23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Οι περιπέτειες της Ρόζας Μελιτζάνας» της Χρυσάνθης Βαβέτση

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Οι περιπέτειες της Ρόζας Μελιτζάνας» της Χρυσάνθης Βαβέτση


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή, 

Πολλά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία και τα οποία αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους, όμως λόγω της νεαρής τους ηλικίας χρειάζεται προσοχή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα προσλάβουν τις πληροφορίες που χρειάζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί και οι συγγραφείς αναλαμβάνουν το έργο της επικοινωνίας με τους μικρούς μας φίλους, προκειμένου να τους πληροφορήσουν για διάφορα ζητήματα με τρόπο απλό και εύληπτο και χρησιμοποιώντας τη λογοτεχνία, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Χρυσάνθη Βαβέτση. Πηγή εικόνας: academia.edu

Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα τιτλοφορείται Οι περιπέτειες της Ρόζας Μελιτζάνας της Χρυσάνθης Βαβέτση και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πρώτη Ύλη αναδεικνύει δύο ζητήματα μεγάλης σημασίας: αυτό του εκφοβισμού και της σωστής διατροφής. Η Χρυσάνθη Βαβέτση είναι θεολόγος και παιδαγωγός με σταδιοδρομία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η διδακτορική της διατριβή που εκπονείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ως θέμα τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών της Θρησκευτικής Αγωγής. Η πορεία της στο πεδίο της συγγραφής είχε ξεκινήσει με το βιβλίο Το «δώρον» της Αιμιλίας.

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Ρόζα η Mελιτζάνα, η οποία πλαισιώνεται από φρούτα και λαχανικά, όμως είναι θύμα εκφοβισμού και νιώθει παραγκωνισμένη από τον περίγυρό της. Κάθε φορά που βρίσκεται στη λαϊκή δέχεται τα «πειράγματα» της Χλόης και της Ρόης για το χρώμα και το σχήμα της, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλό ηθικό και να μην επιθυμεί να συναναστρέφεται μαζί τους. Ώσπου, ξαφνικά η διάθεσή της αλλάζει, όταν ένα κορίτσι, η Σοφία, της δίνει σημασία και αρχίζουν να «κουβεντιάζουν». Καθώς εξελίσσεται η πλοκή της ιστορίας, μαθαίνουμε για ποιον λόγο η Χλόη και η Ρόη κρατούσαν αυτήν τη στάση απέναντι στη Ρόζα, ενώ, παράλληλα, αιτιολογείται η στάση των υπόλοιπων ζαρζαβατικών σε σχέση με τα περιστατικά που εκτυλίσσονταν στην κοινότητά τους.

Πηγή Εικόνας: pilbooks.gr

Μέσα από την ιστορία της Ρόζας παρουσιάζονται τα συναισθήματα που βιώνει, πρώτα αρνητικά και έπειτα θετικά και αντιλαμβανόμαστε τον αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει ένα σχόλιο για κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό στον αποδέκτη, αλλά και τη δημιουργίας ενός «καθεστώτος» φόβου που επικρατεί στους παρατηρητές μιας κατάστασης. Έτσι, με έξυπνο και απλό τρόπο επιχειρείται μία «εκπαίδευση» του παιδιού για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας: με αγάπη και ευγένεια, αποφεύγοντας κάθε τι που ενδέχεται να τους πληγώσει και υποστηρίζοντας εκείνους, οι οποίοι δέχονται μια «επίθεση».

Παράλληλα με το ζήτημα του εκφοβισμού, αναδεικνύεται και αυτό της υγιεινής διατροφής. Βλέπουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν βρίσκονται στις προτιμήσεις των παιδιών, διότι προτιμούν ό,τι περιέχει ζάχαρη ή βρίσκεται σε συσκευασία. Αναδεικνύοντας η Χριστίνα Βαβέτση τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, προτρέπει τους μικρούς αναγνώστες να στραφούν στην κατανάλωσή τους.

Η συγγραφέας επιλέγοντας τη χρήση του έμμετρου λόγου καθιστά την ανάγνωση μια ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά, ενώ η εικονογράφηση δια χειρός του Σταύρου Τσεκούρα πλαισιώνει το κείμενο. Τέλος, η έκδοση διανθίζεται στο τελευταίο μέρος με δραστηριότητες.

Ένα βιβλίο για παιδιά, για γονείς και εκπαιδευτικούς που περνά μηνύματα για την κουλτούρα που επικρατεί. Η διήγηση της ιστορίας και ενδεχομένως η ταύτιση με τους ήρωες του βιβλίου ή αναγνώριση σε αυτούς προσώπων του περιβάλλοντος του καθενός, αλλά και η ανάδειξη μιας υγιούς κοινωνικής συμπεριφοράς είναι που το καθιστά μία αξιόλογη προσθήκη στη βιβλιοθήκη σας και γι’ αυτό σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.