17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜπορεί να γίνει η έκπληξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Μπορεί να γίνει η έκπληξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ιδιαίτερη σημασία για το κράτος και αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της κάλπης της 8ης Οκτωβρίου. Είναι πιθανή, όμως, μια αλλαγή σελίδας για την Περιφέρεια;

Φαβορί για την επικράτηση στις επικείμενες εκλογές είναι ο νυν Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ως επικεφαλής της παράταξής του, εξελέγη για πρώτη φορά το 2014, ενώ το 2010 είχε εκλεγεί Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και μετά την κήρυξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη ως έκπτωτου, ανέλαβε τα ηνία της Περιφέρειας. Το 2019 επικράτησε με μεγάλη άνεση, συγκεντρώνοντας από τον πρώτο γύρο το 62,04% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Γιαννούλης, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με ποσοστό που άγγιξε μόλις το 11,48%.

Ακριβώς λόγω του μεγάλου ποσοστού που συγκέντρωσε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, θεωρείται πολύ πιθανό να κερδίσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι εάν θα έχει απώλειες και αν οι απώλειες αυτές σχετίζονται με την πολιτική που ακολούθησε κατά τη δεύτερη θητεία του ή αν οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν καταρτίσει συνδυασμούς και πρόγραμμα που θα κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και θα αποτυπωθεί μέσω της ψήφου τους.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να στηρίξει ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με το 2019, μιας και ο Γιώργος Γιαννούλης είναι πλέον Βουλευτής, τον Γιάννη Μυλόπουλο, πρώην Πρύτανη του Α.Π.Θ. Μάλιστα, ο Σωκράτης Φάμελλος μετέβη στη συμπρωτεύουσα και βρέθηκε στην εκδήλωση του υποψηφίου για τη γνωστοποίηση του συνδυασμού στους πολίτες, δίνοντας, έτσι, ένα κύρος στην προσπάθειά του.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM

Από την άλλη, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που έχει πια αυξήσει τις δυνάμεις του συγκριτικά με το 2019, στηρίζει και πάλι τον Χρήστο Παπαστεργίου, ο οποίος είχε λάβει μέρος και στις προηγούμενες εκλογές, όμως αυτή τη φορά ο πήχης είναι υψηλότερος από το 7% που είχε συγκεντρώσει πριν από 4 χρόνια. Άλλωστε, η στήριξη του κόμματός του αποδείχθηκε και από την παρουσία του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του συνδυασμού.

Μελανά σημεία της διοίκησης Τζιτζικώστα, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, είναι οι συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στα έργα, όπως και το γεγονός ότι ακολουθεί πιστά τις επιλογές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ακόμα κι αν αυτές αποβαίνουν εις βάρος των πολιτών της Περιφέρειας. Παράλληλα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ψέγεται για το ότι η Περιφέρεια δεν έχει λάβει οικονομικούς πόρους αντίστοιχα υψηλούς με άλλες περιφέρειες, αλλά τα ποσά είναι μικρά. Μένει να φανεί αν θα «κοπεί» η φόρα του Τζιτζικώστα και αν θα καταφέρουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι να πείσουν τους πολίτες να αλλάξει σελίδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως, επίσης, θα είναι μια ευκαιρία για να μετρήσουν τα κόμματα τις δυνάμεις τους στο πρώτο τεστ μετά τις Εθνικές Εκλογές.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.