24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠλεύση προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά την εκλογή του Δούκα

Πλεύση προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά την εκλογή του Δούκα


Της Άννας Βραϊμάκη,

Την περασμένη Κυριακή, ο Δήμος Αθηναίων γύρισε σελίδα με την εκλογή του κ. Χάρη Δούκα έναντι του κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος είναι κοντά στον κ. Ανδρουλάκη και μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τα φοιτητικά του χρόνια. Ο συνδυασμός του «Αθήνα Τώρα» δεν συμπεριέλαβε άτομα μόνο από τον «πράσινο» χώρο, άλλα και από την Πράσινη Αθήνα, την Οικολογία και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Δηλαδή, ήθελε ο κ. Δούκας να δώσει έναν ανεξάρτητο χαρακτήρα και, ταυτοχρόνως, να έχει τη στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο κ. Δούκας, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας πίσω τους υπόλοιπους από τα άλλα κόμματα.

Ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αμέσως μετά την αποτυχία του συνδυασμού του, αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια του Χάρη Δούκα, σε αντίθεση με τον υποψήφιο του Κ.Κ.Ε. που παρότρυνε τους ψηφοφόρους του να ρίξουν λευκό ή να απέχουν από την εκλογική διαδικασία του β’ γύρου.

Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τον Δήμο Αθηναίων και η νίκη του Χάρη Δούκα, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα μόνο με τη βοήθεια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έξω από το εκλογικό κέντρο του Δημάρχου ανέφερε ότι όταν ενώνονται οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις και με όραμα μπορεί να γίνει η ανατροπή. Ο κ. Ανδρουλάκης, όμως, έχει αντίθετη άποψη από τον πρώην Πρωθυπουργό και μιλά για μια πολιτική αυτονομία, που έχει ως στόχο να είναι η 2η δύναμη στις Ευρωεκλογές.

Πηγή εικόνας: powergame.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το βράδυ της Δευτέρας, αναρτήθηκε στο facebook μια φωτογραφία του Νίκου Ανδρουλάκη που βρισκόταν μαζί με την πρώην βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γεωργία Γεννιά, και με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γαβρίλη Χαζαρίδη. Για όσους δεν γνωρίζουν την κ. Γεννιά προέρχεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς υπήρξε στέλεχος της Νεολαίας, και κατά την περίοδο των μνημονίων που κατέρρεε η παράταξή της έθεσε υποψηφιότητα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τον οποίο εκλέχθηκε βουλευτής στον Πειραιά.

Ενδιαφέρουσες, όμως, ήταν οι αναρτήσεις που έκανε η πρώην βουλεύτρια μετά την εκλογική ήττα στις Εθνικές Εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, είχε ξεσπάσει στο facebook για το κλίμα που επικρατούσε στα πολιτικά γραφεία της Κουμουνδούρου και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την πολιτική του ήττα. Ακόμα, για την εκλογή του κ. Κασσελάκη σχολίασε ότι δεν περιμένει «Μεσσίες» στην Πολιτική που «με ένα μαγικό ραβδάκι» θα αλλάξουν την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος επειδή τα οράματα ξεθώριασαν.

Η φωτογραφία της κα. Γεννιά με τον κ. Ανδρουλάκη προφανώς και προκάλεσε αντιδράσεις σε στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που παρέμειναν στα δύσκολα χρόνια. Ο βουλευτής της Τρίπολης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μέσα από συνέντευξή του σε τηλεοπτικό πάνελ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία συνεργασία με πολιτικούς γυρολόγους που αναζητούν συνεχώς μια «καρέκλα». Θεωρεί ότι αυτές οι επιστροφές είναι προσβολή για τους ανθρώπους που κράτησαν όρθια την παράταξη στους δύσκολους καιρούς, για τα μέλη και τον απλό κόσμο του κόμματος.

Αυτό που θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες είναι εάν η κ. Γεννιά θα γίνει επίσημο μέλος στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αν θα υπάρξουν περισσότερες μετεγγραφές από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άραγε ο κ. Ανδρουλάκης θα φέρει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ένα ρεύμα προόδου ή γυρολόγων;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.