14.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήOlivia Rodrigo: H τραγουδίστρια φαινόμενο και το νέο της άλμπουμ "Guts"

Olivia Rodrigo: H τραγουδίστρια φαινόμενο και το νέο της άλμπουμ “Guts”


Της Ευδοκίας Πολύζου 

Η Olivia Rodrigo ήταν μόλις 17 ετών όταν άλλαξε η ζωή της χάρη σε ένα τραγούδι. Φυσικά, μιλάμε για το ντεμπούτο single της Drivers Licence που της έδωσε διεθνή φήμη και της άνοιξε τον δρόμο για την επιδίωξη της μουσικής καριέρας που ονειρευόταν από παιδί.

Η Olivia Rodrigo γεννήθηκε το 2003 στην Καλιφόρνια. Από μικρή ηλικία, ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής και πιάνου, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής και άρχισε να συμμετέχει σε θεατρικά έργα του σχολείου της. Το 2015 έκανε το ντεμπούτο της στην υποκριτική με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γκρέις Τόμας στην ταινία An American Girl: Grace Stirs Up Success”. Έναν χρόνο αργότερα, συμμετείχε για τρεις σεζόν στη σειρά Bizaardvark της Disney. Τον Φεβρουάριο του 2019, επιλέχθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νίνι Σάλαζαρ-Ρόμπερτς στη σειρά της Disney+ High School Musical: The Musical: The Series. Για τη σειρά έγραψε μόνη της το τραγούδι “All I Want”. Από το τραγούδι αυτό φάνηκε το ταλέντο της στη στιχουργία και μολονότι είναι το πρώτο τραγούδι της Olivia που βγήκε στη δημοσιότητα, έγραφε τραγούδια από πολύ μικρή ηλικία όπως δήλωσε και η ίδια μετέπειτα σε συνεντεύξεις της. Ακόμα, έχει δηλώσει πως το ενδιαφέρον της στη στιχουργία ξεκίνησε ακούγοντας country μουσική και έχοντας επηρεαστεί από τη γνωστή τραγουδίστρια και στιχουργό Taylor Swift, της οποίας ήταν μεγάλη φαν.

Πηγή Εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Kate Green / Getty Images

Η Rodrigo δημοσίευε κατά διαστήματα στα social media τραγούδια που είχε γράψει προκειμένου να τα μοιραστεί με τον κόσμο. Κάπως έτσι, ανέβασε ένα μικρό κλιπ του τραγουδιού της “Drivers licence”, το οποίο λάτρεψε ο μικρός –τότε– κύκλος των οπαδών της. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2021 το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε μαζί με το βίντεο κλιπ και έσπασε το ρεκόρ του Spotify δύο φορές για τις περισσότερες ημερήσιες ροές όλων των εποχών. Έσπασε πολλά ακόμα ρεκόρ, ενώ έφτασε στην κορυφή των charts. Το τραγούδι αυτό, εμπνευσμένο από τη ζωή της Rodrigo, μιλάει για τον αβάσταχτο πόνο του χωρισμού, της θλίψης που βιώνει το άτομο, την άρνηση να αποδεχτεί πως η αγάπη που μοιράστηκε με το άλλο του μισό είναι πλέον μονόπλευρη και πως κάποια πράγματα δεν κρατούν για πάντα. Το τραγούδι αυτό που έπαιζε για αρκετό καιρό σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό και έκανε πάταγο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tik Tok, άλλαξε τη ζωή της για πάντα όπως δήλωσε και η ίδια σε μία από τις συνεντεύξεις της: «Ήταν η πιο τρελή εβδομάδα της ζωής μου… ολόκληρη η ζωή μου άλλαξε σε μια στιγμή».

Τον Μάιο του 2021 και έχοντας ήδη κυκλοφορήσει δύο ακόμα singles το “Déjà vu’’ και το “Good for u’’, τα οποία γνώρισαν εξίσου μεγάλη επιτυχία και κατέκτησαν τα charts, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της το “Sour. Το “Sour είναι κατά κύριο λόγο ένα pop άλμπουμ. Eξερευνά διάφορα συναισθήματα και καταστάσεις που βίωσε η τραγουδίστρια στην ηλικία των 17. Συναισθήματα που οι περισσότεροι έφηβοι βιώνουν, όπως η ζήλια, ο θυμός, ο πρώτος χωρισμός. Το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ το “Brutal”, ένα pop punk τραγούδι, εκφράζει απόλυτα την οργή και τον θυμό που αναπόφευκτα βιώνει κάποιος στην εφηβεία του αλλά και την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο της ζωής. Ένα ακόμα τραγούδι που εκφράζει τις ανασφάλειες και τη ζήλια που βιώνουν κάποιοι έφηβοι στην προσπάθειά τους να βρουν τον εαυτό τους είναι το “Jealousy jealousy,  που κάνει λόγο για τα συναισθήματα ανεπάρκειας που νιώθεις σ’ αυτή την ηλικία από την ανάγκη σου να είσαι τέλειος, ένα συναίσθημα που τροφοδοτούν τα social media και τα πρότυπα που προβάλλονται εκεί.

Τα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ μαζί με τα singles εστιάζουν στα συναισθήματα και τα στάδια που περνάει κάποιος που βιώνει έναν χωρισμό. Τον θυμό, τη θλίψη, την απογοήτευση που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως κάποιο πρόσωπο επιθυμούσε, την οργή που το άλλο πρόσωπο προχώρησε. Τα τραγούδια περιέχουν έντονους στίχους γεμάτους ειλικρίνεια από τους οποίους διακρίνεται ο πόνος και ο θυμός που βίωσε η νεαρή τραγουδίστρια. Το άλμπουμ αυτό, με το οποίο ταυτίστηκαν πολλοί νέοι και νέες, απέσπασε πολύ καλές κριτικές, με πολλούς κριτικούς να εκθειάζουν την Olivia ονομάζοντας τη «φωνή της γενιάς της» και μία από τις καλύτερες καλλιτέχνιδες της νέας γενιάς. Αξίζει να τονιστεί ότι το άλμπουμ της κέρδισε 3 βραβεία Grammy.

Πηγή Εικόνας: tovima.gr / Δικαιώματα χρήσης: Reuters

Tον Ιούνιο του 2023, η Rodrigo ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ “Guts. Στις 30 Ιουνίου κυκλοφόρησε το βασικό single του άλμπουμ Vampire, το οποίο αναφέρεται σε έναν τοξικό άνθρωπο που φαίνεται πως είχε στη ζωή της και ο οποίος «ρούφηξε» κάθε καλό κομμάτι με τη συμπεριφορά του, όπως το βαμπίρ «ρουφάει το αίμα». Δεύτερο single είναι το “Bad idea, right?, ένα pop punk και rock τραγούδι με πιο γρήγορο ρυθμό, το οποίο όπως δήλωσε η ίδια «είναι διαφορετικό από το “Vampire και δείχνει μία άλλη πλευρά του άλμπουμ, πιο διασκεδαστική και ζωηρή».

Το άλμπουμ αποτελείται από 12 τραγούδια τα οποία η Olivia έγραψε στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τον εαυτό της μετά την εφηβεία. Η ζωή της τραγουδίστριας άλλαξε ριζικά και ραγδαία με την ξαφνική της επιτυχία και την παγκόσμια αναγνώρισή της, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να διαχειριστεί πάντα σωστά και την οδήγησε αναπόφευκτα σε μερικές λανθασμένες αποφάσεις. Όλα αυτά τα συναισθήματα, τα μπερδέματα, τους φόβους, τις ανασφάλειες, τη συνειδητοποίηση ότι είσαι υπεύθυνος για τις επιλογές σου στο πλαίσιο της ενηλικίωσης, τα πραγματεύεται σε αυτό το άλμπουμ μέσα από πιο έντονα τραγούδια όπως το “All American bitch, get him back αλλά και μέσα από κάποιες μπαλάντες όπως τα “Lacy” και “Logical”. Ένα ακόμα ιδιαίτερο τραγούδι είναι το “Teenage dream, στο οποίο φαίνεται ο φόβος της όχι μόνο για το ότι μεγαλώνει αλλά και για το ότι ο κόσμος, το κοινό της, δεν θα τη βλέπει πλέον όπως την είχε γνωρίσει. Μάλιστα, διακρίνεται ο φόβος της πως ίσως έδωσε κάθε καλό της κομμάτι.

Πηγή Εικόνας: rollingstoneindia.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: AMY SUSSMAN / WIREIMAGE / GETTY IMAGES

Το άλμπουμ αυτό γνώρισε πολύ καλές κριτικές, κάποιες δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο είναι σαν το προηγούμενο με μερικές βελτιώσεις στους στίχους και τη μουσική. Όπως και να ‘χει, το άλμπουμ αυτό είναι σαν μία ζεστή αγκαλιά προς όλους τους νέους ενήλικες που δυσκολεύονται να βρουν τον δρόμο τους, που κάνουν ανθρώπινα λάθη, που ερωτεύονται, πληγώνονται, ζηλεύουν, ζουν τη ζωή τους και αντιμετωπίζουν όλα τα σκαμπανεβάσματά της.

Η Olivia Rodrigo παρόλο που είναι μόλις 20 χρονών, μπορεί και εκφράζει με την τέχνη της διάφορες καταστάσεις και συναισθήματα που πολλοί από εμάς μπορεί να βιώνουμε αλλά δυσκολευόμαστε ίσως να μοιραστούμε, δείχνοντάς μας πως δεν είμαστε μόνοι. Αν και βρίσκεται στη βιομηχανία της μουσικής λίγα μόνο χρόνια, έχει καταφέρει να αποδείξει το ταλέντο τόσο της φωνής της όσο και των στίχων της. Είμαστε, λοιπόν, όλοι ανυπόμονοι για τη συνέχεια του ταξιδιού της!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH
  • Olivia Rodrigo, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευδοκία Πολύζου
Ευδοκία Πολύζου
Γεννήθηκε το 2004 στα Τρίκαλα και είναι φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και ποίηση, να βλέπει ταινίες, ενώ ασχολείται με το θέατρο. Στο μέλλον θα ήθελε να ασχοληθεί με τον δικαστικό κλάδο και τη συγγραφή.