23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΒ’ Γύρος Αυτοδιοικητικών Εκλογών: Χρήσιμες οδηγίες για τους ψηφοφόρους

Β’ Γύρος Αυτοδιοικητικών Εκλογών: Χρήσιμες οδηγίες για τους ψηφοφόρους


Της Χιόνας Οικονομάκη,

Η εκλογική διαδικασία συνιστά την σπουδαιότερη έκφανση του δημοκρατικού πολιτεύματος σε μία κοινωνία που προάγει την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη συμπερίληψη. Η άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος δεν αποτελεί μονάχα ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, αλλά και μία υποχρέωση που μας γεμίζει ευθύνη, αφού καλούμαστε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, αναλογιζόμενοι τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών και τις προσδοκίες μας για το μέλλον.

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2023 θα οδηγηθούν σε επαναληπτικές κάλπες για αρκετούς από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας. Αναλυτικότερα, στις προηγηθείσες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αρκετοί ήταν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το όριο του 43%, όπως προβλέπεται από τον πρόσφατα θεσπισμένο εκλογικό Νόμο. Οι εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή 15 Οκτωβρίου, αφορούν 84 Δήμους και 6 εκλογικές Περιφέρειες, ενώ ίδιες παραμένουν οι εφορευτικές επιτροπές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής.

Το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία κατέχουν όλοι οι δημότες των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι ίδιοι οι δημοτικοί κατάλογοι, σύμφωνα με τους οποίους θα διατελεστούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, είναι ενημερωμένοι, αφού περιλαμβάνουν τις μεταβολές που συντελέστηκαν από τους Δήμους μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023. Ακόμα, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Ως προς την ίδια την εκλογική διαδικασία, οι εκλογείς παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία επαληθεύει την ταυτότητα και την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Στη συνέχεια, κάθε ψηφοφόρος λαμβάνει έναν φάκελο με μονογραφημένο ειδικό γνώρισμα από τον αντιπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής, επικυρωμένο με τη σφραγίδα της Επιτροπής, καθώς και τα ψηφοδέλτια, τόσο των υποψήφιων συνδυασμών όσο και τα λευκά.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Όπως προβλέπεται, η εν λόγω ψηφοφορία δεν απαιτεί σταυρό προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, αφού η διαδικασία επαναλαμβάνεται μόνο για την εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου. Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως τα ψηφοδέλτια με σταυρούς προτίμησης δεν προσμετρώνται ως άκυρα. Η ψηφοφορία της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, επαναλαμβάνεται αποκλειστικά για τους υποψήφιους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Κλείνοντας, θα πρέπει για μία ακόμη φορά να επισημανθεί η τεράστια σημασία της εμπράγματης άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος, της ενεργού συμμετοχής μας στα κοινά και της ευσυνειδησίας με την οποία αντιμετωπίζουμε το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα το συλλογικό συμφέρον και την ευημερία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χιόνα Οικονομάκη
Χιόνα Οικονομάκη
Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατάγεται από τη Μάνη και αγαπάει ιδιαίτερα τον τόπο της και την Ιστορία του. Από μικρή ηλικία της άρεσε η λογοτεχνία και αργότερα η ποίηση. Αγαπημένος της ποιητής είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.