16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑποτιμώντας τον Δήμο «3Β»

Αποτιμώντας τον Δήμο «3Β»


Της Κατερίνας Αϊβαλιώτη,

Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο οποίος είναι γνωστός και με τη συντομογραφία «Δήμος 3Β», συνιστά ανεπιφύλακτα μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Συνοδευόμενος, αφενός, από τη μοναδική φυσική ομορφιά των περιποιημένων παραλιών και πλατειών και, αφετέρου, από το μεράκι και την όρεξη για δουλειά του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο Δήμος των 3Β φαίνεται να εντυπωσιάζει συνεχώς με τις καινοτόμες ιδέες που φιλοξενεί και τους ξεχωριστούς ανθρώπους που τον στελεχώνουν.

Μετά την πρόσφατη κακοκαιρία “Daniel”, που σάρωσε με μεγάλη ένταση όλη τη χώρα, ο Δήμος 3Β φαίνεται ότι ήρθε αντιμέτωπος με τη σφοδρότητα του φαινομένου, όντας ικανοποιητικά προετοιμασμένος. Πράγματι, παρά τις ανεπαρκείς οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές, το σύνολο του μηχανισμού του Δήμου τέθηκε από πολύ νωρίς σε επιφυλακή, πραγματοποιώντας επιθεωρήσεις και έχοντας στη διάθεσή του ειδικά μηχανήματα σε όλα τα δυνάμει επικίνδυνα σημεία της πόλης. Φυσικά, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ήταν σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ, από την άλλη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε μόλις 100 κλήσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναβαθμιστεί με υδραυλικά έργα, δεν απειλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα.

Εκτός, όμως, από τη νηφάλια διαχείριση της καιρικής κρίσης και τον περιορισμό των επαχθών καταστροφών σε λιγοστά νούμερα, ο Δήμος 3Β δεν δίστασε να ενισχύσει και εκείνος με τη σειρά του την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες στη Θεσσαλία, ωθώντας τους δημότες να συμβάλουν στη δράση με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και με σχολικά είδη.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI

Στο ίδιο πλαίσιο, η Πολιτική Προστασία του Δήμου αναβαθμίζει συνεχώς τα μέτρα πυροπροστασίας της, με το πιο πρωτοποριακό να αναδεικνύεται το υπερσύγχρονο σύστημα 24ωρης εναέριας επιτήρησης με τη χρήση drone. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για έναν διαρκή έλεγχο του αστικού και δασικού χώρου της πόλης, έτσι ώστε να καθίσταται εφικτή η έγκαιρη παρατήρηση, προειδοποίηση και, ως εκ τούτου, κατάσβεση των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του καλοκαιριού, ο Δήμος 3Β έθεσε σε ισχύ για πρώτη φορά το σχέδιο διαχείρισης της κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, έχοντας ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Σημαντικό, επίσης, «όπλο» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί και η πρόσφατη τοποθέτηση νέας δεξαμενής ανεφοδιασμού για ελικόπτερα κατάσβεσης στον λόφο Πευκωτό. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Δήμου προς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, το συνολικό κόστος πυροπροστασίας για το έτος 2023 ανήλθε στα € 1.068.800, ενώ μόλις τα € 90.000 προήλθαν από κρατική ενίσχυση.

Γενικότερα, όμως, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης φαίνεται να αναβαθμίζει διαρκώς την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως για παράδειγμα με την πραγματοποίηση έργων αναβάθμισης στα πλαίσια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Εξίσου σημαντική αποτελεί και η αναδιαμόρφωση του Ασκληπιείου της Βούλας από τις δωρεές της οικογένειας Μαρτίνου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό, την ανακαίνιση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι οι ενεργειακές καταναλώσεις του Δήμου έχουν μειωθεί κατά 52%, κάνοντας έτσι σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του εγχειρήματος αυτού αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε 44 δημοτικά κτήρια της πόλης, καθώς και στα σχολεία του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατή η ενεργειακή αυτονομία και η μείωση εκπομπών αερίων του άνθρακα και του θερμοκηπίου.

Όπως είναι προφανές, η διαχείριση των ζητημάτων και των δυσκολιών ενός Δήμου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος των 3Β φαίνεται να έχει σταθεί επάξια στο ύψος των περιστάσεων, αναμορφώνοντας τον Δήμο σε μια πόλη άξιας θαυμασμού. Βέβαια, κανείς δεν αρνείται τα προβλήματα που συναντώνται στην περιοχή, όπως τον ερασιτεχνικό χουλιγκανισμό, τις εκκρεμότητες στο ρέμα Κόρμπι ή τις «κόντρες θανάτου» που λαμβάνουν χώρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Όπως και να έχει, είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είναι ένας από τους πιο καινοτόμους και σύγχρονους Δήμους σε ολόκληρη την Αττική και θεωρείται, εν κατακλείδι, ένας ιδανικός τόπος διαβίωσης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Αϊβαλιώτη
Κατερίνα Αϊβαλιώτη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την πολιτική επικαιρότητα, το νομικό κόσμο και την έρευνα του κοινωνικού-ιστορικού παρελθόντος. Είναι λάτρης της κλασικής, και κυρίως, ξένης λογοτεχνίας και τέχνης.