19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΜπαίνοντας ξανά σε ρυθμούς ρουτίνας και τι είναι το Post-Vacation

Μπαίνοντας ξανά σε ρυθμούς ρουτίνας και τι είναι το Post-Vacation


Της Νικολίας Καλαμπόκα,

Οι καλοκαιρινές διακοπές, που για πολλούς μοιάζουν με ένα μεγάλο σαββατοκύριακο, τελειώνουν και μετά από κάθε σαββατοκύριακο έρχεται η Δευτέρα, δηλαδή η επιστροφή στις καθημερινές υποχρεώσεις. Κανείς δεν χαίρεται γυρίζοντας στη βαβούρα της πόλης από τους χαλαρούς ρυθμούς των διακοπών. Μάλιστα, η νοσταλγία των διακοπών κι η δυσκολία να επανενταχθούμε ξανά στην καθημερινότητα βαφτίστηκε ως post vacation (μελαγχολία μετά τις διακοπές) τη δεκαετία του 1950. Δεν συνιστά κάποια ψυχική ασθένεια, αλλά μια περίοδο αναπροσαρμογής.

Ο όρος “Post-Vacation”

Περιγράφει τη δυσκολία μας να αποδεχτούμε και πάλι την καθημερινότητα και συνοδεύεται από συναισθήματα όπως την έλλειψη ενέργειας, την αϋπνία ή υπερυπνία, τη νοσταλγία ή την αύξηση του στρες όταν επιστρέφουμε στην κανονική μας ρουτίνα, την εργασία, τις σπουδές ή και το σχολείο. Κάτι που είναι μεν φυσιολογικό, αλλά σπαταλάει όση ενέργεια έχεις μαζέψει στις διακοπές σου.

Μέσα από μια έρευνα

Αν και οι διακοπές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του ψυχικού στρες, όλα τα θετικά αποτελέσματα μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες λόγω της επιστροφής στην καθημερινή ζωή. Κατά την επιστροφή στο σπίτι, δράσεις, όπως το να αδειάσεις τη βαλίτσα σου μέχρι να επιστρέψεις αμέσως στην εργασία και την καθημερινή σου ρουτίνα, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του ψυχικού στρες.

Σε μια μελέτη του 2020 σε 60 εργαζόμενους, οι ερευνητές μέτρησαν ψυχολογικές μεταβολές που συνέβησαν πριν τις διακοπές, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα αρνητικά συναισθήματα, το άγχος και την επιθετικότητα πριν από τις διακοπές, αλλά όλα αυτά μειώθηκαν σημαντικά μετά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα οφέλη εμφανίστηκαν μόνο σε άτομα με χαμηλό εργασιακό άγχος. Σε μερικούς ανθρώπους το εργασιακό άγχος φάνηκε να εξαπλώνεται στις περιόδους πριν και μετά τις διακοπές, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις θετικές επιδράσεις που προσφέρουν.

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Jemimah Gray

Η κύρια αιτία δεν είναι απλά η μετάβαση από τις διακοπές στην καθημερινότητα, αλλά πιθανότατα οι ήδη αγχωτικοί ρυθμοί ζωής, κυρίως αν η ρουτίνα ενός ατόμου διαφέρει από αυτό που πραγματικά τον ικανοποιεί.

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι μόνο τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά ότι αποδυναμώνουν όσα κερδίσαμε από τις διακοπές και μας αποτρέπουν να τα αξιοποιήσουμε, ως πηγή παραγωγικότητας και ενέργειας στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Η καλή πλευρά της ρουτίνας

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο η καθημερινότητα κι η ρουτίνα των ανθρώπων είναι και πηγή παραγωγικότητας και μακροζωίας. Σύμφωνα με ψυχολόγους, η ρουτίνα κάθε ανθρώπου θα έπρεπε να χτίζεται με συνήθειες και συναναστροφές που του προσφέρουν ασφάλεια. Συχνά η απουσία των τελευταίων δημιουργεί ένα ανθυγιεινό περιβάλλον για τον ψυχισμό. Αρκετοί ειδικοί προτείνουν μετά τις διακοπές “tips” για να επανέλθει ο καθένας ανώδυνα στη ρουτίνα του, όπως να δώσει χρόνο στον εαυτό του να ξεκουραστεί, να έχει αφήσει το σπίτι καθαρό ή να κρατήσει συνήθειες και επαφές που είχε στις διακοπές του. Μια άλλη πλευρά υποστηρίζει πως η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να θεωρηθεί μία νέα αρχή και ο καθένας να θέτει νέους στόχους που τον ενθουσιάζουν, ώστε να δημιουργείται ένα κίνητρο επιστροφής. 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Is post-vacation depression real? What the research says, medicalnewstoday.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολία Καλαμπόκα
Νικολία Καλαμπόκα
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2003, μένει και πλέον σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφίας της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρά το γεγονός ότι της αρέσουν τα μαθήματα της σχολής της στοχεύει επαγγελματικά στην Ειδική Αγωγή. Είναι λάτρης της καλής κουζίνας και για αυτό στον ελεύθερό της χρόνο επιλέγει την μαγειρική αν όχι την λογοτεχνία.