23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ένας αγάπησε μία» του Παντελή Αμπαζή

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ένας αγάπησε μία» του Παντελή Αμπαζή


Της Μαρίας Κουλούρη,

Η κοινωνία ωθεί, σχεδόν αναγκαστικά, τους ανθρώπους στην ετικετοποίηση. «Βαρύς» όρος, σχεδόν δυσβάσταχτος για τους «πολιτικά ορθούς». Γι’ αυτό, την αποκαλούμε εξειδίκευση. Ακόμα και η τέχνη δεν ξεφεύγει αυτής. Μπορείς να προσδιοριστείς ως τραγουδιστής ή ηθοποιός ή ζωγράφος κτλ. Σωστός ο διαχωρισμός, ωστόσο, αν προσδιοριστείς ως καλλιτέχνης, ίσως εισπράξεις απαξιωτικά σχόλια. Καλλιτέχνες, όμως, με την ολοκληρωτική έννοια του όρου, υπάρχουν. Μια ανάγνωση στο Ένας αγάπησε μία του Παντελή Αμπαζή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24γράμματα, το επιβεβαιώνει.

Ο Παντελής Αμπαζής αποτελεί μια χαρακτηριστική και ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη. Είναι στιχουργός, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στη Χίο, ενώ μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του όταν ήταν τεσσάρων ετών. Στη γενέτειρά του επιστρέφει συχνά, κυρίως, για καλοκαιρινές διακοπές. Στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Κυψέλη, συγκεκριμένα στη Φωκίωνος Νέγρη, ενώ πλέον ζει στον Λυκαβηττό και παραδέχεται πως λατρεύει το κέντρο της Αθήνας. Οι σπουδές του απέχουν από την τέχνη αρκετά, καθώς είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ είναι αυτοδίδακτος σχεδόν σε όλες τις μουσικές του γνώσεις. Από το 1992 μέχρι και σήμερα έχει συνεργαστεί σε μουσικές σκηνές, συναυλίες και λαϊκά κέντρα με μεγάλα ονόματα του ελληνικού μουσικού χώρου όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Καίτη Χωματά, η Ρένα Κουμιώτη και πολλοί άλλοι.

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Παντελώς Χειροποίητα», ενώ άλλα μουσικά άλμπουμ του είναι τα «Ανώτατη Ζαμπετική» (2001), «Ζήτω τα λαϊκά κορίτσια!» (2008), «Madame, madame ΣΤΟΧΟΣ» (2014) και, το πιο πρόσφατο, «Τραγούδια περιΩπής» (2021). Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο στιχουργός των τραγουδιών τίτλου δύο γνωστών τηλεοπτικών σειρών, του «Πιο μόνος από μένα» από το σήριαλ Απαγορευμένη αγάπη (1998) και το ομώνυμο soundtrack του σήριαλ Ελλάς το μεγαλείο σου! (2004).

Ο Παντελής Αμπαζής. Πηγή εικόνας: polismagazino.gr

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, απωθείται από την απόλυτη εξειδίκευση, κάτι που διαπιστώνεται και ύστερα από μια ανάγνωση του ένας αγάπησε μία. Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη στιχουργική συλλογή του Παντελή Αμπαζή, η οποία θυμίζει έντονα ποιητική συλλογή, ενώ τα τραγούδια είναι ταξινομημένα ανάλογα με τον δίσκο στον οποίο περιλαμβάνονται ξεκινώντας από τον παλαιότερο έως τον πιο πρόσφατο. Η απουσία και η «απέχθεια» της εξειδίκευσης είναι αρκετά εμφανής στη θεματική της στιχουργικής του, μιας στιχουργικής που περιλαμβάνει στίχους αφιερωμένους από τις γυναίκες και τον έρωτα μέχρι την ελληνική –πολλές φορές “luben”– καθημερινότητα. Η τηλεοπτική σειρά Ελλάς το μεγαλείο σου! αποτέλεσε μία από τις πιο πετυχημένες κωμικές σειρές τη δεκαετία του 2000 και χρειαζόταν ένα soundtrack αντάξιο της πραγματικότητάς της. Και το βρήκε μέσα από τους στίχους του Παντελή Αμπαζή:

«Ελλάς το μεγαλείο σου
το έγραψες στα τρία σου
Το έγραψες στα τρία σου παιδιά
Το δυο χιλιάδες τέσσερα
τα μάτια δεκατέσσερα
Να μη μας κάνουνε καμιά λαδιά»
.

Ο ίδιος ο Παντελής Αμπαζής αναφέρει στο εξώφυλλο ως περιγραφή του βιβλίου «ελαφρά τραγούδια και βαριά λαϊκά με jazz διάθεση και rock άποψη». Πράγματι, δεν θα μπορούσε να περιγραφεί με καλύτερο τρόπο αυτή η συλλογή της στιχουργικής του. Ακόμα και αν κάποιος δεν προτιμά τη μουσική του καλλιτέχνη, μπορεί να αντιμετωπίσει το ανάγνωσμα ως ένα βιβλίο ποίησης με στίχους σχετικούς με τη ζωή, οι οποίοι εξιστορούν γεγονότα και απεικονίζουν την πραγματικότητα με έναν σαρκαστικό ρεαλισμό που είναι δύσκολο να αφήσουν κάποιον αδιάφορο. Τέλος, αξίζει να γίνει μια ειδική αναφορά στον τίτλο της συλλογής, ένας αγάπησε μία, ο οποίος θυμίζει έντονα τον τίτλο του τραγουδιού Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά του Σταμάτη Κόκοτα. Είναι, άλλωστε, γνωστός ο σεβασμός και ο θαυμασμός του Παντελή Αμπαζή απέναντι στον αείμνηστο ερμηνευτή και αγαπημένο του φίλο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.