22.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Καθάρματα: Απατεώνες, δολοφόνοι, επαναστάτες και εγκληματίες - 12 αληθινές...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Καθάρματα: Απατεώνες, δολοφόνοι, επαναστάτες και εγκληματίες – 12 αληθινές ιστορίες» του Patrick Radden Keefe


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή,

Τα τελευταία χρόνια, τα non-fiction λογοτεχνικά βιβλία έχουν αυξηθεί, προσελκύοντας την προσοχή των αναγνωστών με πραγματικές ιστορίες που συχνά αισθάνονται πιο καθηλωτικές από μυθοπλασίες. Το Καθάρματα: Απατεώνες, δολοφόνοι, επαναστάτες και εγκληματίες – 12 αληθινές ιστορίες, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα τέτοιο μη λογοτεχνικό διαμάντι, μεταφρασμένο με δεξιοτεχνία από τον Κωστή Πανσέληνο. Ο Patrick Radden Keefe, ο συγγραφέας αυτής της συναρπαστικής συλλογής, είναι γνωστός για το ταλέντο του στην εξερεύνηση των πιο σκοτεινών πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αυτό το βιβλίο δεν αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε, δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον συγκεκριμένο βραβευμένο συγγραφέα, που είναι, επίσης, και επιτυχημένος δημοσιογράφος στην εφημερίδα The New Yorker

Τα Καθάρματα περιλαμβάνουν 12 συναρπαστικές ιστορίες πραγματικής ζωής που περιστρέφονται γύρω από το γενικότερο θέμα του εγκλήματος, της διαφθοράς, των μυστικών και των παθών της ανθρώπινης ζωής. Σε αυτές τις ιστορίες, που αποδίδονται με κάθε τέχνη και παραστατικότητα, ο συγγραφέας εντοπίζει αδίστακτους διαχειριστές hedge funds, διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών, σκιώδεις τεχνικούς βομβών και αναξιόπιστους πληροφοριοδότες, αλλά ακολουθεί ακόμη και τον αείμνηστο διάσημο σεφ και τηλεοπτικό παρουσιαστή Anthony Bourdain στο Βιετνάμ. Τη μια στιγμή βρίσκουμε τον Keefe να κάνει μια βόλτα στο πίσω μέρος ενός σκούτερ στο Ανόι με τον Bourdain, την επόμενη αναφέρει το ανθρωποκυνηγητό για τον Joaquín Guzmán, γνωστό και ως El Chapo, ηγέτη του διαβόητου καρτέλ ναρκωτικών Sinaloa στο Μεξικό, ενώ άλλοτε ερευνά τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορίες ενός Γερμανού συλλέκτη κρασιών εκλεκτής ποιότητας, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι πλαστογραφούσε την προέλευση του αποθέματός του. 

Πηγή Εικόνας: nytimes.com/Justyna Gudzowska

Οι αφηγήσεις αγγίζουν διάφορες πτυχές της εγκληματικότητας, από ληστείες υψηλών διακυβεύσεων μέχρι την αποκάλυψη διεφθαρμένων οικονομικών σχεδίων. Η ικανότητα του Keefe στην αφήγηση είναι εμφανής παντού, παρασύροντας τους αναγνώστες σε έναν κόσμο όπου οι γραμμές μεταξύ εγκληματία και ανθρώπου με κώδικα ηθικής είναι συχνά ασαφείς. Κάθε ιστορία ξεχωριστά θα μπορούσε να είναι ένα σεμινάριο στην ανάπτυξη χαρακτήρων. Ο Keefe εμβαθύνει στις ζωές αυτών των πραγματικών ατόμων, παρουσιάζοντας την πολυπλοκότητά τους, τις αντιφάσεις και τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις τους. Η δύναμη του βιβλίου έγκειται στην ικανότητά του να εξανθρωπίζει χαρακτήρες που έχουν διαπράξει απεχθείς πράξεις, ωθώντας τους αναγνώστες να αμφισβητήσουν τα όρια μεταξύ καλού και κακού.

Σίγουρα, μέσα στις σελίδες του βιβλίου (αγγλικός τίτλος: Rogues), οι αναγνώστες θα νιώσουν να συμμετέχουν σε μια ποικιλόμορφη σύνθεση από πραγματικές ιστορίες. Αυτές οι αφηγήσεις κυμαίνονται από τη θλιβερή αφήγηση της Amy Bishop, μιας νευροβιολόγου που στράφηκε στη βία και το έγκλημα, μέχρι το προφίλ του Mark Burnett, του παραγωγού του “The Apprentice” και τον ρόλο του στη διαμόρφωση μιας επίπλαστης δημόσιας εικόνας του Donald Trump για σειρά ετών. 

Η αφήγηση του Keefe μας μεταφέρει από τα ανατριχιαστικά βάθη του εγκλήματος, όπως στο ανθρωποκυνηγητό του Joaquín Guzmán, γνωστού και ως El Chapo, στον δελεαστικό κόσμο των αποδράσεων του διάσημου σεφ Anthony Bourdain στο Βιετνάμ. Κάθε ιστορία είναι μια ζωντανή εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής και των περίπλοκων παραγόντων που ωθούν τα άτομα να διαπράττουν εκπληκτικές πράξεις, κάνοντας τα «Καθάρματα» μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστη συλλογή.

Πηγή Εικόνας: posmanbooks.com

Οι αφηγήσεις στα «Καθάρματα» είναι τόσο καλογραμμένες που είναι δύσκολο κανείς να αφήσει κάτω το βιβλίο αν δεν το τελειώσει πρώτα. Το σασπένς και η ένταση είναι απτά, καθώς ο Keefe ξετυλίγει κάθε ιστορία με σχολαστικές λεπτομέρειες. Οι αναγνώστες θα βρεθούν γοητευμένοι από την αδιάκοπη αναζήτηση της δικαιοσύνης, τον ιστό των μυστικών και τις απροσδόκητες στροφές που προσφέρουν αυτές οι αληθινές ιστορίες.

Αυτό το βιβλίο είναι απαραίτητο για τους λάτρεις του εγκλήματος και για όποιον γοητεύεται από τις περίπλοκες δυνάμεις που διαμορφώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι μια απόδειξη του ταλέντου του Patrick Radden Keefe στην ερευνητική δημοσιογραφία και της ικανότητάς του να ρίχνει φως στο κάτω μέρος της κοινωνίας. Το βιβλίο είναι μια συναρπαστική εξερεύνηση των πιο σκοτεινών πτυχών της ανθρώπινης φύσης και υπενθυμίζει ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη φαντασία. Αν ψάχνετε για ένα βιβλίο non-fiction που θα σας κρατήσει σε αγωνία και θα σας κάνει να αμφισβητήσετε τα όρια της ηθικής, το Καθάρματα είναι μια τέλεια επιλογή για τη βιβλιοθήκη σας. 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.