18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηH συνάντηση παλαιών στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τη Νέα Γενιά

H συνάντηση παλαιών στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τη Νέα Γενιά


Της Άννας Βραϊμάκη,

Στις 3 Σεπτεμβρίου, τα στελέχη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιόρτασαν στο Ζάππειο με μεγάλη χαρά την επέτειο της ίδρυσης του Πανελλήνιο Σοσιαλιστικού Κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου. 49 χρόνια απ’ όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ως κεντρικό σύνθημα: «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατία». Ο εορτασμός της επετείου ξεκινούσε με τη θεματική συζήτηση «Σύγχρονες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη». Συμμετείχαν ο Χάρης Δούκας που έχει θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Δημάρχου στον Δήμο Αθηναίων και ο Παναγιώτης Δημόπουλος που είναι καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Γραμματέας στον τομέα Περιβάλλοντος.

Στη συζήτηση έλαβαν τον λόγο η Ευανθία Σισμάνογλου που εργάζεται στην εταιρεία EV LOADER ως Project manager, ο Γιώργος Καραμανώλης Σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας & Τεχνολογίας, Συντονιστής της δράσης Ψηφιακή Κοινωνία – Digital Society και ο Μιχάλης Χάλαρης, που είναι Γραμματέας στον Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ.

Πριν την ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο Γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό και κάλεσε όλους τους φίλους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συσπειρωθούν ξανά στις επερχόμενες εκλογές, προκειμένου να υπάρχει μια ισχυρή φωνή στους Δήμους, τις Περιφέρειες και το Ευρωκοινοβούλιο. Στο τέλος της ομιλίας του, διάβασε τον χαιρετισμό του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του πρώην Πρόεδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που δεν μπόρεσαν να παρευρίσκονται στην εκδήλωση για προσωπικούς λόγους. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι όλοι όσοι έχουν διατελέσει Πρόεδροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν παραμερίσει τις προσωπικές κόντρες για να οικοδομηθεί η σύγχρονη Κεντροαριστερά.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ανέφερε: «όλοι μαζί καταφέραμε να αποκτήσει το Κίνημά μας πολιτική αυτονομία και είμαστε έτοιμοι να οικοδομηθεί η ισχυρή Κεντροαριστερά που η χώρα έχει ανάγκη». Γι’ αυτόν τον λόγο, κάλεσε όλους τους πολίτες όλων των ηλικιών να αγωνιστούν μαζί του, όπως έγινε στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2023.

Όσον αφορά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατάφερε να φτιάξει ψηφοδέλτιο και στις 13 περιφέρειες της χώρας και, ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί υποψήφιου Δήμαρχοι με το χρίσμα αυτής της πολιτικής παράταξης. Το προοδευτικό στίγμα πρέπει να δοθεί παντού για την οικοδόμηση προοδευτικών κοινωνιών. Ο Πρόεδρος, αφού τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, τόνισε ότι «Πυξίδα μας η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η πλήρης ανεξαρτησίας από ισχυρά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την παρακμή του κομματικού φαινόμενου, για να επηρεάσουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων προς όφελός τους. Στόχος μας είναι μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο, αγκαλιάζοντας τα κινήματα προόδου στην εποχή μας».

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά και στην εκλογική αναμέτρηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση, που θα είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί στη συντηρητική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον ανορθολογισμό της. Αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να το έχει ένα κόμμα που ήταν αναποτελεσματικό κατά τη διάρκεια των χρόνων που ήταν στην εξουσία και που ηττήθηκε ως αντιπολίτευση από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το γεγονός για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι μια πρόκληση που απαιτεί σοβαρότητα, σχέδιο, όραμα και αποτελεσματική δράση.

Η πολιτική που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει δείξει ότι το επιτελικό κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και αυτό φάνηκε από τις φωτιές στην Πάρνηθα, τον Έβρο και τη Ρόδο. Όσον αφορά την έντονη κριτική που έχει ασκηθεί στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε από το βήμα του Ζαππείου τη θέση του. Σημείωσε, λοιπόν, ότι οφείλει να είναι μια διαδικασία εμβάθυνσης των θεσμών, των δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Και δεν θα επιτρέψει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του να χαθεί αυτή η ευκαιρία, στον βωμό των πρόσκαιρων επικοινωνιακών εντυπώσεων που πάντα επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία.

Στο τέλος των πολιτικών ομιλιών, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήθελε να ευχαριστήσει και, παράλληλα, να γιορτάσει μαζί με τους φίλους του την 49η επέτειο από την ίδρυση της μεγάλης ιστορικής αυτής παράταξης, με τους Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα και Λάκη Παπαδόπουλο.

Αυτό που θα μπορούσε κανείς να κρατήσει από την εκδήλωση είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε τον Μάη το πρώτο βήμα να ξανά φτιάξει την εικόνα του στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή, όλα τα μέλη του – φίλοι του χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά, ώστε να δοθεί ένα προοδευτικό στίγμα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Επομένως, ο λόγος ύπαρξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ στη σημερινή κοινωνία είναι ότι η λαμπρή γενιά μας θα καταφέρει να αγωνίζεται για τις 4 ιδρυτικές αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου: «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατία».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.