24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαInstagram: Αλήθεια ή ψέμα;

Instagram: Αλήθεια ή ψέμα;


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Τα social media και ιδιαίτερα η πλατφόρμα του Instagram, η ιντερνετική αυτή εφαρμογή η οποία ανήκει στα κοινωνικά δίκτυα, αδιαμφισβήτητα αποτελούν πλέον κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε αυτά είναι το Facebook, είτε το Instagram, είτε το Twitter κ.α.

Μέσω αυτής της απασχόλησης, το άτομο έρχεται συγχρόνως και άμεσα σε επαφή με εκατομμύρια άλλους χρήστες της ίδιας διαδικτυακής εφαρμογής. Μοιράζεται τις απόψεις του, τα νέα του, τη ζωή του γενικότερα.

Πηγή εικόνας: teachmag.com

Σαφώς και τα social media έχουν συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της επικοινωνίας συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο ταυτόχρονα και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, η οποία και γίνεται σε ένα ιντερνετικό περιβάλλον. Τα οφέλη είναι πολλά με πρωταρχικό όφελος την επικοινωνία και σύναψη σχέσεων των ατόμων μεταξύ τους, ακόμα και αν βρίσκονται σε τεράστια χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.

Εστιάζοντας στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Instagram, στο πλαίσιο αυτής πραγματοποιούνται διάφορες ενέργειες από τους χρήστες. Για παράδειγμα, ένας χρήστης της εφαρμογής του instagram έχει τη δυνατότητα να μιλήσει είτε γραπτά είτε με φωνητικό μήνυμα με τους φίλους  του, να ανεβάσει τα λεγόμενα stories, τουτέστιν λίγα δευτερόλεπτα βίντεο ή φωτογραφία από τη καθημερινότητα του και τέλος να ανεβάσει μια ή περισσότερες φωτογραφίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χαρακτηριστικό που διακρίνει την πλατφόρμα του Instagram από αυτή του Facebook είναι ότι στην πρώτη δε γίνεται ο χρήστης να γράψει κείμενο και να το ανεβασει, παρά μόνο φωτογραφία. Ίσως γι αυτό το λόγο το Instagram να αποτελεί και το νούμερο ένα μέσο κοινωνικού δικτύου ανάμεσα στους νέους.

Πηγή εικόνας: pexels.com. Δικαιώματα χρήσης: Elf-Moondance

Αλλά είναι όλα αυτά που παρουσιάζει το instagram όντως αληθινά;

Και όμως δεν είναι αληθινά.

Στο Instagram, ως επί το πλείστον οι χρήστες τείνουν να προβάλλουν τις καλύτερες στιγμές τους, τη καλύτερη πλευρά της ζωής τους και όχι το τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή τους. Επιθυμούν να παραλείψουν οτιδήποτε δεν ταιριάζει στην εικόνα που θέλουν να πλασάρουν μέσω του instagram που με το καιρό έχει γίνει και ένας άτυπος κανόνας του Instagram. «Τέλειες φωτογραφίες = τέλεια ζωή», κάτι το οποίο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Μέσω των social media και δη του Instagram το όποιο και αφορά μόνο φωτογραφίες πραγματοποιείται ένας νοερός αγώνας για το ποιος ή ποια θα ανεβάσει την καλύτερη φωτογραφία που θα φαίνεται χωρίς το παραμικρό ψήγμα τόσο αυτή/αυτός όσο και η ζωή του, το lifestyle του, δηλαδή γενικότερα.

Έτσι, γίνεται κατανοητό το γεγονός πως δημιουργούνται αρνητικά πρότυπα, πρότυπα που επηρεάζουν αρνητικά τους χρήστες του Instagram να αλλάξουν προκειμένου να μοιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι πασχίζουν να αλλάξουν είτε την εξωτερική τους εμφάνιση προκειμένου να μοιάσουν στις φωτογραφίες οι οποίες ή έχουν επεξεργαστεί ή στις οποίες έχουν προστεθεί πολλά φίλτρα είτε τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τον «ιδανικό» τρόπο ζωής που συνεχώς προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Instagram.

Μοναδικός σκοπός;

Να μαζέψουν τα περισσότερα likes, να νιώσουν αρεστοί, ίσως να ικανοποιήσουν ως ένα βαθμό το αίσθημα ανασφάλειας τους, να κρυφτούν πίσω από την πραγματικότητα που απέχει κατά πολύ. Στοχεύουν με αυτόν τον τρόπο να αισθανθούν μέρος μιας ομάδας και ότι ανήκουν κάπου ανεξάρτητα από το γεγονός πως έτσι προβάλλουν κάτι το μη ρεαλιστικό που στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή τους η ενέργεια δεν αποτελεί δική τους πραγματική επιθυμία. Προσπαθούν να ακολουθήσουν τα πρότυπα του Instagram δεχόμενοι την επιρροή που ασκούν τα μέσα αυτά κοινωνικής δικτύωσης και παρασυρόμενοι από την τάση και τα trends της εποχής.

Δυστυχώς, τα λάθος πρότυπα που παρουσιάζονται μέσω των social media και ειδικότερα του Instagram είναι πολυάριθμα και κάποιες φορές δυσδιάκριτα από τα νέα παιδιά.

Ποιο είναι το στοίχημα;

Περισσότερες φωτογραφίες του Instagram με αλήθεια και χωρίς φίλτρα, μα κυρίως περισσότερες πραγματικές στιγμές με αλήθεια και χωρίς φίλτρα…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Facebook και Instagram: Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή και τις σκέψεις μας, protothema.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.