16.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑγκαλιά και βρόχος

Αγκαλιά και βρόχος


Του Γιώργου Κοσματόπουλου,

Στο περιθώριο των πανηγυρισμών για το επιτυχές αποτέλεσμα στις Δημοτικές Εκλογές της Αθήνας, προέκυψε η είδηση της επιστροφής στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. της πρώην βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γεωργίας Γεννιά. Αφορμή, μάλιστα, υπήρξε η δημοσίευση μιας πρόσφατης φωτογραφίας από εορταστική συνάθροιση στο σπίτι της, στην οποία αγκαλιάζει τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νίκο Ανδρουλάκη, με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γαβριήλ Χαραζίδη, που τη δημοσίευσε, να γράφει για τη «γούρικη επιστροφή της». Αν όντως η είδηση της επιστροφής της ευσταθεί, τότε φαίνεται ότι δυστυχώς η σημερινή ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποπίπτει στα ίδια λάθη με τις προηγούμενες, τόσο στο οργανωτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της ηθικής τάξης.

Η Γεννιά έφυγε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την εποχή της υπογραφής του πρώτου Μνημονίου. Στη δυσκολότερη καμπή του κόμματος, αυτή επέλεξε τον εύκολο και ανεύθυνο δρόμο του αντι-μνημονιακού λαϊκισμού. Πρώτη στάση της, το 2010, η περιφερειακή παράταξη του Αλέξη Μητρόπουλου, από τις τάξεις της οποία πολιτεύθηκε ανεπιτυχώς στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές εκείνης της χρονιάς. Ακολούθησε, το 2011, το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Το 2012, αποχώρησε κι από εκεί για να συμπράξει με τον Στάθη Παναγούλη, εντασσόμενη στην πολιτική κίνηση «Αλληλεγγύη». Διά της κινήσεως αυτής, θα συνεργαστεί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατερχόμενη ως υποψήφια βουλευτής στις Εκλογές του 2012 και του 2015. Τελικά, στις δεύτερες Εκλογές του ’15, που ακολούθησαν το δημοψήφισμα-παρωδία και την τραγική 17ωρη διαπραγμάτευση Τσίπρα, θα κατορθώσει να εκλεγεί Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α’ Περιφερείας Πειραιώς και Νήσων, προκειμένου να συμβάλλει στην εφαρμογή του τρίτου και χειροτέρου των Μνημονίων, παρά τη μέχρι τότε αντι-μνημονιακή της σταδιοδρομία. Στο μεταξύ, είχε ενταχθεί στην Κίνηση Πράττω του Νίκου Κοτζιά, του Υπουργού Εξωτερικών της Συμφωνίας των Πρεσπών, καίτοι η ίδια προερχόταν από το «πατριωτικό ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Από τον προσωπικό λογαριασμό του Γαβριήλ Χαραζίδη στο Facebook

Το 2017, θα υπογράψει την πρόταση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κόμματων, στοχεύοντας στην πλήρη απαξίωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χαρακτηριστικά παρωδίας είχε η κόντρα της με τον πρύτανη των πολιτικών γυρολόγων, Νίκο Μπίστη, όταν ο τελευταίος διαφώνησε με τις απόψεις Κοτζιά στα ελληνοτουρκικά. Η υπερ-πατριώτισσα Γεννιά, που ήταν οπαδός του αρχιτέκτονα της επονείδιστης συμφωνίας που ουσιαστικά δικαίωσε το σύνολο του σκοπιανού αλυτρωτισμού εναντίον της Ελλάδος, κατακεραύνωνε τον διαχρονικό εθνομηδενιστή Μπίστη, ο οποίος είχε φύγει από το ΚΙΝ.ΑΛ. εξαιτίας της αντίθεσης του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών του Κοτζιά, με τον οποίο διαφωνούσε γιατί τον θεωρούσε εθνικιστή σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία! Το τσίρκο των γυρολόγων και των γενίτσαρων, μια εμβληματική παράσταση! Έχοντας αυτήν την πολιτική πορεία και υποδομή, διόλου εκπλήσσει το γεγονός ότι θεωρούσε «πολύ μεγάλο κεφάλαιο» τον αρχι-τραμπούκο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παύλο Πολάκη, ενώ χαρακτήριζε «νέο Λαλιώτη» τον αμετάκλητα καταδικασμένο για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών αδειών Νίκο Παππά.

Αυτή της την πορεία θα επιβραβεύσει η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την επιστροφή της. Θα δεχτεί πίσω ένα άτομο το οποίο κάθε φορά που θα μιλά δημοσίως, εκπροσωπώντας το κόμμα, θα γίνεται η χλεύη των πολιτικών του αντιπάλων, που απλώς θα υπενθυμίζουν την πορεία του, προκειμένου να καταδείξουν παντελή έλλειψη αξιοπιστίας. Με ποια λογική το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα επιτίθεται πολιτικά στον Πολάκη και τον Παππά; Αφού θα έχει στις τάξεις του μια από τις μεγαλύτερες θαυμάστριές τους;

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μια τέτοια επιστροφή αποτελεί μια τεράστια ασέβεια απέναντι στους βουλευτές, τα στελέχη, αλλά κυρίως τον απλό κόσμο του Κινήματος που έμεινε στα δύσκολα σε αυτό, που το κράτησε ζωντανό για να μπορεί ο Ανδρουλάκης σήμερα να προεδρεύει σε αυτό. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι, τελικά, όσο πιο ανήθικα φερθείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσο περισσότερο θα ανταμειφτείς από αυτό. Το δε επιχείρημα για τη δημιουργία εικόνας συσπείρωσης και «αιμορραγίας» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι για γέλια και για κλάματα. Όσο βοήθησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι μεταγραφές του χειρότερου Υπουργού Αθλητισμού της Μεταπολίτευσης, Σταύρου Κοντονή κι ενός εκ των «σοφών» που προσέδωσαν επιστημονικό μανδύα στις αντιμνημονιακές ανοησίες, του Συνταγματολόγου και πρώην Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, άλλο τόσο θα βοηθήσει και η μεταγραφή της Γεννιά. Όπως δημιούργησαν προβλήματα οι διάφοροι γυρολόγοι και οι διαχρονικοί υβριστές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που οι ηγεσίες Γεννηματά – Βενιζέλου – Παπανδρέου – Σημίτη μάζεψαν σε αυτό, προκειμένου να πλασάρουν μια κάποια «διεύρυνση», έτσι θα δημιουργήσουν προβλήματα και οι μεταγραφές-«παλτά» του Ανδρουλάκη, αργά ή γρήγορα.

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., λοιπόν, είναι καιρός να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεοντολογία και την ηθική τάξη σε συνάρτηση με την ιστορία και το μέλλον του. Η πολιτική, όσο κι αν φαντάζει ξεπερασμένο ως άποψη, οφείλει να έχει και παιδευτικό ρόλο. Οι φορείς πολιτικής οφείλουν να έχουν συνέπεια, εάν θέλουν να έχουν συνέχεια. Οι ηγεσίες των κομμάτων οφείλουν να εμφυσούν το αίσθημα της δικαιοσύνης στη βάση τους. Το κεφαλοκλείδωμα μπορεί να είναι αγκαλιά αγάπης, αλλά μπορεί αν εξελιχθεί και σε βρόχο…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 μου χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.