23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΑν δεν είναι η μέρα σου… «Αυτό που μπορεί να πάει στραβά,...

Αν δεν είναι η μέρα σου… «Αυτό που μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά»


Της Νικολίας Καλαμπόκα, 

Είναι εκείνη η μέρα που θα έχεις φύγει από το σπίτι σου χωρίς ομπρέλα, γιατί είχε ήλιο και τελικά βρέχει, ή εκείνη η μέρα που θα έχεις ξεχάσει το πορτοφόλι σου, ή η μέρα που θα έχεις ήδη αργήσει στη δουλειά και ως αποκορύφωμα όλων θα σκάσει και το λάστιχο του αυτοκινήτου σου. Δηλαδή, με λίγα λόγια, είναι όταν σου συμβαίνει η μία ατυχία… μετά την άλλη.

  • Πώς εμπλέκεται ο Murphy;

 Ένας από τους πιο γνωστούς νόμους του κόσμου αποτυπώνει τέλεια αυτή την παρωδία – ο νόμος του Murphy: «Αυτό που μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβά». Το ενδιαφέρον μέρος του νόμου του Murphy είναι ότι… δεν αποτελεί νόμο με την πραγματική έννοια! Αντίθετα, είναι ένα δημοφιλές απόσπασμα που έχει γίνει ένα απόφθεγμα. Ο νόμος του Murphy συχνά αποκαλείται και το αντίστροφο του αγγίγματος του Μίδα!

Πηγή Εικόνας: freepik.com / Δικαιώματα χρήσης: Drazen Zigic

Ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν στο νόμο του Murphy είναι ότι συνδέεται με την εγγενή αρνητικότητα, την προκατάληψη και την επιλεκτική μνήμη. Έχουμε την τάση να θυμόμαστε ανεπιθύμητα πράγματα που μας συνέβησαν και να επικεντρωνόμαστε σε αυτά πολύ περισσότερο από εκείνα τα πράγματα που πήγαν υπέρ μας. Κάτι που ειδικοί θα ερμήνευαν ως αποτέλεσμα της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» που πλάθουν κυρίως οι αποθαρρυνμένοι προς τη θετική όψη της ζωής άνθρωποι. Έτσι, όταν ένα αρνητικό σενάριο εκπληρώνεται τείνουν να επιβεβαιώνονται για την ύπαρξη της «ατυχίας» και επικεντρώνουν το μυαλό τους εκεί όπως εξηγείται παραπάνω, ώστε να το φέρνουν πολύ συχνά στην επιφάνεια.

Ο νόμος του Murphy συλλαμβάνει μία απαισιόδοξη άποψη για τον κόσμο, γι’αυτό και είναι τόσο δημοφιλής, αφού οι άνθρωποι τείνουν συνεχώς περισσότερο προς την απογοήτευση και την απαισιόδοξη όψη των πραγμάτων και εκεί βρίσκουν την επιβεβαίωση ή κατανόηση από μια «αυθεντία».

  • Πώς να νιώσεις καλύτερα μία τέτοια μέρα;

Οι κακές μέρες είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής και μας επηρεάζουν όλους κάποια στιγμή. Το σημαντικό είναι να βρίσκουμε τους δικούς μας τρόπους για να τις… αντιμετωπίζουμε:

  • Πείτε στον εαυτό σας ότι θα είστε εντάξει. Σκεφτείτε τα θετικά πράγματα στη ζωή σας και πείτε στον εαυτό σας ότι οι κακές μέρες είναι εδώ, για να σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε τις καλές. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα προχωρήσετε μπροστά από ό,τι ήταν αυτό που έκανε τη μέρα σας κακή. Λέγοντας κάτι στον εαυτό σας όπως: «Ξέρω ότι σήμερα είναι δύσκολο, αλλά θα το ξεπεράσω». Ή, «Μέχρι αύριο, αυτή η μέρα θα ανήκει στο παρελθόν».
  • Επικεντρωθείτε σε μια καλύτερη πτυχή της ζωής σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι είναι αυτό που πηγαίνει καλά για εσάς.
  • Μερικές φορές αυτό που χρειάζεται είναι, απλώς, να εκτονωθείτε με τον τρόπο σας. Για παράδειγμα, βάλτε ένα λυπημένο τραγούδι, κάντε γυμναστική, κλάψτε, τρέξτε. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα αισθάνεστε όταν τελειώσετε.
  • Ανταμείψτε τον εαυτό σας για τη δύσκολη μέρα που είχε φτιάχνοντας το αγαπημένο σας γεύμα ή παρακολουθώντας την αγαπημένη σας ταινία.
  • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Μερικές φορές χρειάζεστε μόνο ένα ζεστό μπάνιο ή ντους με το αγαπημένο σας αρωματικό σαπούνι και να φορέσετε τις αγαπημένες σας πιτζάμες για να νιώσετε καλύτερα.
Πηγή Εικόνας: freepik
  • Κάντε κάτι δημιουργικό. Η εργασία σε δημιουργικά έργα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να σας δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ενώ, παράλληλα, κρατάει το μυαλό σας σε απόσταση από όσα σας δυσκόλεψαν σήμερα.
  • Γράψτε τα συναισθήματά σας. Βγάλτε χαρτί και στυλό ή ανοίξτε ένα έγγραφο στον υπολογιστή σας και γράψτε τις απογοητεύσεις σας. Έτσι, θα τις δείτε πιο καθαρά και ίσως διακρίνετε και τη… «ρίζα του κακού».
  • Πηγαίντε για ύπνο. Μερικές φορές μια ξεκούραστη νύχτα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις την κακή σου μέρα. Όσο ανόητο κι αν ακούγεται, τα πράγματα πιθανότατα θα είναι πολύ καλύτερα το πρωί, χωρίς να κάνεις τίποτα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • What Is Murphy’s Law? Is It ‘Scientifically’ Proven?, Science ABC, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολία Καλαμπόκα
Νικολία Καλαμπόκα
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2003, μένει και πλέον σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφίας της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρά το γεγονός ότι της αρέσουν τα μαθήματα της σχολής της στοχεύει επαγγελματικά στην Ειδική Αγωγή. Είναι λάτρης της καλής κουζίνας και για αυτό στον ελεύθερό της χρόνο επιλέγει την μαγειρική αν όχι την λογοτεχνία.