20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆννα Ραφτοπούλου: «Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή για τα Σπάτα και την...

Άννα Ραφτοπούλου: «Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή για τα Σπάτα και την Αρτέμιδα»


Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,

Η Άννα Ραφτοπούλου είναι Πολιτικός Μηχανικός και ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ενεργός πολίτης. Από το 2014 είναι επικεφαλής της παράταξης ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. και αγωνίζεται για την ανάπτυξη και την ευημερία των Σπάτων και της Αρτέμιδας.

Υποψήφια Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος για τις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, η Άννα Ραφτοπούλου, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκλογική αναμέτρηση, στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες του Δήμου της, στο όραμά της για το μέλλον του και για τη θέση της νέας γενιάς στα δημοτικά δρώμενα.

Η υποψήφια Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Άννα Ραφτοπούλου. Πηγή εικόνας: annaraftopoulou.gr
  • Έχετε ασχοληθεί με τα κοινά από ιδιαίτερα νεαρή ηλικία, ενώ σήμερα κατέρχεσθε ως Υποψήφια Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος για τρίτη φορά, έπειτα από μία οριακή ήττα στις εκλογές του 2019. Για ποιους λόγους διεκδικείτε εκ νέου τον Δήμο;

Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά, είτε επρόκειτο για τη σχολική είτε για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ύστερα από την αποφοίτησή μου από το Πολυτεχνείο ξεκίνησε να με ενδιαφέρει η υποψηφιότητα της δημοτικής συμβούλου. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που πιστεύουμε ότι μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι –γιατί δεν μπορούν όλοι να καταθέσουν ένα κομμάτι της ψυχής τους– είναι ωφέλιμο να «μπαίνουμε» σε αυτήν τη διαδικασία.

Γι’ αυτό κι εγώ από τα 25 μου ξεκίνησα να κατεβαίνω ως δημοτική σύμβουλος και αργότερα, επειδή έβλεπα κάποιες καταστάσεις όπου δεν ταίριαζα, αποφάσισα το 2014 να ιδρύσω μια νέα παράταξη, με νέους ανθρώπους, 72 πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά. Πήραμε ένα λαμπρό ποσοστό της τάξης του 20%, το 2019 συνεχίσαμε με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό που άγγιξε το 50% του Δήμου και σήμερα έχουμε μια ισχυρή παράταξη, με πολλά εκλεγμένα μέλη που έχουν διάθεση να προσφέρουν με επικεφαλής εμένα. Επομένως, συνεχίζουμε να διεκδικούμε τον Δήμο γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή για τα Σπάτα και την Αρτέμιδα.

  • Ποιους τομείς θα θέσετε σε προτεραιότητα, εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος;

Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα που θα μπορούσε να έχει ένας Δήμος. Δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές ούτε μεγάλες υποδομές. Αν συζητήσετε με πολίτες, θα σας αναφέρουν προβλήματα που άλλοι Δήμοι αντιμετώπιζαν το 1970-75, δηλαδή δεν έχουμε δρόμους, φώτα, καθαριότητα.

Επομένως, προτεραιότητά μας είναι να αλλάξει η καθημερινότητα του πολίτη, κυρίαρχοι άξονες θα είναι οι δρόμοι, ο φωτισμός και η καθαριότητα, ο εξωραϊσμός των κεντρικών σημείων, οι αθλητικοί χώροι που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτοι, και τα κέντρα νεότητας, δηλαδή σημεία όπου οι νέοι θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά.

Θέλουμε, όμως, να αλλάξει και η ταυτότητα του Δήμου. Ζούμε στα Σπάτα με τα αγροτικά προϊόντα, τα οινοποιεία και τον παραδοσιακό οικισμό και, από την άλλη, στην Αρτέμιδα με τις πανέμορφες παραλίες και την καταπληκτική θέα που, επίσης, πρέπει να δώσουμε κίνητρα, ώστε να καταστούν πόλοι έλξης.

  • Στην προεκλογική σας καμπάνια, επιλέξατε να κάνετε διάλογο με τους πολίτες για να αφουγκραστείτε τα αιτήματά τους. Ως Δήμαρχος σκοπεύετε να ακολουθήσετε την ίδια διαβουλευτική τακτική, ακόμα και αν σας ασκηθεί κριτική;

Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε με τα κοινά έχοντας ξεκινήσει από τους συλλόγους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η φωνή των πολιτών ακούγεται μέσα από συλλόγους και σωματεία. Ξεκίνησα έτσι την προεκλογική μου εκστρατεία, γιατί ήθελα να τους ακούσω και διότι το πρόγραμμά μας προέρχεται από αυτούς τους ανθρώπους. Είναι πολύ σπουδαίο να ακούς τον συνδημότη, να κινείσαι ανάμεσά του και να έχεις καθημερινή επαφή μαζί του. Έχω δεσμευτεί ότι την επόμενη μέρα θα συνεχίσουμε τον διάλογο, είτε σε καθημερινή βάση διαπροσωπικά, καθώς δεν εμφανίζομαι μόνο στις εκλογές, είτε μέσω της επιτροπής διαβούλευσης που είναι ο επίσημος τρόπος έκφρασής τους στα δημοτικά δρώμενα και θα λειτουργεί μια φορά τον μήνα, ώστε να συζητάμε επισήμως. Παράλληλα, μία φορά τον χρόνο, θα πραγματοποιείται μια εκδήλωση-συζήτηση με χαλαρό χαρακτήρα, όπου θα κάνουμε διάλογο για τα προβλήματα που έχουν οι πολίτες. Κανείς δεν μπορεί να διοικήσει χωρίς την απόλυτη συνεργασία με τους ανθρώπους που ζουν στην κοινωνία.

  • Ως επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α. έχετε προτάξει την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης, διοργανώνοντας, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις για τη στήριξη όλων όσοι έχουν ανάγκες. Τι θέση έχει η κοινωνική πολιτική στο πρόγραμμά σας;

Βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, γιατί διανύουμε δύσκολες περιόδους (οικονομική και υγειονομική κρίση, φυσικές καταστροφές). Γι’ αυτό πρόσφατα διοργανώσαμε μία συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μ. Θεοδωράκη, ώστε να αναδείξουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη. Συγκεντρώσαμε δύο φορτηγά με προϊόντα για παιδιά. Βρεθήκαμε στην Καρδίτσα, είδαμε πώς είναι η κατάσταση, μιλήσαμε με τους συμπατριώτες μας και ήταν μια πράξη που κάναμε όλοι μαζί.

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε όλους όσοι έχουν ανάγκη, γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και μάλιστα πολύπλευρη. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο να δίνουμε λίγο φαγητό, αλλά θα πρέπει να καλύπτει ένα μεγαλύτερο φάσμα και είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για την κοινωνική πολιτική.

Η υποψήφια Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Άννα Ραφτοπούλου. Πηγή εικόνας: annaraftopoulou.gr
  • Τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και των αδέσποτων ζώων είναι παρόντα και στον δικό σας Δήμο. Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που θα ακολουθήσετε, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση;

Δύο πολύ βασικά ζητήματα, στα οποία εντάσσω και αυτό της καθαριότητας, που είναι άλυτο εδώ και χρόνια. Ζούμε σε δύο πόλεις, ειδικά στην Αρτέμιδα, που είναι χωματερές, με σκουπίδια έξω από τους κάδους, κάδοι που βρίσκονται στον αστικό ιστό και δεν πλένονται ποτέ. Απόλυτη προτεραιότητα είναι η καθαριότητα, με δημιουργία πράσινων σημείων, με υπόγειους ή ανάστροφους κάδους, με κομποστοποίηση και ανακύκλωση που είναι σήμερα μηδενική.

Όσον αφορά τα αδέσποτα, συνεργαζόμαστε με τα σωματεία που κάνουν ό,τι μπορούν. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα, ξεκινώντας από προγράμματα στειρώσεων και φαρμακευτικών αγωγών έως την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω εκδηλώσεων για υιοθεσία.

  • Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να τονωθεί η τοπική οικονομία;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μεγάλα κονδύλια που όλοι οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι άλλοι Δήμοι τα αξιοποιούν στο έπακρο, έχουν έτοιμες μελέτες που χρηματοδοτούνται, σε αντίθεση με τον δικό μας Δήμο που διαχρονικά δεν το πράττει.

Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία με μελέτες προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν φτάνει μόνο να πάρουμε μια προκήρυξη. Πρέπει να θέσουμε στόχους, όχι να πάρουμε ό,τι υπάρχει για να δείξουμε πως κάναμε κάτι, ακόμα κι αν δεν το χρειάζεται η πόλη. Για να υλοποιηθεί ένα έργο απασχολούνται υπάλληλοι και χάνεται χρόνος που θα μπορούσε να διατεθεί για άλλους σκοπούς. Σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο προς την κατεύθυνση που μας αφορά, σε ζητήματα που στοχεύουμε να λύσουμε σε βάθος πενταετίας.

  • Με την εξαγγελία σας για τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Νέων, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, θεωρείτε ότι θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε να ασχοληθεί η νέα γενιά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα δημοτικά από τα 25. Πιστεύω ότι οι νέοι έχουν θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έκανα μια μεγάλη προσπάθεια να εντάξω νέα παιδιά στην παράταξη, όχι για το φαίνεσθαι, αλλά γιατί θέλω να ακουστεί η φωνή τους. Θα τους δείτε σε θέσεις ευθύνης, γιατί βλέπουν τα πράγματα με μια άλλη ματιά, με άλλον τρόπο που εμείς δεν μπορούμε. Και αν ο αντίλογος είναι ότι δεν έχουν την εμπειρία, κανείς δεν την είχε. Κοντά σε ανθρώπους που έχουν την εμπειρία, θα φτάσουν στον στόχο τους. Αρκεί να καταθέτουν στο τραπέζι την ιδέα τους και έπειτα θα συμβάλλουν στην υλοποίησή τους.

Παράλληλα, φυσικά θα υπάρχουν τα συμβούλια νέων, τα οποία θα τα στηρίξω. Γιατί δεν αρκεί να λέμε ότι θα τα κάνουμε, αλλά το ζήτημα είναι να τα στηρίξουμε ως Δημοτική Αρχή, διαφορετικά θα «ναυαγήσουν». Εμείς θα τα θεσμοθετήσουμε και θα τα στηρίξουμε, μαζί με τη λειτουργία των κέντρων νεότητας που θα είναι για τα νέα παιδιά. Οι νέοι στα Σπάτα και την Αρτέμιδα θα αποκτήσουν τη φωνή και τη θέση που τους αξίζει.

Ευχαριστούμε την κυρία Άννα Ραφτοπούλου για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.