24.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚύθηρα: Το νησί των μύθων, της ομορφιάς και της εξερεύνησης

Κύθηρα: Το νησί των μύθων, της ομορφιάς και της εξερεύνησης


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Απ’ όλη την Ελλάδα, ποια περιοχή θα ήταν η πιο ιδανική για να μείνει στην ιστορία ως η γενέτειρα της θεάς της ομορφιάς, Αφροδίτης; Μα φυσικά τα Κύθηρα, ένα σπάνιο σε ομορφιά νησί ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Οι Βενετοί το βάφτισαν Τσιρίγο, των οποίων η κυριαρχία άφησε κληρονομιά ένα επιβλητικό βενετικό κάστρο πάνω σε λόφο στη νότια πλευρά του νησιού, για να το προστατεύσουν τότε από τους πειρατές, έχοντας θέα το απέραντο μπλε του Αιγαίου Πελάγους. Κάτω από το κάστρο υπάρχουν οι ναοί του Μέσα Βούργου του 16ου αιώνα. 

Τα Κύθηρα διαθέτουν όμορφες παραλίες, σπήλαια και μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μία από τις γνωστότερες παραλίες είναι το Καλαδί, μια βοτσαλωτή παραλία, η οποία χωρίζεται από έναν βράχο και από μια μικροσκοπική σπηλιά που οδηγεί σε μία εξίσου μικρή παραλία. Στα δεξιά της παραλίας βρίσκεται η παραλία Βλυχάδα. Άλλες γνωστές παραλίες είναι οι: Μελιδόνι (ιδανική για θαλάσσια σπορ), Χαλκός, Καψάλι, Φυρρή Άμμος (με τα κόκκινα, ξεχωριστά βότσαλα), Διακόφτι, Φούρνοι και Παλαιόπολη με τα ρηχά νερά. Πολύ κοντά στην Παλαιόπολη βρίσκεται το χωριό Αβλέμονας, ένα γραφικό χωριό με λευκά σπίτια.

Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: dkalo

Όσον αφορά την πεζοπορία και την εξερεύνηση, η Κοιλάδα των Νευρόμυλων αποτελεί εξαιρετική επιλογή, αφού η διαδρομή είναι μαγική. Ξεκινά από το χωριό Μυλυπόταμος έως την Κάτω Χώρα, διαδρομή 4,8 χιλιομέτρων και περνά από τον περίφημο καταρράκτη Νεράιδα ή Φόνισσα 20 μέτρων, αλλά και από μια σειρά νερόμυλων, περισσότερων των είκοσι, όπου οι κάτοικοι άλεθαν το αλεύρι. Η διαδρομή τελειώνει με το παλιό κάστρο του Μυλοπόταμου. 

Στον Μυλοπόταμο βρίσκεται και το αρχαίο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας 2.000 τετραγωνικών μέτρων, του οποίου, όμως, προβάλλονται στο κοινό μόνο τα 200 τ.μ. Μέσα στο σπήλαιο απαθανατίζεται μια θαυμαστική εικόνα σταλακτιτών και σταλαγμιτών, ενώ η θερμοκρασία παραμένει στους 16 βαθμούς Κελσίου ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η είσοδος του σπηλαίου είναι εκκλησία, χτισμένη πραγματικά μέσα σε βράχο, ενώ η ιστορία αποκαλύπτει πως σε αυτό το σπήλαιο βρέθηκε το σώμα της Αγίας Σοφίας. Δεν είναι, όμως, μόνη αυτή η εκκλησία που έχει κατασκευαστεί ακριβώς μέσα στον βράχο. 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, όπου λέγεται πως εκεί ο ευαγγελιστής ξεκίνησε τη συγγραφή της αποκάλυψης πριν μετακινηθεί στην Πάτμο. Πολύ κοντά, στη Μονή Μυρτιδίων βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Κρασά που χαρίζει τρομερή θέα. 

Εξαίσιο μνημείο αποτελεί η Γέφυρα Καστούνι, με τις 13 καμάρες με 110 μ. άνοιγμα η κάθε μία. Λέγεται πως η γέφυρα χτίστηκε κατά παραγγελία ενός Βρετανού κυβερνήτη το 1826 ώστε να μπορεί να επισκέπτεται την κοπέλα με την οποία ήταν ερωτευμένος και κατοικούσε στο Καστούνι.

Στο ξακουστό χωριό Καραβάς, βρίσκονται οι πηγές του Αμίρ Αλή, όπου την άνοιξη και το φθινόπωρο η διαδρομή είναι φανταστική με τα αμέτρητα πλατάνια να χαρίζουν σκιά και τα τρεχούμενα νερά ένα ειδυλλιακό τοπίο. Ο μύθος γύρω από τις πηγές αυτές αναφέρει πως ένας Τούρκος κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας που κυνηγούσε μικρά κορίτσια βρήκε τον θάνατο από έναν νεαρό στην τοποθεσία αυτή. Σε αυτό το χωριό βρίσκεται και η παραλία «Φούρνοι», ενώ εκεί πωλούνται και τα λαδοπαξίμαδα, παξιμάδια από ελαιόλαδο, παραδοσιακό φαγητό του νησιού. Μερικές ακόμα ντόπιες γεύσεις είναι το γλυκό Ροζέδες και το λικέρ Φατουράδα.

Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: dkalo

Απέναντι από τη νότια ακτή του νησιού βρίσκεται το νησί Χύτρα, το οποίο προσεγγίζεται με καραβάκι από το Καψάλι, διαδρομή 1,5-2 ωρών. Στο βάθος του νησιού βρίσκεται θαλάσσια σπηλιά, κατοικία πολλών σπάνιων ειδών γερακιού. Εκεί παρατηρούνται και τα Σεμπρεβίβα, μικρά, κίτρινα, όμορφα λουλουδάκια που ανθίζουν την περίοδο της Άνοιξης. 

Τέλος, πασίγνωστη για τα καθαρά νερά της είναι η Γαλάζια Λίμνη, η οποία πήρε το όνομα της από τα γαλανά νερά της. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια φυσική πισίνα, λαξευμένη σε βράχια, η οποία, επίσης, προσεγγίζεται με το καραβάκι από το Καψάλι ή περπατώντας για 45 λεπτά με μία ώρα από τη Λιμνιώνα, ο οποίος δρόμος, όμως, είναι ανώμαλος και διαθέτει δυσκολίες, ενώ είναι απαραίτητα τα παπούτσια τρεξίματος. 

Κλείνοντας, το νησί των μύθων όπως θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς, τα Κύθηρα, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή γεμάτη ευκαιρίες για εξερεύνηση, πλούσια ιστορία και φυσικά όμορφα τοπία, αλλά και ένας τόπος όπου οι ελληνικές παραδόσεις διατηρούνται ζωντανές. Δραστηριότητες όπως η παραγωγή ελαιόλαδου, σαπουνιού, ή η αγγειοπλαστική είναι μερικές από αυτές που οι κάτοικοι ακόμα αξιοποιούν και μεταδίδουν στο κοινό για τη διατήρησή τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 12 εμπειρίες για τις διακοπές σου στα Κύθηρα, discovergreece.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.