17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιώργος Κατσούλας: «Υπάρχουν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία»

Γιώργος Κατσούλας: «Υπάρχουν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία»


Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,

Ο Γιώργος Κατσούλας είναι Πολιτικός Μηχανικός και έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας την περίοδο 2003-2006 όσο και ως Δήμαρχος. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος Αμφιλοχίας, συγκεντρώνοντας το 54,07% των ψήφων.

Υποψήφιος Δήμαρχος Αμφιλοχίας για τις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Κατσούλας, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκλογική αναμέτρηση και στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου του, ενώ στέλνει το μήνυμά του στη νέα γενιά.

Υποστηρικτής έδειξε στον Γιώργο Κατσούλα την πρώτη κάρτα του (υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος 2002). Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Κατσούλα
  • Σύντομα ολοκληρώνεται η πρώτη σας θητεία ως Δήμαρχος Αμφιλοχίας. Κατά πόσο θα λέγατε ότι έχει επιτευχθεί το αρχικό σας όραμα για την περιοχή και για ποιους λόγους διεκδικείτε εκ νέου την ψήφο των δημοτών σας;

Διεκδικώ την επανεκλογή μου στο αξίωμα του Δημάρχου στις Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ώστε να έχω την ευκαιρία, μαζί με τους συνεργάτες μου, να συνεχίσουμε την υλοποίηση του οράματός μας για τον Δήμο Αμφιλοχίας.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό του έργου μας μέχρι σήμερα, θα έλεγα ότι έχουμε καταφέρει τα περισσότερα από εκείνα στα οποία στοχεύαμε, ενώ έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες μελέτες και εντάξεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν και τα υπόλοιπα.

Στην επόμενη θητεία μας θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα ακόμα, στοχεύοντας στις αναξιοποίητες δυνατότητες του Δήμου μας στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στην τυποποίηση της παραγωγής των εξαιρετικών τοπικών μας προϊόντων, αλλά και στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας, αξιοποιώντας το μοναδικό φυσικό τοπίο που διαθέτουμε.

Χαριτολογώντας θα έλεγα ότι αν δημιουργούσα εκ νέου την παράταξή μας σήμερα, θα την ονόμαζα, όχι «Αναπτυξιακή Προοπτική», αλλά «Αναπτυξιακές Προοπτικές», αφού συνεχώς εντοπίζω νέες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.

Θέλω να επισημάνω πως θα ήταν ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι είναι εφικτό στην Ελλάδα των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών για το παραμικρό, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός ενός Δημάρχου μέσα σε λίγα χρόνια. Για να περάσουμε από το στάδιο της ιδέας, της μελέτης, της υποβολής για χρηματοδότηση και της τελικής έγκρισης για ένα έργο, απαιτείται ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, χωρίς καν να λαμβάνουμε υπόψη τα στάδια της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, της ανάθεσης, της υπογραφής σύμβασης και φυσικά των ίδιων των τεχνικών και άλλων εργασιών που απαιτούνται για την υλοποίησή του.

  • Πρόσφατα επισκεφθήκατε το εκλογικό κέντρο ενός εκ των βασικών συνδιεκδικητών σας για τον δημαρχικό θώκο, επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό. Θεωρείτε ότι παρά τις προγραμματικές διαφορές μεταξύ σας, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε αρμονικά όπου χρειαστεί για το καλό του Δήμου σας;

Πράγματι, στο πλαίσιο μιας από τις επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε με τον συνδυασμό μας σε καταστήματα και χώρους εργασίας στην Αμφιλοχία, επισκέφθηκα το εκλογικό κέντρο και συναντήθηκα με τον έτερο βασικό διεκδικητή για το δημαρχιακό αξίωμα, με τον οποίο φωτογραφηθήκαμε και ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλο «καλή επιτυχία».

Μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί ενίοτε να είναι «σκληρή», αλλά δεν χρειάζεται ποτέ να είναι «βρώμικη» και ευτυχώς στον Δήμο μας ποτέ δεν παρατηρήσαμε τέτοια φαινόμενα. Γνωρίζω τον αντίπαλό μου και τον εκτιμώ ως άνθρωπο, παρά τις πολιτικές διαφορές που έχουμε. Ξέρω ότι κι εκείνος αγαπά τον τόπο αυτό, όπως κι εγώ. Επομένως, την επόμενη ημέρα των εκλογών και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα υπάρχει μεταξύ μας ένας ελάχιστος «κοινός τόπος» συνεννόησης για το καλό του Δήμου και των Δημοτών.

Επίσκεψη της Αναπτυξιακής Προοπτικής στον Εμπεσό. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Κατσούλα
  • Εφόσον τιμηθείτε από τους συμπολίτες σας και επανεκλεγείτε στη δημαρχία, πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναμένεται να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Πρώτα απ’ όλα, περιμένω κι ελπίζω τα χρήματα αυτά να δοθούν στους Δήμους και μάλιστα έγκαιρα, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι είναι ελάχιστοι, ενώ οι ανάγκες πραγματικά πάρα πολλές.

Σχεδιάζουμε τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών με την αξιοποίηση των τουριστικών καταφυγίων-μαρινών που βρίσκονται στον Δήμο μας, ενώ, παράλληλα, έχουμε στη διάθεσή μας μελέτη για την πλήρη αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Αμφιλοχίας, η οποία περιλαμβάνει την επέκταση του ωφέλιμου χώρου, τη μεταφορά του εμπορικού λιμανιού έναντι της πόλης, τη δημιουργία μιας μαρίνας, ακόμα και την κατασκευή πεζοδρόμου, ποδηλατοδρόμου και αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση για το παραλιακό μέτωπο, που μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και να λειτουργήσει θετικά για την προσέλκυση τουριστών.

Υπάρχει, όμως, και άλλο ένα project για το οποίο αναζητούμε χρηματοδότηση και αφορά την αξιοποίηση του χώρου ενός παλιού στρατοπέδου που λειτουργούσε εντός του Δήμου μας, στην τοποθεσία «Άγριλος». Ο χώρος βρισκόταν παρατημένος επί σχεδόν δέκα χρόνια. Το 2020, μάλιστα, λίγο έλειψε να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Αυτό ήταν αντίθετο με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και ευτυχώς καταφέραμε και το αποτρέψαμε.

Ο χώρος αυτός πλέον έχει περιέλθει και επισήμως στην κατοχή του Δήμου και έχουμε εκπονήσει μελέτη αξιοποίησης, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυχώρου που θα συνδυάζει εμπορικές, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, με τη δυνατότητα προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ μπορεί να προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η εξεύρεση των κονδυλίων και η υλοποίηση του project αυτού αποτελεί για εμάς ένα από τα «μεγάλα στοιχήματα» για την επόμενη μέρα.

  • Όσον αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή σας, πώς θα μπορούσατε, εφόσον επανεκλεγείτε, να συνδράμετε στην επίλυσή του;

Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, με τις διαρκείς εναλλαγές θερμοκρασίας που επικράτησαν την εποχή της καρποφορίας της ελιάς, είχαν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ανθοφορία όσο και στην καρπόδεση, με το πρόβλημα αυτό να εντοπίζεται κυρίως στις ελιές τύπου Καλαμών και τις επιτραπέζιες σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Δυστυχώς, ένας Δήμος δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο προσωπικό, όπως γεωπόνους, ούτε τους οικονομικούς πόρους, ούτε είναι αρμόδιο για να επιλύσει ένα τέτοιο ζήτημα. Για το θέμα αυτό όμως, ήδη από τις αρχές Ιουλίου, έχω αποστείλει προσωπικά επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, ζητώντας του να μεριμνήσει ώστε οι υπηρεσίες του Υπουργείου να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στους απαραίτητους ελέγχους και καταγραφή των ζημιών, για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στιγμιότυπο από ομιλία του Γιώργου Κατσούλα στους ετεροδημότες του Δήμου Αμφιλοχίας στην Αθήνα. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Κατσούλα
  • Με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να αναδείξετε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, όπως τη Λίμνη Κρεμαστών, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και να δοθεί πνοή στις επιχειρήσεις;

Ήδη ο Δήμος Αμφιλοχίας, για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, συμμετέχει και στηρίζει το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων με σκάφος στη λίμνη Κρεμαστών, το οποίο υλοποιούμε σε συνεργασία με όμορους Δήμους και Περιφέρειες, με πολύ μεγάλη συμμετοχή μάλιστα. Πέρυσι είχα την ευκαιρία να πάρω κι εγώ μέρος σε μια από αυτές τις περιηγήσεις και έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της λίμνης και του παραλίμνιου τοπίου που αντίκρισα γύρω μου.

Θεωρώ ότι, με επίκεντρο τη Λίμνη Κρεμαστών, μπορεί να αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία εναλλακτικού τουρισμού στον Ορεινό Βάλτο, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τοπία ξέχωρης φυσικής ομορφιάς, αλλά και ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών, έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση και περιμένουμε την τελική έγκριση για να προχωρήσουμε για πρώτη φορά σε μια τέτοιου είδους αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Βάλτου.

  • Το 2022 η Αμφιλοχία αντιμετώπισε αρκετά ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε παραλληλισμό με όσα συνέβησαν πριν λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλία με την κακοκαιρία “Daniel”, πώς θα μπορούσατε ως Δημοτική Αρχή να θωρακίσετε ακόμα περισσότερο τον Δήμο σας;

Εκτιμώ ότι, δυστυχώς, από εδώ και πέρα θα συναντάμε όλο και πιο συχνά τέτοια «ακραία» φαινόμενα και θα πρέπει η Πολιτεία σε όλα της τα επίπεδα να διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισής τους. Οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητες και πόρους. Εάν θέλουμε να τους καταστήσουμε υπεύθυνους για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, θα πρέπει να δρομολογηθεί και η εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων.

Ο Δήμος μας έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων θωράκισης της Πολιτικής Προστασίας συνολικού κόστους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, με τη δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων με σύστημα πρόληψης και επιτήρησης πυρκαγιών, τον απαραίτητο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, καθώς και μετεωρολογικό σταθμό για έγκαιρη προειδοποίηση, ενώ προχωράμε και στην προμήθεια ειδικού οχήματος με δυνατότητα ρίψης αλατιού και λεπίδα εκχιονισμού για την ασφάλεια του οδικού δικτύου κατά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Κατσούλας με τους υποψηφίους της Αναπτυξιακής Προοπτικής σε περιοδεία στους ορεινούς Χαλκιόπουλους
  • Στον συνδυασμό «Αναπτυξιακή Προοπτική» υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που ανήκουν στη νέα γενιά. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι οι νέοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκριτικά με την κεντρική πολιτική σκηνή;

Είμαι πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, οι οποίοι προέρχονται από ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας.

Θεωρώ ότι ο πολιτικός που ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας άνθρωπος ευαίσθητος και παρατηρητικός. Έχει την ικανότητα όχι μόνο να εντοπίζει εκείνα που τον «ενοχλούν» στον τόπο στον οποίο ζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τα αλλάξει, αλλά διακατέχεται και από διάθεση για προσφορά.

Νομίζω ότι όλοι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ενδιαφέρονται για την πολιτική, σε όλα τα επίπεδά της. Για εμάς τους μεγαλύτερους, οι νεότεροι υποψήφιοι αποτελούν συχνά τους πιο χρήσιμους συνεργάτες, αφού μας ωθούν να παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας με τη δικιά τους «φρέσκια» ματιά και να αναρωτιόμαστε εκ νέου «γιατί αυτό είναι έτσι και πώς μπορώ να το κάνω καλύτερο, για να ωφεληθούν όλοι». Κι αυτό νομίζω ότι είναι η απαρχή της γέννησης της Πολιτικής.

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Κατσούλα για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.