21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΦιλοποίμην Φίνος: Ο σκηνοθέτης που διαμόρφωσε τον ελληνικό κινηματογράφο

Φιλοποίμην Φίνος: Ο σκηνοθέτης που διαμόρφωσε τον ελληνικό κινηματογράφο


Της Ελένης Μανουδάκη, 

Ο Φιλοποίμην Φίνος, γεννημένος στην Κάτω Τιθορέα το 1907, αποτελεί ένα από τα πρώτα σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου και είναι ιδρυτής της θρυλικής εταιρείας παραγωγής “Finos Films”. Η ζωή του είναι ένα αφιέρωμα στην έβδομη τέχνη και η καριέρα του πορεύτηκε με την ανάπτυξη και άνθηση του ελληνικού σινεμά.

Ο Φίνος σπούδασε Νομική, αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, αφού από τα παιδικά του χρόνια επιθυμούσε να ασχοληθεί με τις τέχνες.

Το 1939 παίρνει τη μεγάλη απόφαση να πουλήσει ό,τι μπορούσε και να ιδρύσει στο Καλαμάκι τα «Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο». Το επόμενο έτος πραγματοποίησε την πρώτη και μοναδική προσπάθειά του στη σκηνοθεσία με την ταινία Το Τραγούδι της Αποχώρησης, με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Λήδα Μιράντα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν αποδεικνύονται πολύ δύσκολα και σκληρά για τον Φιλοποίμην Φίνο. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, οι κατακτητές σκοτώνουν τον πατέρα του, συλλαμβάνουν τον ίδιο και καταστρέφουν τον εξοπλισμό του. Όλα τα «Επίκαιρα» που γύριζε κατά την περίοδο της Κατοχής κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ωστόσο αυτό δεν τον αποθαρρύνει να συνεχίσει.

Η μεγάλη επιτυχία του Φίνου και η αρχή της λαμπρής του καριέρας ήρθε με τη δημιουργία της εταιρείας παραγωγής “Finos Films”, το 1943. Τότε, άνοιξε νέους δρόμους για τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού πολλές ταινίες ορόσημα της εποχής είναι της παραγωγής του. Το 1964 κατορθώνει κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, καθώς κυκλοφορεί από τη “Finos Films” η πρώτη ελληνική ταινία με στερεοφωνικό ήχο, το Κορίτσια για φίλημα. Προβλήθηκε τότε στον κινηματογράφο «Αττικόν», τη μόνη αίθουσα με την ανάλογη τεχνική υποδομή. Το 1971 εγκαθιστά στην Παιανία τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο στα Βαλκάνια.

Στις παραγωγές του περιλαμβάνονται περίπου 170 ταινίες, εκ των οποίων πολλές θεωρούνται κλασικά έργα του ελληνικού σινεμά, όπως Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961), Μανταλένα (1960), Οι κυρίες της αυλής (1966), Η θεία από το Σικάγο (1957) και άλλες.

Πηγή Εικόνας: respectnews.gr

Ο Φίνος συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες της εποχής, όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Αλέξης Μινωτής, η Τζένη Καρέζη και πολλοί άλλοι. Οι ταινίες έγιναν αγαπητές στο κοινό και εκείνο ένα σημαντικό πρόσωπο στον σύγχρονο πολιτισμό και κουλτούρα της Ελλάδας.

Αν και του δόθηκε η ευκαιρία, ποτέ δεν επεκτάθηκε διεθνώς, καθώς αρνήθηκε να συμμετάσχει ως παραγωγός στην ταινία Ποτέ την Κυριακή (1960). Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την πεποίθησή του ότι η Μελίνα Μερκούρη, πρωταγωνίστρια της ταινίας, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει σπουδαία ηθοποιός λόγω της ομιλίας της.

Ο Φιλοποίμην Φίνος απεβίωσε στις 26 Ιανουαρίου του 1977, λόγω καρκίνου που τον ταλαιπωρούσε χρόνια. Ωστόσο, η κληρονομιά του στον ελληνικό κινηματογράφο είναι ανεξίτηλη. Η Finos Films συνεχίζει να παράγει ταινίες μέχρι και σήμερα, ενώ ο Φίνος αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού σινεμά και μια πηγή έμπνευσης για νέους δημιουργούς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Φιλοποίμην Φίνος, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Μανουδάκη
Ελένη Μανουδάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση των Δημοσίων Θεσμών. Κατέχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και καλή της γερμανικής. Είναι μέλος σε 2 χορευτικές ομάδες, μία ομάδα dancehall και μία ομάδα hip hop. Αφιερώνει πολύ χρόνο στην ζωγραφική και τη κατασκευή χειροποίητων έργων, όπου στοχεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει στο θέατρο και βλέπει σειρές και ταινίες, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ελληνικό κινηματογράφο.