17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςCrashing (2016): Bρετανικό χιούμορ σε έξι επεισόδια

Crashing (2016): Bρετανικό χιούμορ σε έξι επεισόδια


Της Νεφέλης Τσιλοπούλου, 

Η Phoebe Waller-Bridge έγινε ευρέως γνωστή από την αριστουργηματική σειρά Fleabag. Ο πρώτος κύκλος κυκλοφόρησε επίσημα τον Ιούλιο του 2016, αλλά το έργο είχε λάβει αναγνώριση τρία χρόνια νωρίτερα, ως θεατρικό με την ίδια πρωταγωνίστρια. Πριν μεταφέρει τον χαρακτήρα της Fleabag από το σανίδι στη μικρή οθόνη, η Phoebe είχε ήδη προλάβει να συστηθεί στο κοινό από τις αρχές του 2016 με τη μίνι σειρά Crashing.

Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, η σειρά απαρτίζεται από έξι επεισόδια διάρκειας τριάντα λεπτών έκαστο, με πρωταγωνίστρια την ίδια τη δημιουργό. Η Phoebe ενσαρκώνει τη Lulu, μία τυχοδιώκτρια μουσικό, που επισκέπτεται τον παιδικό της φίλο Antony. Ο Antony μαζί με την αρραβωνιαστικιά του και άλλους ένοικους μένουν σε ένα εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο, ως φύλακες του κτηρίου. Ο sex-addict Sam που είναι κρυφά ερωτευμένος τον Fred, η εικαστικός Melody που έχει για μούσα της τον πενηντάχρονο, φρεσκοχωρισμένο και βαθιά πληγωμένο Colin. Αυτοί είναι μερικοί από τους χαρακτήρες που ευφάνταστα έχει δημιουργήσει στον κόσμο της η Waller-Bridge.

Πηγή Εικόνας: midcenturymodernmag.com

Η σειρά ακολουθεί στα έξι επεισόδια τις παράλληλες ζωές των ενοίκων, με τη Lulu, στο μεταξύ, να γίνεται μία από αυτούς. Αλήθειες που βγαίνουν στη φόρα, ενοχές και τύψεις, συναισθηματικές ενηλικιώσεις συνθέτουν το ψυχογραφικό κάδρο του σεναρίου. H Kate, αρραβωνιαστικιά του Antoni, εξαιρετικά σφαγμένη, στρεσαρισμένη και αυστηρή έρχεται σε υπαρξιακή σύγκρουση με την ανέμελη, χειμαρρώδης και ακομπλεξάριστη Lulu.

Ο καθένας από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς, παρά τη βραχεία διάρκειά της, καταφέρνει να βιώσει ψυχολογικές διακυμάνσεις και κορυφώσεις, ενώ εμείς, ως θεατές, ταυτιζόμαστε με ορισμένες αντιδράσεις και γεγονότα. Η γραφή της Phoebe, κάτι που φάνηκε περίτρανα στο Fleabag, είναι ρεαλιστική και κωμική, χωρίς να επιβάλλεται. Οι ρόλοι έχουν ήδη ωριμάσει, μας συστήνονται στα πρόθυρά τους και εκεί ακριβώς είναι η αφετηρία για εμάς.

Πηγή Εικόνας: imdb.com

Σε ένα σουρεάλ σκηνικό, με φόντο ένα νοσοκομείο, η Lulu και η επικείμενη παρέα της με αρκετές δόσεις από γνήσιο βρετανικό χιούμορ και όση αλήθεια χρειάζεται απαρτίζουν ένα εγχείρημα άξιο προσοχής. To Crushing από την Phoebe Waller-Bridge είναι μία καλοδουλεμένη και ολοκληρωμένη δουλειά, με όψεις θεατρικότητας και γέλιου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Crashing, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφέλη Τσιλοπούλου
Νεφέλη Τσιλοπούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνεχίζει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή στο Tμήμα της Αρχαιολογίας. Η αγάπη της για τον πολιτισμό και τις τέχνες ήταν πάντα κινητήριος δύναμη για τη συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις και προσωπικές αναζητήσεις. Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος αποτελούν μια αναλλοίωτη συντροφιά και συγχρόνως τροφή για σκέψη. Απολαμβάνει τις βόλτες σε μουσεία, τον πρωινό καφέ και ένα καλό τραγούδι.