18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕσωκομματικός πονοκέφαλος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εσωκομματικός πονοκέφαλος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου


Της Άννας Βραϊμάκη,

Βρισκόμαστε 3 εβδομάδες πριν τις Περιφερειακές Εκλογές και οι ρυθμοί ταχύτητας των υποψηφίων έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Στη φετινή εκλογική αναμέτρηση ως «μήλο της έριδος» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, επειδή έχει διχάσει τα περισσότερα πολιτικά κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία, λίγες μέρες μετά από την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού της χώρας, ανακοίνωσε τον κ. Πτωχό ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με το χρίσμα της Ν.Δ., προκειμένου να «ξαναβαφτεί» μπλε η Περιφέρεια. Ο νυν Περιφερειάρχης, προφανώς, έμεινε έκπληκτος, καθώς συνέχιζε να προβάλλει το έργο του, αλλά οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αρκετά συγκρατημένες.

Πηγή εικόνας: politic.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Ο Πέτρος Τατούλης είναι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει ως σκοπό να ταράξει ξανά τις πολιτικές ισορροπίες. Όσον αφορά το πολιτικό παρελθόν του κ. Τατούλη, από το 2010 μέχρι το 2019 ήταν εκλεγμένος Περιφερειάρχης, ανεξάρτητος κομματικά, αλλά στις εκλογές του 2014 είχε επισήμως τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, μέχρι το 2008 ήταν στέλεχος της Ν.Δ., αλλά διεγράφη λόγω της κριτικής που ασκούσε στο έργο της Κυβέρνησης.

Σε όλη την εκλογική του πορεία, ο Τατούλης είχε στελέχη δίπλα του απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γνωστά ονόματα στην Περιφερειακή Ενότητα της Λακωνίας είναι η Μαργαρίτα Σπυριδάκου (Λακωνία), ο Χαράλαμπος Σκουρός (Λακωνία) και η Τζένη Δημητρακοπούλου (Αρκαδία).

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως, λόγω των υψηλών ποσοστών που κατέγραψε το κόμμα στις επαρχίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκρινε σωστό ότι πρέπει να βρει ένα πρόσωπο, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Πελοπόννησο. Αυτό το πρόσωπο είναι ο Δημήτρης Κουτσούλης, επιμελητής Α του Ε.Σ.Υ., εκτελών χρέη Διευθυντή στη Μαιευτική Γυναικολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Άργους.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον Αύγουστο, είχε προχωρήσει σε μια κλειστή σύσκεψη στην Τρίπολη μαζί με τις Νομαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σκοπό να συσπειρωθούν όλα τα μέλη αυτής της πολιτικής παράταξης. Το κλίμα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευχάριστο, αλλά έντονο.

Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, άσκησε έντονη κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, αναρτώντας μια δημοσίευση στα Μ.Μ.Ε. ότι όσα στελέχη της προοδευτικής παράταξης δεν στηρίζουν τις επιλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρέπει να διαγράφονται. Τα «βέλη» αυτής της ανάρτησης στοχεύουν στις διαδρομές στελεχών που στηρίζουν τον Πέτρο Τατούλη και επισημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο είναι πανελλαδικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Βαγγέλη Γιαννακούρα, που ενώ στις Εθνικές Εκλογές είχε θέσει υποψηφιότητα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τώρα δεν ακολούθησε την πολιτική γραμμή του κόμματός του και στηρίζει τον Πέτρο Τατούλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από μέλος του κόμματος, για τον λόγο ότι οι συμπεριφορές που πλήττουν τη σφαίρα των ηθικών κανόνων, δεν ανήκουν στο Κίνημα και είναι καταδικαστέες.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, λόγω της διαδικασίας ανάδειξης νέου Προέδρου. Όπως και στα υπόλοιπα κόμματα, υπάρχουν στελέχη που θέτουν υποψηφιότητα σε ανεξάρτητες παρατάξεις, έτσι και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει αυτή η μετακίνηση. Με τον ίδιο τρόπο που πράττει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις «μετακινήσεις» των μελών του, έτσι ακριβώς πράττει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι διαγραφές που γίνονται είναι μια προειδοποίηση και στα υπόλοιπα στελέχη.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Η ανησυχία, όμως, όλων των υποψήφιων Περιφερειαρχών είναι ποιος θα καταφέρει να επικρατήσει, ώστε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ο Παναγιώτης Πτωχός είναι αρκετά αισιόδοξος ότι θα είναι ο αυριανός «κυρίαρχος» της Πελοποννήσου, επειδή γνωρίζει ότι πίσω του έχει μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία, αν αναλογιστεί κανείς τα ποσοστά της στις Εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Πέτρος Τατούλης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απαισιόδοξος για την ανάδειξη του ως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, επειδή η ομάδα του εμπεριέχει πολλά στελέχη διαφορετικών παρατάξεων, γεγονός που προκαλεί εσωτερικά προβλήματα στα πολιτικά κόμματα και υπάρχει το φαινόμενο της «διάσπασης» των ψηφοφόρων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο παρελθόν, ο Τατούλης είχε υπογράψει αρκετές συμφωνίες για την κατασκευή έργων και αυτό το στοιχείο είναι ένα πλεονέκτημα για την προεκλογική του εκστρατεία.

Για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα πράγματα δεν είναι αρκετά αισιόδοξα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται. Το στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να κρατήσει τα υψηλά ποσοστά που έλαβε στις Εθνικές Εκλογές σε Λακωνία, Αρκαδία κα. Τα εσωτερικά προβλήματα, όμως, που έχουν προκύψει, δείχνουν ότι απέχει το όνειρό του από την πραγματικότητα για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονισθεί ότι ο Δημήτρης Κουτσούλης δεν παραιτείται από αυτήν τη μάχη. Όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, γυρίζει ακόμα και το τελευταίο χωριό της Πελοποννήσου για να αποδείξει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δηλώνει «παρών» με ένα καλό πρόγραμμα για τις περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Μέχρι την ημερομηνία των Περιφερειακών Εκλογών, όλα τα πολιτικά κόμματα είναι σε μια κατάσταση άγχους για τον μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Άραγε, θα καταφέρει ο «γαλάζιος» υποψήφιος να «ξαναβάψει» τον χάρτη της Πελοποννήσου μπλε ή θα γίνει η ανατροπή;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.