19 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά6+1 κανόνες της ζωής

6+1 κανόνες της ζωής


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Κι όμως, υπάρχουν κανόνες της ζωής. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, όντως υπάρχουν. Δεν είναι καθολικοί ούτε ίδιοι για τον κάθε άνθρωπο. Ο καθένας από εμάς έχει κάποιους προσωπικούς στόχους, κάποια όνειρα και κάποιους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους προσπαθεί να ζήσει όσο καλύτερα γίνεται. Να ισορροπήσει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή, καθώς και τις υποχρεώσεις του με τη χαλάρωση και τον ελεύθερο του χρόνο. Παρακάτω είναι μερικοί από τους δικούς μου κανόνες, που είμαι σίγουρη, πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι κοινοί με τους δικούς σου!

  1. Να γελάς

Ως γνωστόν το γέλιο παράγει ενδορφίνες, οι λεγόμενες ορμόνες της χαράς, δηλαδή η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Το γέλιο είναι πηγή χαράς, αισιοδοξίας και ελπίδας. Χωρίς το γέλιο η ζωή θα ήταν τόσο μουντή και άνοστη, που η χαρά δε θα υπήρχε μέσα σε αυτή. Το γέλιο είναι απαραίτητο στη ζωή μας, μας δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίσουμε τη μέρα μας και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία έρχεται στη ζωή μας είτε μικρή είτε μεγάλη.

Πηγή και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Pixabay

2. Να αγαπάς

Η ζωή χωρίς αγάπη δεν αξίζει θα πουν πολλοί. Και έχουν δίκιο. Η αγάπη είναι το πολυτιμότερο αγαθό και όταν είναι αληθινή και αμοιβαία μπορεί να νικήσει τα πάντα και να δημιουργήσει τα πάντα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον άλλον άνθρωπο, έχει ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Και όταν λέμε αγάπη δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην ερωτική έλξη ανάμεσα σε δύο άτομα που καταλήγει στο συναίσθημα της αγάπης, αλλά για κάθε είδους σχέσης που περιβάλλεται από αγάπη, όπως οι οικογενειακές, αλλά και οι φιλικές σχέσεις που έχει ένα άτομο.

3. Να ερωτεύεσαι

Ο έρωτας είναι αυτός που εκκινεί πλήθος συναισθημάτων, ζήλια, θυμό, αγάπη, ενέργεια, πάθος, ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων. Όταν ερωτεύεσαι, αυτό που νιώθεις είναι πραγματικά πολύ όμορφο, θέλεις να είσαι με τον άλλον κάθε ώρα και λεπτό, γιατί μόνο αυτό το άτομο έχει σημασία για εσένα. Χάνεσαι για λίγο από φίλους και παρέες, και ακούς όλοι να λένε «Ερωτεύτηκε». Ο έρωτας, όμως, μπορεί να σε πονέσει κιόλας. Έχουν γραφτεί μυριάδες σελίδες για ανεκπλήρωτους έρωτες, για μονόπλευρους έρωτες και για έρωτες που τελικά δεν ευοδώθηκαν. Ένα έχει σημασία, ο έρωτας μπορεί να σε πληγώσει, αλλά είναι και αυτό που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός.

4. Να μαθαίνεις

Από την πρώτη στιγμή της γέννησης του, ο άνθρωπος μαθαίνει νέα πράγματα, μια διαδικασία που συνεχίζει για όλη του τη ζωή. Μέσω της μάθησης και της γνώσης κατανοούμε τον κόσμο και τη ζωή. Εξυψώνεται ο πνευματικός μας κόσμος και γινόμαστε καλύτεροι. Η γνώση είναι εφόδιο και πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο. Διευρύνονται οι ορίζοντές του και αντιλαμβάνεται πλέον τα πράγματα με πολύ διαφορετικό τρόπο.

5. Να σέβεσαι

Κάτι που δυστυχώς λείπει πολύ από τις σημερινές μας κοινωνίες. Σεβασμός. Σεβασμός προς τον άλλον άνθρωπο, σεβασμός προς το ζωάκι δίπλα μας, σεβασμός προς στη φύση. Σεβασμός προς τα πάντα. Δεν σέβεται πλέον ο άνθρωπος και ξεχνάει πολύ εύκολα. Ξεχνάει πως όλα αυτά είναι εξίσου σημαντικά με τον ίδιο και απολύτως αναγκαία για τη δική του επιβίωση πάνω στη γη. Χωρίς σεβασμό είναι αδύνατο να συμβιώσουμε πάνω στη γη είτε με την πανίδα είτε με τη χλωρίδα είτε με την ίδια την ανθρωπότητα.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: fancycrave1

6. Να μείνεις για πάντα παιδί

Την παιδικότητα και την αθωότητα που κρύβεις μέσα σου μην τις χάσεις! Το παιδί βλέπει πάντα τα πράγματα με άλλη ματιά, πιο απλά, πιο ξεκάθαρα και συγχρόνως ζει και βιώνει την κάθε του στιγμή και συναίσθημα πιο έντονα. Το παιδί πιστεύει στη μαγεία και τη δημιουργεί. Έχει τη γλύκα της νιότης. Μόνο έτσι δε θα μεγαλώσεις ποτέ!

Και τέλος ίσως άφησα το πιο σημαντικό από όλα. Το νούμερο 1 κανόνα της δικής μου ζωής που όσο ήμουν μικρότερη δεν καταλάβαινα και καθόμουν και στεναχωριόμουν για τόσο ασήμαντα και ανούσια πράγματα. Όσο μεγαλώνεις, όμως, αρχίζεις και συνειδητοποιείς πως δεν είναι όλα τα πράγματα στη ζωή μας δεδομένα και πως τα μικρά πράγματα είναι αυτά που έχουν στην πραγματικότητα αξία.

Στο νούμερο 1, λοιπόν της λίστας αυτής είναι: Να ζεις την κάθε στιγμή!
Η ζωή είναι μικρή και όσο και αν ακούγεται αυτή η φράση δυσοίωνη και απαισιόδοξη, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει αύριο. Και όσο και αν σε πληγώνει, σε φοβίζει και σε τρομάζει αυτό το γεγονός, άλλο τόσο πρέπει να σε πεισμώνει να ζήσεις την κάθε σου στιγμή σαν την τελευταία. Η ευτυχία είναι στιγμές και αν περιμένεις να ζήσεις μια περίοδο ολόκληρη αποκλειστικά με χαρές όσο και αν στο εύχομαι πραγματικά, είναι δυστυχώς πολύ ασυνήθιστο και δύσκολο να επιτευχθεί. Οι χαρές είναι αναμεμιγμένες με τις λύπες σε αυτή τη ζωή και γι’ αυτό το λόγο η ευτυχία μετριέται σε χαρούμενες και ευτυχισμένες στιγμές που έχουν τόσο μεγάλη αξία και σημασία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.