του και ούτε το επιχειρεί. Η αναζήτηση, αλλά και η διατήρηση της επαφής με αυτούς τους σημαντικούς για εμάς άλλους είναι μια ενδογενής κινητήρια δύναμη σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Οι επιδράσεις που ασκούν οι άλλοι στη σκέψη και τη συμπεριφορά μας επηρεάζουν άμεσα την πραγματικότητα που βιώνουμε. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δημιουργούνται αρχικά από εμάς. Στα πλαίσια της σχέσης προσκόλλησης, με βάση τη διαθεσιμότητά τους στις ανάγκες μας και ανάλογα με την ποιότητα της ανταπόκρισής τους στις επιθυμίες μας, οι σημαντικοί άλλοι γίνονται οι βασικοί ηθοποιοί στη ζωή μας. Εναλλάσσοντας ρόλους πρωταγωνιστών και κομπάρσων, δημιουργούν άλλοτε σταθερούς και άλλοτε επιδερμικούς δεσμούς, διαμορφώνοντας το σενάριο των σχέσεών μας. Ως αποδέκτες κάθε επικοινωνιακής προσπάθειας δημιουργούν ένα μοτίβο σχέσεων, που αν κριθεί επιτυχημένο από τον βασικό ήρωα, επαναλαμβάνεται σε κάθε επόμενη παράσταση.

Μια τέτοια διαδικασία θα ήταν πολύ εύκολο να οδηγήσει σε μια εξίσωση των κοινωνικών σχέσεων που ρυθμιστές της κατάστασης θα ήταν πάντα οι άλλοι. Είναι σημαντικό, για αυτό τον λόγο, να μπορούμε να αντιληφθούμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, ως μια δυναμική κατάσταση επιρροής˙ έτσι, θα επιτευχθεί η διαφύλαξη των σχέσεών μας από την αποθήκευση σε άκαμπτα καλούπια.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: CARTOONSTOCK.com / Ron Morgan

Έχουμε ανάγκη τους άλλους. Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, στήριξη και κοινωνικές επαφές. Το αίσθημα αυτό δεν είναι μοναξιά. Πρόκειται για συναισθηματικές συναλλαγές με άπειρα στοιχεία που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Σίγουρα, κάποιοι προορίζονται αποκλειστικά για το θέατρο της ζωής. Αυτός είναι ο βασικός τους ρόλος. Αυτοί οι αόρατοι σημαντικοί μας άλλοι, διαμορφώνουν μια θεωρία για τον εαυτό μας. Η επιβεβαίωσή της ή μη είναι μια σύνθετη διαδικασία που πλέον ξεφεύγει από τα πλαίσια δράσης των άλλων. Εμείς οφείλουμε, σίγουρα, να μην διεκπεραιώνουμε απλώς ρόλους ως κομπάρσοι στις ζωές άλλων, αλλά αντίθετα να παλεύουμε καθημερινά να κρατήσουμε το κάστινγκ περιορισμένο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Γεννήθηκε στους Παξούς, όπου έζησε για μεγάλο διάστημα. Πλέον κατοικεί στο Ρέθυμνο για σπουδές στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στο τμήμα Ψυχολογίας. Έχει ταξιδέψει πολύ, κυρίως στο εξωτερικό, μιλάει τρεις γλώσσες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, χορεύει, τραγουδάει και ασχολείται με την μουσική εδώ και πολλά χρόνια, και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα.