18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠαντελής Καμάς: «Είναι η ώρα να τα αλλάξουμε όλα, ξεκινώντας από την...

Παντελής Καμάς: «Είναι η ώρα να τα αλλάξουμε όλα, ξεκινώντας από την πόλη μας»


Συνέντευξη στον Κώστα Καρατζά,

Ο Παντελής Καμάς ζει στο Κερατσίνι και εργάζεται ως δικηγόρος. Διετέλεσε Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά την περίοδο 2002-2004, ενώ από το 2019 ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας για τις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, ο Παντελής Καμάς, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκλογική αναμέτρηση, στα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο, στο πρόγραμμα της παράταξής του και στέλνει το δικό του μήνυμα στη νέα γενιά.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Παντελής Καμάς συνομιλώντας με πολίτες. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Παντελή Καμά
  • Κατέρχεσθε ως Υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για δεύτερη φορά. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να διεκδικήσετε εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών σας;

Στις εκλογές διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου για τους ίδιους ακριβώς λόγους που ασχολούμαι τριάντα χρόνια με τα κοινά. Είμαι ένας άνθρωπος που στην πολιτική απεχθάνεται τη στασιμότητα. Δεν αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως Διαχειριστή. Δεν ακολουθώ νόρμες. Διέκοψα μία πολιτική διαδρομή που είχα ως Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., στα τριάντα μου χρόνια, γιατί πίστευα ότι στην πολιτική για να έχεις υπόσταση πρέπει να έχεις επάγγελμα.

Ξεκίνησα Δικηγορία, μάχιμη, στα Δικαστήρια που είναι ο βιότοπός μου, μόνος μου και σήμερα έχω ένα Γραφείο, με τέσσερα νέα παιδιά ως Συνεργάτες. Έτσι θα κάνω και στην πολιτική που επέστρεψα. Θα κάνω Αλλαγές. Είναι η ώρα μίας μεγάλης Αλλαγής. Αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή προτεραιοτήτων. Ζήσαμε και βιώσαμε ένα παλαιοκομματικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Ζήσαμε μία νοοτροπία που μας έβαλε στα Μνημόνια. Ξεκινώντας από τη γειτονιά μας, ξεκινώντας από την πόλη μας είναι η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Η Αλλαγή ξεκινάει από τις αξίες που υπηρετούμε.

Κατεβαίνω ως υποψήφιος Δήμαρχος για να υπηρετήσω την ισονομία, την ισοπολιτεία, τον σεβασμό στον πολίτη, την αξιοκρατία, την αξία της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, για να κερδίσω τις χαμηλές προσδοκίες, το βόλεμα, το ρουσφέτι, τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων, την πολιτική των μικρών οριζόντων, για να εφαρμόσω στην πόλη μου ένα υπόδειγμα εκσυγχρονισμού, με ανθρώπινο πρόσωπο, που χειραφετεί τον πολίτη, για να κάνω τον δημότη κάθε μέρα πολίτη, με άποψη και συμμετοχή στις αποφάσεις και όχι πελάτη μία φορά στα πέντε χρόνια.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αν κάποιοι θέλουν έναν Δήμαρχο που θα κάνει «γιορτούλες» και θα «μοιράζει» δίμηνες συμβάσεις, ας ψηφίσουν κάποιον άλλο. Εγώ απευθύνομαι σε όλους όσοι θέλουν να Αλλάξουν τη ζωή τους. Αλλάζοντας την πόλη μας, Αλλάζουμε τη ζωή μας.

  • Έχετε κάνει λόγο για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας τα τελευταία χρόνια. Με ποιον τρόπο, εάν εκλεγείτε, θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τη βελτιστοποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου;

Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, πράγματι, από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν χρηματοδοτείται επαρκώς. Πλην όμως, κάθε χρόνο λαμβάνει χρήματα από την Cosco. Πέρυσι το ποσό αυτό ανήλθε σε € 1,3 εκατ. Έχετε δίκιο, όμως, στο ερώτημα. Όλοι λένε τι θα κάνουν. Κανείς δεν λέει πώς θα το κάνει. Κανείς δεν λέει πού θα βρει τα λεφτά. Σε αυτό εγώ τουλάχιστον είμαι συγκεκριμένος.

Η δημοτική μας αρχή θα κινηθεί σε τρεις άξονες για να βρει τους πόρους, που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε όσα σήμερα δεσμευόμαστε. Αρχικά, ο μηδενισμός των απευθείας αναθέσεων, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Κ.Ε.Κ., θα μας δώσει κρίσιμο χώρο για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Θα φέρουμε ένα απλό παράδειγμα. Μία εργολαβία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, για δέκα σχολεία, μετά τον Διαγωνισμό κοστίζει € 250.000, όταν η παρέμβασή μας σε ένα τοιχίο Δημοτικού Σχολείου κόστισε € 70.000. Η ανακύκλωση των κλαδιών και η κομποστοποίησή τους, η υλοποίηση εφαρμογών «έξυπνης πόλης», οι ενεργειακές κοινότητες θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος που θα μειώσουν τα κόστη λειτουργίας του Δήμου. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε θα διατεθούν στους πολίτες. Ταυτόχρονα, θα αυξήσουμε το αποθεματικό του Δήμου ανά έτος στο € 1 εκατ.

Έπειτα, συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα: Οι μεγάλες αναπλάσεις δεν μπορούν παρά να γίνουν με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Περαιτέρω η αξιοποίηση της εμπειρίας των Γιορτών θάλασσας για την προσέλκυση χορηγών θα είναι βασική μας προτεραιότητα, ώστε να μειώσουμε τα χρήματα που δίνει ο Δήμος για την καλοκαιρινή πολιτιστική του δραστηριότητα. Θα βελτιώσουμε την ποιότητα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, θα συνεχίσουμε τον δωρεάν χαρακτήρα τους, μειώνοντας το κόστος που καταβάλλουμε.

Τέλος, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα: Η επένδυση σε επιστημονικό προσωπικό και κυρίως οι συνεργασίες που θα αναπτύξουμε με Ν.Π.Δ.Δ., όπως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θα ανοίξουν την πόρτα σε χρηματοδοτήσεις που σήμερα χάνουμε. Ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής: Ο Δήμος δεν κατέθεσε καμία πρόταση για τα Προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως έκαναν άλλοι όμοροι Δήμοι, για το Πράσινο, εγκλωβιζόμενος στη λογική μόνο του Ε.Σ.Π.Α. Ταυτόχρονα, η ένταξη της πόλης σε δίκτυα της Αυτοδιοίκησης Ευρωπαϊκά, όπως το Δίκτυο Δήμων για το Περιβάλλον, θα επιτρέψουν στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να έχει πρόσβαση σε απευθείας eυρωπαϊκή χρηματοδότηση, χωρίς να περιμένει τη διαμεσολάβηση της Εθνικής Κυβέρνησης.

Στοιχείο της πολιτικής μας είναι η πολιτική των αποθεματικών. Η ύπαρξη αποθεματικών στο Ταμείο του Δήμου θα δώσει τη δυνατότητα διεκδίκησης, χωρίς να παρακαλάμε, χρηματοδότησης έργων μέσα στην πόλη. Σήμερα τα όποια έργα εξασφαλίζει η Διοίκηση, στο μέρος των ίδιων πόρων, καλύπτονται με δανεισμό. Βάζουμε τέλος στην τακτική που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και απελευθερώνουμε οικονομικά τον Δήμο μας.

Πλήθος κόσμου σε εκδήλωση του Υποψήφιου Δήμαρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας Παντελή Καμά. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Παντελή Καμά
  • Τα μείζονα προβλήματα της περιοχής σας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και το «φαινόμενο των οσμών». Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που θα ακολουθήσετε ως Δημοτική Αρχή για την επίλυσή τους;

Κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσει κανείς, αν δρα αποσπασματικά. Η δική μου πολιτική θα κινηθεί σε δύο άξονες:

Μαζί με τις Συλλογικότητες της πόλης θα οργανώσουμε μία συστηματική προβολή των προβλημάτων αυτών, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον ευρωπαϊκό. Θα κάνουμε το πρόβλημα γνωστό. Τόσο στην Ελληνική Κοινή Γνώμη όσο και στην Ευρωπαϊκή. Για αυτό, άλλωστε, θα συμμετέχουμε στο Δίκτυο των Δήμων για το Περιβάλλον. Για αυτό θα οργανώνουμε συστηματικά και όχι αποσπασματικά κινητοποιήσεις και καμπάνιες ενημέρωσης.

Η πόλη μας δημιουργήθηκε ως μία εργατούπολη, προορισμένη να είναι ένας χώρος ύπνου, χωρίς πολλούς κοινόχρηστους χώρους. Συνυπήρξε με ό,τι ενοχλεί και προκαλεί όχληση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο χαρακτήρας είναι αυτός μίας Βιομηχανικής Ζώνης. Αυτό θα το αλλάξω. Ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα θα μετατρέψει το παραλιακό μέτωπο της πόλης σε μέτωπο παροχής υπηρεσιών, στον Πολιτισμό, την Παιδεία και την Κατάρτιση, τον Συνεδριακό Τουρισμό. Σήμερα επενδύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην υποβάθμισή μας. Με εμάς στη Διοίκηση του Δήμου, θα προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια στην αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. Η διεθνής πρακτική πόλεων που άλλαξαν τη μοίρα τους, όπως το Αμβούργο, δείχνουν τον δρόμο.

  • Βασικός πυλώνας του προγράμματός σας είναι η ανάπλαση της πόλης. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία;

Η αλλαγή του χαρακτήρα και της ταυτότητας της πόλης από Βιομηχανική Ζώνη σε πόλη παροχής υπηρεσιών θα έχει πολλαπλές και θετικές ευεργετικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Η πολιτική μας, για να πετύχει, απαιτεί και επιβάλλει την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και του πρασίνου στην πόλη. Το Περιβάλλον της πόλης θα βελτιωθεί. Η πολιτική μας φέρνει επενδύσεις στην πόλη, με στόχο την επισκεψιμότητα της πόλης. Αυτή η πολιτική φέρνει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη φέρνει νέες θέσεις εργασίας. Έπειτα, η ασφάλεια στην πόλη. Όταν η πόλη βρεθεί σε διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης, θα ζωντανέψει. Όταν μία πόλη είναι ζωντανή είναι και ασφαλής, αφού μειώνονται τα φαινόμενα «γκετοποίησης» και παραβατικότητας.

  • Οι κάτοικοι της περιοχής σας αποτελούν ένα ψηφιδωτό καταβολών, από τη Μικρά Ασία και τη Μάνη μέχρι τη Σαντορίνη. Θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τη δράση των πολιτιστικών συλλόγων, προκειμένου να αναβαθμιστεί πολιτιστικά ο Δήμος σας;

Ο πολιτισμός και η πλουραλιστικότητα της πόλης θα είναι στοιχεία της πολιτικής μας. Στην περιοχή των Λιπασμάτων, θέλουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο εγώ το ονομάζω «θεματικό πάρκο Ελλάδα». Με έμφαση στην ιστορία των Κοινοτήτων της πόλης, τη γαστρονομία, τα ήθη και τα έθιμά τους, θα τονώσουμε τον χαρακτήρα του Συνεδριακού Τουρισμού που θέλουμε να προσελκύσουμε και περαιτέρω, θα δημιουργήσουμε και έναν πόλο έλξης για όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ταυτόχρονα, στη θέση των πολυδάπανων Γιορτών Θάλασσας, με τα εκατομμύρια να «φεύγουν σαν στραγάλια», εμείς, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, θα δημιουργήσουμε τη Γιορτή της πόλης μας. Από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο στο παραλιακό μέτωπο, και από τον Οκτώβριο έως την Άνοιξη παντού μέσα στην πόλη, με αναβίωση των Εθίμων των Κοινοτήτων της πόλης μας. Κάθε εβδομάδα του χρόνου θα έχει ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός σε κάθε γωνιά της πόλης μας.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Παντελής Καμάς με υποστηρικτές του. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Παντελή Καμά
  • Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο πέντε χρόνια μετά; Σχετίζεται με το τρίπτυχο «Έξυπνη – Όμορφη – Ασφαλής»;

Προφανώς και όλα όσα ανέφερα είναι ακριβώς η εφαρμογή αυτού του τρίπτυχου. Μία Έξυπνη πόλη με την αξιοποίηση της Νέας Τεχνολογίας χειραφετεί τον πολίτη. Του δίνει τη δυνατότητα από το κινητό του να ζητάει από τον Δήμο τη Λύση του προβλήματός του, χωρίς η υποχρέωση του Δήμου να κάνει τη δουλειά του, να υποβαθμίζεται σε ρουσφέτι και πελατειακή σχέση. Μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει ο πολίτης ένα έργο για τη Γειτονιά του, να συμμετέχει στη σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου. Η πόλη που έχει οικονομική ανάπτυξη είναι όπως σας ανέλυσα η Όμορφη Πόλη. Η πόλη που έχει ανάπτυξη είναι, όπως ανέλυσα, η Ασφαλής, αλλά και θωρακισμένη απέναντι σε φυσικές καταστροφές πόλη.

  • Μέσω του συνδυασμού σας, δίνετε βήμα στη νέα γενιά. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νέους ψηφοφόρους, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

Έχω την τιμή το 20% των υποψηφίων μας να είναι Νέοι. Έχουμε τον μικρότερο σε ηλικία υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο, μόλις 19 ετών, στην πόλη μας. Το μήνυμα που δίνω στους νέους είναι ένα: Συμμετέχετε – Αμφισβητείστε με – Ξεπεράστε με. Θέλω να δώσω βήμα στη Νέα Γενιά, με στόχο να με ξεπεράσει. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα έχω αποτύχει.

Ευχαριστούμε τον κύριο Παντελή Καμά για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Καρατζάς
Κωνσταντίνος Καρατζάς
Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ενδιαφέρεται για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στον κόσμο Αξιοποιεί τον ελεύθερό του χρόνο κάνοντας βόλτες με φίλους, ταξίδια και παρακολουθώντας κινηματογράφο.