19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα: 26 Σεπτεμβρίου - Βεβηλώνεται η Ακρόπολη από τους Βενετούς

Σαν Σήμερα: 26 Σεπτεμβρίου – Βεβηλώνεται η Ακρόπολη από τους Βενετούς


Της Χρυσάνθης Θανάση,

1687: Ο 15ετής «Μεγάλος Τουρκικός Πόλεμος», μια προσπάθεια να αντιταχθεί η επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, αποτελούταν από πολλές μικρότερες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μοριανού πολέμου μεταξύ Βενετίας και Οθωμανών, στον οποίο ο μελλοντικός Βενετός δόγης και ο επίδοξος καπετάνιος Francesco Morosini σκόπευε να αρπάξει την Αθήνα και τα περίχωρά της από τους Τούρκους. Η Ακρόπολη, ωστόσο, αποδείχθηκε σημαντικό εμπόδιο. Οι Τούρκοι κατευθύνθηκαν στην κορυφή, έχοντας οχυρώσει σε μεγάλο βαθμό την απόκρημνη τοποθεσία, και μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού ζούσε τώρα πάνω και γύρω από τα μνημεία και σε διάφορα αρχαία κτίρια. Τα Προπύλαια του Περικλή ήταν ακόμα ερειπωμένα μετά την έκρηξη μιας πυριτιδαποθήκης που φυλάσσονταν εκεί το 1656, ενώ το Ερέχθειο ήταν χαρέμι. Παρά την προηγούμενη καταστροφή των Προπυλαίων, ο Παρθενώνας χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως μπαρουταποθήκη, πιθανώς με την πεποίθηση ότι αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο από την Κλασική Εποχή θα προστατεύονταν λόγω της ιστορικής του αξίας.

Οι Οθωμανοί Τούρκοι νόμιζαν ότι ο Παρθενώνας ήταν το ασφαλέστερο μέρος για να αποθηκεύσουν το πιο επικίνδυνο πράγμα στο φρούριο, την πυρίτιδα, το οποίο αποδείχθηκε ένα μοιραίο λάθος. Τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου 1687, δύο οβίδες όλμων πέρασαν από την οροφή και πυρπόλησαν τα εκρηκτικά που ήταν αποθηκευμένα κάτω από αυτήν. Το αποτέλεσμα ήταν μια εκκωφαντική έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη την πόλη. Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο αρχαίος ναός κόπηκε στα δύο. Τα τμήματα ολόκληρου του μεσαίου τμήματος – στέγη, τοίχοι και κίονες – εκσφενδονίστηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, σκοτώνοντας αρκετούς. Ό,τι απέμεινε από τον ερειπωμένο ναό έπιασε φωτιά, η οποία σύντομα επεκτάθηκε στα διπλανά σπίτια. Συνεπώς, η  Ακρόπολη καιγόταν όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα.

Δύο μέρες αργότερα, η τουρκική φρουρά παραδόθηκε και η Βενετία πρόσθεσε την Αθήνα στον κατάλογο των πρόσφατων κτήσεών της. Η βενετική Δημοκρατία επαίνεσε τον στρατηγό Morosini και εξέδωσε μετάλλια που απεικονίζουν το γεγονός. Ωστόσο, η καταστροφή είχε οδηγήσει σε μια νίκη μικρής στρατηγικής αξίας. Μέσα σε λίγους μήνες, οι βενετικές δυνάμεις κατοχής αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κατεστραμμένο οχυρό και να υποχωρήσουν στις κτήσεις τους νοτιότερα. Οι χριστιανοί κάτοικοι της πόλης έφυγαν μαζί τους, φοβούμενοι αντίποινα από τους μουσουλμάνους κατακτητές που επέστρεφαν.

Μετά την έκρηξη, η δομική ακεραιότητα του Παρθενώνα καταστράφηκε για πάντα. Ο ναός, που είχε αντέξει δύο χιλιετίες σεισμούς και πολέμους σχεδόν άθικτος, δεν ήταν πλέον παρά ένα κέλυφος του προηγούμενου εαυτού του. Ολόκληρο το μεσαίο τμήμα του είχε φύγει και τα επιστύλια (τεράστιες μαρμάρινες πλάκες πάνω από την κιονοστοιχία, που έδεναν τις κολώνες μεταξύ τους εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ναού), μαζί με πολλά γλυπτά, ήταν τώρα απλώς σωροί από δυσκίνητα συντρίμμια που έπρεπε να απομακρυνθούν.

Για όσο καιρό ο Παρθενώνας ήταν άθικτος, ήταν ιερό έδαφος. Αρχικά ναός της Αθηνάς, είχε μετατραπεί σε χριστιανική εκκλησία και αργότερα σε τζαμί, χωρίς να πάψει ποτέ να είναι σεβαστός ως χώρος λατρείας. Τώρα, ξαφνικά, ο βομβαρδισμός της Βενετίας το είχε μετατρέψει σε ένα σωρό ερείπια χωρίς αξία για τους μουσουλμάνους ηγεμόνες της πόλης. Όντως έχτισαν ένα νέο, μικρότερο τζαμί, στη μέση του ναού, για να αντικαταστήσει το παλιό, αλλά τα ερείπια του παλιού μνημείου δεν θεωρούνταν πλέον σεβαστά ότι ανήκαν σε ιερό κτίσμα. Μάλλον είχαν γίνει απλά ερείπια, των οποίων ο τεράστιος όγκος ήταν το μόνο πράγμα που εμπόδιζε την απομάκρυνσή τους. Η αόριστη σύνδεσή τους με ένα παρελθόν ξεχασμένο από καιρό εξασφάλιζε κάποιο σεβασμό από τον χριστιανικό πληθυσμό της πόλης, αλλά ήταν πολύ πιο αδύναμος από αυτόν που θα διέταζαν ως μέρη μιας εκκλησίας. Το κτίριο ήταν πλέον ανοιχτό στην εκμετάλλευση και τη λεηλασία.

Πηγή εικόνας: iskra.gr

Οι πρώτοι που πήγαν ήταν οι Βενετοί, οι οποίοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν τα καλύτερα διατηρημένα αγάλματα του δυτικού αετώματος. Βρίσκοντας υπερβολικό τον κόπο να κουβαλήσουν κατάρτια από τις γαλέρες για να φτιάξουν σκαλωσιά και γερανούς, απέτυχαν στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τα κολοσσιαία αγάλματα, τα οποία έπεσαν στο έδαφος και θρυμματίστηκαν. Οι Βενετοί και ο ετερόκλητος μισθοφόρος στρατός τους έπρεπε να συμβιβαστούν με ό,τι μπορούσαν να πάρουν αρκετά εύκολα, δηλαδή το περίφημο λιοντάρι του Πειραιά και μερικά άλλα διάφορα θραύσματα που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος δεν ήταν λίγοι όσοι ήρθαν να λεηλατήσουν την εθνική μας κληρονομιά με πιο διαβόητο από αυτούς τον Λόρδος Elgin. Η απληστία του Σκωτσέζου διπλωμάτη αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία της ελληνικής ιστορίας και η επιστροφή των Ελγίνειων από το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας τόσο πολιτισμικής, όσο και γοήτρου για την χώρα, το οποίο δεν έχει επιλυθεί μέχρι και σήμερα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The destruction of Parthenon, wordpress.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσάνθη Θανάση
Χρυσάνθη Θανάση
Είναι ένας φιλόδοξος και εργατικός άνθρωπος με ευρείες δεξιότητες, ενώ χειρίζεται πολλαπλές εργασίες σε καθημερινή βάση και μπορεί να δουλεύει καλά υπό πίεση. Είναι επιμελής, οργανωτική, συνεπής, και κοινωνική. Έχει εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, που της επιτρέπουν να επικοινωνεί αποτελεσματικά με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και συγχρόνως να συνεργάζεται με μεγάλη ευκολία, καθώς τη διακατέχει ένα συλλογικό πνεύμα.