22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά4 δημιουργικά χόμπι στο γραφείο

4 δημιουργικά χόμπι στο γραφείο


Της Σοφίας Μαχαίρα,

Η επαναπροσαρμογή στους ταχείς ρυθμούς της καθημερινότητας, μετά από την τελευταία περίοδο καραντίνας, ώθησε σημαντικά την παραμέληση των χόμπι, αφήνοντάς τα μαζί με τη λίστα στόχων που γράφουμε για κάθε νέο έτος. Σε αντίθεση, όμως, με το ανεξέλεγκτο εξωτερικό μας περιβάλλον, ο χρόνος στο σπίτι μπορεί να αξιοποιηθεί με ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια.

Γιατί να το επιδιώκουμε; Ζώντας στην εποχή των “side hustles”, δηλαδή την εκμετάλλευση σχεδόν κάθε ασχολίας του ατόμου για επιπλέον εισόδημα, ο ελεύθερος χρόνος υπερχειλίζει από δραστηριότητες, οι οποίες δεν χαλαρώνουν το μυαλό μας. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού; Η υπερκόπωση, η κυκλοθυμία και πολλά ακόμα.

Για αυτό, λοιπόν, υπάρχουν χόμπι τα οποία δεν απαιτούν τη μετακίνηση σε κάποιο ειδικό χώρο ή τη συνεχόμενη προσοχή μας. Ειδικότερα, είναι βολικά να γίνουν κατά τις νεκρές ώρες στο γραφείο μας. Ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, αλλά χωρίς να απαιτούν συγκεκριμένο επίπεδο εμπειρίας για να παραχθεί το επιθυμητό από εμάς αποτέλεσμα.

Πηγή εικόνας: pure julia / unsplash.com

Για παράδειγμα, τα κολάζ, δηλαδή η προσκόλληση υλικών (χάρτινων, υφασμάτινων, κ.τ.λ) ή ακόμα και η ηλεκτρονική τοποθέτηση εικόνων και βίντεο, έχουν τη δυνατότητα να φτιαχτούν με μηδενικό κόστος. Από φωτογραφίες, αυτοκόλλητα, αποδείξεις μέχρι ζωγραφιές και σουβενίρ, παράγεται ένα αποτύπωμα της προσωπικότητάς μας, αναδεικνύεται η αισθητική μας, οπτικοποιούνται τα σχέδια και τα όνειρά μας και καταγράφονται οι αναμνήσεις μας. Αρκεί ένα κομμάτι χαρτί ή η λήψη μιας αντίστοιχης εφαρμογής στο κινητό. Κοινωνικά δίκτυα, όπως το Pinterest αποτελούν εξαιρετική πηγή έμπνευσης.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το “doodling” (καλικατζούρες), η ανάλαφρη μορφή ζωγραφικής, η οποία δε βασίζεται σε γνώσεις και ταλέντο. Από μια γωνία ενός ημερολογίου ως αγχολυτικό, μια χαρτοπετσέτα για να απασχολείται το μυαλό εν ώρα κλήσεων ή στην εφαρμογή σημειώσεων του κινητού, αποτελεί μια μικρή ξεκούραση του ματιού από λέξεις. Παράλληλα, διευκολύνει την εστίαση για όσους νιώθουν τη συνεχή ανάγκη να κάνουν κάτι με τα χέρια τους.

Όλοι θυμόμαστε τις σαΐτες που φτιάχναμε στο σχολείο και τους origami γερανούς. Η ιαπωνική τέχνη του διπλώματος χαρτιού δεν περιορίζεται εκεί! Για αυτό αποτελεί ιδανικό επακόλουθο της λίστας μας. Φυσικά, αντί να μας τα πετάνε οι δάσκαλοι στον κάδο ανακύκλωσης, μπορούν να συνοδεύσουν κάρτα για δώρο ή να διακοσμήσουν τη βιβλιοθήκη. Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρίσκονται αναλυτικές οδηγίες γραπτά, με εικόνες και βίντεο για κάθε λογής σχήματος (λουλούδια, ζώα, φακέλους, κ.τ.λ.). Λέγεται πως η χρήση των χεριών μας μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι, αυτόνομοι και περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν αξίζει μια προσπάθεια;

Για τους πιο ακουστικούς τύπους, πρέπει να σημειωθούν τα podcasts, τα audiobooks και η μουσική. Το «ακούω μουσική» είναι ίσως η συχνότερη απάντηση για το τι κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο. Λίγοι, όμως, αναζητούν νέους καλλιτέχνες και μπάντες, κάτι το οποίο οι αλγόριθμοι εφαρμογών όπως των YouTube, Spotify ή Apple Music γίνονται ολοένα και καλύτεροι στο να το κάνουν για μας. Διαδίδονται και πληθαίνουν και τα podcasts, όπου συζητιέται ή εξιστορείται οποιοδήποτε θέμα. Για όσους έχουν όρεξη να ψάξουν, μπορούν να βρουν και audiobooks, όπου γίνεται αφήγηση βιβλίων εντελώς δωρεάν. Αυτό περιλαμβάνει ανεβασμένα βίντεο σε εφαρμογές, όπως τις προηγούμενες ή δωρεάν δοκιμές σε ιστοσελίδες οι οποίες τα προσφέρουν επί πληρωμή.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: Firmbee

Τα προαναφερθέντα χόμπι συχνά τα αποφεύγουμε, εξαιτίας της παιδιάστικης φύσης τους. Γιατί όμως; Δεν είμαστε υποχρεωμένοι ούτε να παρουσιάσουμε στον κόσμο τις δημιουργίες μας ούτε οφείλουμε εξηγήσεις για το τι μας φέρνει ευχαρίστηση. Ούτε καθετί που ακούμε χρειάζεται να αποτελεί αριστούργημα ή να μας διευρύνει τους ορίζοντες. Το πραγματικό μας εμπόδιο είναι τα: «δεν έχω χρόνο», «δεν έχω ιδέες», «δεν έχω όρεξη», τίποτα παραπάνω, δηλαδή, από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αρκεί να γίνει η αρχή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Working with your hands: the secret to happiness?, theguardian.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Μαχαίρα
Σοφία Μαχαίρα
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002 με καταγωγή από εκεί, σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Αγαπά τη συγγραφή ποίησης ελεύθερου στίχου, μιλά άπταιστα αγγλικά και ευελπιστεί να δουλέψει πάνω στο σχεδιασμό ιστοσελίδων.