18 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΟι ταινίες της Barbie και τα ιδιαίτερα μηνύματά τους

Οι ταινίες της Barbie και τα ιδιαίτερα μηνύματά τους


Της Ματίνας Γεώργα,

Στις 9 Μαρτίου 1959 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αγορά η πιο διάσημη κούκλα όλων των εποχών, η Barbara Millicent Roberts, γνωστή και ως Barbie. Ξεκινώντας από μια μίνι σειρά, η Barbie έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο το 1987. Το δυνατό comeback της, όμως, έγινε στις αρχές των 2000s με ταινίες, είτε αυτοτελείς ιστορίες είτε σειρά επεισοδίων, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες και στην ουσία κατόρθωσαν να «μεγαλώσουν» μια ολόκληρη γενιά παιδιών. Σε όλες τις ταινίες εξ αυτών, ο χαρακτήρας της Barbie πρωταγωνιστεί ως πριγκίπισσα, γοργόνα, νεράιδα, πλάσμα με υπερφυσικές δυνάμεις ή ως απλός καθημερινός άνθρωπος.

Αφού σημειωθεί πως στο παρόν άρθρο μελετώνται και αναλύονται οι ταινίες της περιόδου 2000-2010 περίπου, αξίζει να αναφερθεί πως από αυτό το χρονικό σημείο και μετά παρατηρείται πως η Barbie στις ταινίες της χάνει τη μαγική της υπόσταση και στις περισσότερες εξ αυτών εμφανίζεται ως Barbie Roberts. Εξάλλου, από τότε και ύστερα, τα κρυφά μηνύματα που σε κάθε ταινία υπήρχαν τείνουν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται. Ποια είναι, όμως, αυτά τα κρυφά μηνύματα που συνόδευαν κάθε ταινία Barbie;

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Πρόκειται για νουθετήσεις-συμβουλές, οι οποίες «έπεφταν» μετά το τέλος της ταινίας και των τίτλων συμμετοχής, αφού συσχετίζονταν άμεσα με την εκάστοτε ταινία και την αξία που επιχειρούσε αυτή να αναδείξει. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Barbie ως Ραπουνζέλ (2002)

«Η αγάπη και η φαντασία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»

Λίγες είναι οι αξίες στον κόσμο που μπορούν να τον βελτιώσουν, αρκεί οι άνθρωποι να πιστέψουν σε αυτές και να τις υπερασπιστούν.

  • Η Barbie στη Λίμνη των Κύκνων (2003)

«Είσαι πιο γενναίος από ό,τι νομίζεις»

Οι δυνάμεις που κρύβεις μέσα σου, τις περισσότερες φορές, αρκούν για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που σου παρουσιάζονται και να κάνεις περήφανους τους ανθρώπους που πίστεψαν σε εσένα.

  • Η Barbie ως Βασιλοπούλα και Χωριατοπούλα (2004)

«Ζήσε το όνειρό σου»

Πέρα από τις θυσίες που καθημερινά κάνεις, όταν σου δοθεί η ευκαιρία άδραξέ τη: ζήσε το όνειρό σου για λίγο ή άλλαξε τη ζωή σου για πάντα.

  • Barbie: Fairytopia (2005)

«Εμπιστεύσου τον αληθινό σου εαυτό»

Ακόμα κι όταν όλα φαίνονται πως έχουν χαθεί, να έχεις πίστη στον πραγματικό σου εαυτό, στη φύση σου και τον χαρακτήρα σου.

  • Η Barbie στις 12 Βασιλοπούλες (2006)

«Υπάρχει μια διαφορά που μόνο εσύ μπορείς να κάνεις»

Ποτέ μην υποτιμήσεις τον ρόλο σου στο σύνολο. Ο κάθε ένας είναι μοναδικός, όπως και η επίδραση που έχει σε αυτό.

  • Barbie: Η Πριγκίπισσα του Μαγικού Νησιού (2007)

«Μπορεί κάπου εκεί έξω να υπάρχουν θαύματα που μας περιμένουν. Μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο γνωρίζουμε. Γι’ αυτό έχουμε την αγάπη να μας καθοδηγεί καθώς προχωρούμε».

Η μοίρα πάντα, μέσω της αγάπης και της υπομονής, θα σε ενώσει με αυτό που ήταν γραφτό να συναντήσεις ή με αυτό που γεννήθηκες για να γίνεις.

  • Η Barbie & το Διαμαντένιο Κάστρο (2008)

«Η φιλία είναι ο πραγματικός θησαυρός»

Η αγάπη και η στήριξη των φίλων είναι ο κινητήριος παράγοντας που σε βοηθά να βελτιωθείς και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

  • Η Barbie & οι 3 Σωματοφύλακες (2009)

«Πραγματικό θάρρος είναι να κυνηγάς το όνειρό σου, ακόμα κι όταν όλοι λένε πως είναι αδύνατο»

Μόνο εσύ ξέρεις τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου. Μην αφήσεις κανενός την άποψη να σου κόψει τα φτερά. Είσαι ικανός να κάνεις ό,τι πιστέψεις.

  • Barbie: Η Βασίλισσα της Μόδας (2010)

«Η μαγεία συμβαίνει όταν πιστεύεις στον εαυτό σου»

Πολλές φορές για να πετύχεις αυτό που θες, χρειάζεται πρώτα να πιστέψεις στον εαυτό σου και στις δικές σου δυνάμεις, καθώς καμιά εξωτερική μαγική δύναμη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αυτοπεποίθηση και την πίστη στους στόχους σου.

Πηγή εικόνας: unofficialmoviereviews.wordpress.com

Αυτά και άλλα πολλά θέλησε να διδάξει στο κοινό της η Barbie, αποδεικνύοντας πως οι αξίες είναι αυτές που καθορίζουν τη ζωή του ανθρώπου, αυτές που αλλάζουν την καθημερινότητά του και δίνουν νόημα στη ζωή του. Δίνοντας πνοή ζωής σε κλασικούς συγγραφείς, όπως ο Αλεξάντερ Ντούμας, ο Μαρκ Τουέιν, ο Κάρολος Ντίκενς και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και περιλαμβάνοντας κλασικά κομμάτια σπουδαίων συνθετών, όπως ο Τσαϊκόφσκι, ο Μπετόβεν και ο Ντβόρζακ, η Barbie, στην πιο κλασική και μαγική της περίοδο, κατάφερε να συνεπάρει τους θεατές και εμμέσως να περάσει σπουδαία μηνύματα σε μια ηλικία που αυτά αξιολογούνται παραπάνω από αναγκαία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • All The Barbie Movies, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ματίνα Γεώργα
Ματίνα Γεώργα
Γεννηθείσα το 2004, πλέον κατοικεί στην Αθήνα, όπου και σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τα ενδιαφέροντά της συνίστανται από την κλασική λογοτεχνία, την Ιστορία, την Πολιτική, τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα ντοκιμαντέρ.