24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤο πικρόμελο της Σαμοθράκης που η τιμή του φτάνει στα ύψη!

Το πικρόμελο της Σαμοθράκης που η τιμή του φτάνει στα ύψη!


Της Κωνσταντίνας Βαλμά,

Το νησί των Καβείρων, ένα νησί με πλούσια χλωρίδα στο οποίο έχουν καταμετρηθεί πάνω 400 είδη φυτών, παράγει μια ειδική κατηγορία μελιού, το πικρόμελο, από τέσσερα είδη φυτών τα οποία ανθίζουν κατά την περίοδο της Άνοιξης και προσελκύουν τις μέλισσες. Η αντράκλα, η ερείκη, το Άριο και ο Φράξος χαρίζουν σε αυτό το προϊόν πικρή γεύση, σκούρο χρώμα, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον καθηγητή Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου καταδεικνύουν πως το πικρόμελο κατατάσσεται, ως ένα από τα καλύτερα σε ποιότητα στον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν με την πρώτη κυψέλη της οικογένειας Βασιλούδια, πριν εκατό χρόνια, και τον άνθρωπο που το ανακάλυψε και το ανέδειξε πριν από λίγους μήνες τον Γιώργο Βασιλούδια, έναν μελισσοκόμο, ο οποίος εργάζεται ως πυροσβέστης στο νησί της Σαμοθράκης. Ο κύριος Βασιλούδιας, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή που ανέλαβε την έρευνα, τον κύριο Παπαχριστοφόρου, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Ζωικής Παραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, αποφάσισαν να εκθέσουν το προϊόν στον διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας στο Λονδίνο. Το πικρόμελο ξεχώρισε ανάμεσα σε 14.195 προϊόντα και 365 συμμετοχές που αφορούσαν το μέλι και κατάφερε να κερδίσει δύο αστέρια για τη γεύση του. Ωστόσο, το συγκεκριμένο προϊόν διακρίνεται, επίσης, για τα ωφέλιμα συστατικά του που βοηθούν στη σύσταση της άμυνας του οργανισμού.

Πηγή εικόνας: istockphoto.com / Δικαιώματα χρήσης: nitrub

Ο καθηγητής δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας πως η διάκριση του μελιού στο Great Taste Awards, έχει μεγάλη σημασία για την αναγνώριση του προϊόντος καθώς τα βραβευμένα σε αυτόν τον διαγωνισμό προϊόντα συνήθως έχουν τεράστια απήχηση στην αγορά, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο διαγωνισμό παγκοσμίως στο καταναλωτικό κοινό. Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιτυχία του παραγωγού δεν πέρασε απαρατήρητη από τους εμπόρους. Η φετινή παραγωγή του πικρόμελου υπολογίστηκε γύρω στα 500 κιλά και πουλήθηκε εξ ολοκλήρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το προϊόν συσκευάστηκε στη Λήμνο σε ειδικά εργαστήρια και μεταφέρθηκε στα Εμιράτα όπου το βαρύτερο βάζο, των 270 γραμμαρίων, θα πωλείται στη λιανική τιμή των 60 ευρώ, ενώ η τιμή ανά κιλό εκτινάσσεται στα 233 ευρώ!

Η αποστολή του μελιού στον διαγωνισμό αποτελούσε ρίσκο εξαρχής, καθώς το κοινό δεν το προτιμούσε λόγω της ασυνήθιστης πικρής γεύσης του, ενώ μάλιστα οι κάτοικοι έχουν δηλώσει πως για πολλά χρόνια το περιφρονούσαν και η μαζική παραγωγή του στο χωριό των Θερμών αποτελούσε για πολλά χρόνια «χαμένο χρόνο», καθώς κανείς δεν επέλεγε να το αγοράσει. Όμως, ήταν πολλοί εκείνοι οι οποίοι όταν το δοκίμασαν για πρώτη φορά εντυπωσιάστηκαν από τη γεύση του. Ειδικότερα ο καθηγητής Παπαχρηστοφορου τόνισε πως, «το νησί της Σαμοθράκης αποτελεί έναν παράδεισο φυτικής βιοποικιλότητας, ειδικά όσον αφορά τα μελισσοκομικά φυτά της άνοιξης, τα οποία παράγουν νέκταρ μόνο την εποχή της άνοιξης και αποκλειστικά στη βορειοανατολική Σαμοθράκη».

Ο κύριος Βασιλούδιας έχει δηλώσει πως δεν σκοπεύει να εξάγει όλη την ποσότητα του συγκεκριμένου μελιού και επιθυμεί να κρατήσει μέρος αυτής και για τους Έλληνες καταναλωτές, όπου, φυσικά, η τιμή πώλησης του προϊόντος θα κυμαίνεται σε πιο προσιτά για το κοινό επίπεδα. Στις μέρες μας οι μελισσουργοί στη Σαμοθράκη είναι λίγοι, συγκεκριμένα έχουν καταγράφει 15, ενώ εκείνοι οι οποίοι παράγουν μια ικανοποιητική ποσότητα είναι ακόμα λιγότεροι και και δεν ξεπερνούν τους τέσσερις. Ο παραγωγός, μάλιστα, παροτρύνει και τους υπόλοιπους μελισσουργούς του νησιού να ασχοληθούν με την παραγωγή του πικρόμελου, τονίζοντας πως ίσως η διαδικασία να απαιτεί πολλή δουλειά, χρόνο και κόπο, όμως το αποτέλεσμα σίγουρα θα τους ανταμείψει.

Το ασυνήθιστο και πολύτιμο αυτό μέλι έλαβε την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες, ώστε να πάρει την πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η ανάδειξη του πικρόμελου ως ΠΟΠ θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των μελισσουργών όλης της χώρας να επισκεφτούν το νησί για να δουν από κοντά τη διαδικασία και το αγαθό που προσφέρει η χλωρίδα αυτού του «θαυματουργού» νησιού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Σαμοθράκη: Το πικρόμελο που δεν ήθελε κανείς το πουλάει στα Εμιράτα με 222 ευρώ το κιλό!, eleftherostypos.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Το θαυματουργό πικρόμελο Σαμοθράκης γίνεται ΠΟΠ, ertnews.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βαλμά
Κωνσταντίνα Βαλμά
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 2003. Σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Λάτρης των ταξιδιών, των φωτογραφιών, της μουσικής και των αστυνομικών βιβλίων. Από μικρή έχει ασχοληθεί με τον χορό, ενώ ασχολούνταν με τον στίβο και την ενόργανη γυμναστική. Τον ελεύθερό της χρόνο τον περνάει με τους φίλους και την οικογένειά της.