19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠώς η ενσυναίσθηση μπορεί να χαράξει το μονοπάτι του σύγχρονου βίου;

Πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να χαράξει το μονοπάτι του σύγχρονου βίου;


Της Μαρίας Βέργου,

Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, σε μία εποχή που τα ΜΜΕ θεωρούνται το βασικό μέσο επικοινωνίας, σε μία εποχή που οι άνθρωποι βρισκόμαστε «κοντά» ο ένας με τον άλλον, εξαιτίας της αστικοποίησης. Ωστόσο, σε αυτή την εποχή η «εύκολη επικοινωνία» δεν συνεπάγεται απαραίτητα την ουσιαστική επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων: το μικρό αυτό βήμα από τον διάλογο στην αλληλοκατανόηση γίνεται με τη βοήθεια της ενσυναίσθησης.

Ενσυναίσθηση, είναι η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο, αποτελεί μία προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς του άλλου, ένα βήμα για τη βελτίωση των διαπροσωπικών επαφών. Αυτή η περίπλοκη για πολλούς έννοια είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας, μία ικανότητα του ανθρώπου που παραμένει αναξιοποίητη.

Τι μας προσφέρει, λοιπόν, η ενσυναίσθηση και γιατί είναι τόσο σημαντική για την αλληλεπίδραση των ανθρώπων στο πλαίσια της κοινωνίας; Η ενσυναίσθηση αποτελεί βασικό στοιχείο επικοινωνίας, συμβάλλει στη συναισθηματική σύνδεση των ατόμων και φέρνει τους ανθρώπους «κοντά» με έναν ουσιαστικό και γόνιμο τρόπο, καθώς στοχεύει στην περιθωριοποίηση του «εγώ» και στην προσπάθεια κατανόησης της θέσης του άλλου. Έτσι, καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός, μια αξία που στη σύγχρονη εποχή τείνει να εξαλειφθεί. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί η εκτίμηση στον άνθρωπο και η αλληλοκατανόηση, το άτομο νιώθει ελεύθερο να εκφράσει τα συναισθήματα και τις απόψεις του δίχως φόβο και ανησυχίες, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την προσωπική όσο και για την κοινωνική του ανέλιξη, αλλά και για την εξασφάλιση της ψυχοπνευματικής του υγείας.

Τέλος, η ενσυναίσθηση παρέχει την αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της ανεκτικότητας στο διαφορετικό, εφόσον το άτομο είναι ικανό να μπει στη θέση του «άλλου» και να κατανοήσει τις σκέψεις και τις απόψεις του. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί και μια ομαλότερη συνύπαρξη σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο όπου δεν θα κυριαρχούν ρατσιστικές αντιλήψεις και ιδεολογίες περιθωριοποίησης του διαφορετικού.

Πηγή Εικόνας: Pexels.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Liza Summer.

Συνάμα, η ενσυναίσθηση επηρεάζει θετικά και άλλους ποικίλους τομείς της καθημερινότητας που δεν έχουμε σκεφτεί, όπως εκείνος των επιχειρήσεων. Παρόλο που πολλοί υποστηρίζουν πως η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα εμπόδιο, επειδή στοχεύει στο συναίσθημα, πολλά είναι τα παραδείγματα επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την ενσυναίσθηση στη χάραξη της στρατηγικής τους. Έτσι, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους, εντοπίζουν πιο εύκολα ευκαιρίες και προσαρμόζονται άμεσα σε νέες συνθήκες. Άλλωστε, πολλοί είναι οι ειδικοί, όπως ο Dev Patnaik, που τονίζουν εμφατικά πως η έλλειψη ενσυναίσθησης αποτελεί μείζον ελάττωμα μιας επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η στιγμιαία απομάκρυνση από τα δικά μας συναισθήματα, απόψεις και ιδέες, και η έμφαση στην κατανόηση των αναγκών και των συναισθημάτων του καταναλωτή, αποτελεί το μοναδικό και αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης.

Συμπερασματικά, η ενσυναίσθηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του ψυχισμού του ατόμου, επηρεάζοντας θετικά πολλές πτυχές του ατομικού και κοινωνικού βίου. Χάρη στο μοναδικό αυτό εργαλείο εξασφαλίζεται η αρμονική συνύπαρξη, ενώ συνάμα το άτομο αποκτά την πιο σημαντική ιδιότητά του, αυτή του κοινωνικού όντος…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ενσυναίσθηση: Η άγνωστη δύναμη της επικοινωνίας. Awakengr.com. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βέργου
Μαρία Βέργου
Γεννημένη το 2003 στην Αθήνα. Σπουδάζει Φαρμακευτική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ενδιαφέρει η ενασχόληση με επιστημονικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα την έχει κερδίσει η φιλοσοφία και η ποίηση. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον χορό, τις πολεμικές τέχνες και το σκάκι.