18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Πολιτική του τόπου, ποιητική του τρόπου» του Μάρκου Μπόλαρη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Πολιτική του τόπου, ποιητική του τρόπου» του Μάρκου Μπόλαρη


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή,

Είναι μια ιδιαίτερη χαρά όταν μπορεί κανείς να συστήσει το βιβλίο ενός συγγραφέα μέσα από τα λόγια του ίδιου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον συγγραφέα του βιβλίου που παρουσιάζουμε σήμερα, Μάρκου Μπόλαρη, η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν ένα απάνθισμα εμπειριών, το οποίο τον γύρισε πίσω σε πιο αθώες και όμορφες αναμνήσεις, σε μια περίοδο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων «Αυθόρμητα γραμμένες ψηφίδες, μετά από μια περίοδο έντασης και τοξικότητας στον πολιτικό στίβο, η συγγραφή ήταν επιστροφή στην αθωότητα των παιδικών χρόνων. Ήταν έκφραση ανάλογα με τις προκλήσεις και τις αφορμές της καθημερινότητας, της επικαιρότητας, ένα περιδιάβασμα στα καντούνια και τα καλντερίμια, τόπους συνάντησης με την ιστορία,» ανέφερε ο ίδιος σε μια από τις πολλές παρουσιάσεις του βιβλίου.

Πηγή Εικόνας: Facebook/Markos Bolaris

Ας ξεκινήσουμε, όμως, με το ίδιο το βιβλίο και τον συγγραφέα του. Το Πολιτική του τόπου, ποιητική του τρόπου κυκλοφόρησε το 2022 και οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μπορούν να το προμηθευθούν από τις Εκδόσεις Αρμός. Γεννημένος τον Μάρτιο του 1958 στις Σέρρες, αλλά και έλκοντας την καταγωγή του από την Κρήτη και τη Λήμνο, ο Μάρκος Μπόλαρης ακολούθησε σπουδές Νομικής στο ΑΠΘ, ενώ παρακολούθησε και M’sD Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ του Σικάγο. Ασχολήθηκε από το 1985 με τη δικηγορία, ενώ εισήλθε στην πολιτική από το 1986. Ο ίδιος έχει υπάρξει Πρόεδρος στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, αλλά και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Δημοτικού Θεάτρου Σερρών. Στα πλαίσια της δράσης του στη γενέτειρά του, έχει ιδρύσει επίσης την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Ιστορίας των Σερρών και οργανώσει το Α’ Διεθνές Συνέδριο για ιστορικά θέματα της συγκεκριμένης πόλης. Η πολιτική του καριέρα έχει υπάρξει λαμπρή, καθώς έχει διατελέσει ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Σερρών, Νομαρχιακός αλλά και Περιφερειακός Σύμβουλος, Βουλευτής, Υφυπουργός, αλλά και Αναπληρωτής Υπουργός σε τέσσερα Υπουργεία. Έχει αναπτύξει εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες δράση για τη διεκδίκηση των ιστορικών κειμηλίων και χειρογράφων των Πατριαρχικών Μονών Μακεδονίας και Θράκης, τα οποία που λαφυραγωγήθηκαν από τον βουλγαρικό στρατό.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρουσιάζονται διάφορα επιλεγμένα στοιχεία από την ελληνική ιστορία, τα οποία όμως δεν επιδέχονται μια απλή περιγραφή, αλλά επενδύονται με ένα ιδιαίτερα λογοτεχνικό πλαίσιο, στο οποίο ο μύθος δείχνει να εμπλέκεται σχεδόν αβίαστα με τη ρεαλιστική γεωστρατηγική πραγματικότητα. Τα κείμενα του βιβλίου διατηρούν μια έντονη εσωτερική συνοχή, καθώς ταξιδεύουν τον αναγνώστη στον τόπο και τον χρόνο με φόντο το ελληνικό τοπίο, το οποίο συντίθεται μέσα από την παράδοση, την Ιστορία, τη θρησκεία, αλλά και τις αναφορές στον μύθο, κυρίως μέσα από τον Όμηρο. Πρόκειται για μια συναρπαστική περιήγηση στον χρόνο, τον χώρο και τις αισθήσεις στο ελληνικό τοπίο, που μας καλεί να το γνωρίσουμε μέσα από το σύμπαν του συγγραφέα.

Πηγή Εικόνας: Εκδόσεις Αρμός

Η γλώσσα του βιβλίου ίσως στην αρχή ξενίσει τον αναγνώστη, αλλά στη συνέχεια ανακαλύπτει κανείς με έκπληξη ότι η εκζήτησή της δεν την κάνει καθόλου λιγότερο κατανοητή. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει, καθώς η ομορφιά του γραπτού λόγου είναι ακόμη μια αρετή των ιστοριών αυτών, που μοιάζει να πηγάζει μέσα από αυτές και να αποδίδει με γλαφυρά και παραστατικά χρώματα τα βιώματα και τις αισθήσεις. Το λεξιλόγιο είναι ίσως απαιτητικό για νεότερους αναγνώστες, αλλά ο ρυθμός του βιβλίου είναι τέτοιος, ώστε να γυρνά κανείς τις σελίδες γρήγορα, εντρυφώντας και στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, την οποία ο συγγραφέας χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο, αποδίδοντας κάθε λεπτή απόχρωση των νοημάτων.

Ίσως η μεγαλύτερη αρετή του βιβλίου είναι ότι αφήνει στον αναγνώστη μια αισιόδοξη αύρα, παρά το γεγονός ότι πραγματεύεται δύσκολα ιστορικά θέματα. Πρόκειται για μια περιήγηση σε κομβικές ιστορικές στιγμές, οι οποίες όμως συνταιριάζονται αρμονικά με μυθικές αφηγήσεις και ένα λογοτεχνικό πλαίσιο, το οποίο τελικά αφήνει μια ευχάριστη νότα στον αναγνώστη, χωρίς να λείπει και ο προβληματισμός για απαιτητικά ζητήματα. Στο έργο του Μπόλαρη, ο Τρωικός Πόλεμος και η Αργοναυτική Εκστρατεία συνυπάρχουν σε αρμονία με τις σύγχρονες γεωστρατηγικές επιδιώξεις.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.