21 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήTaylor Swift: Στην κορυφή του κόσμου!

Taylor Swift: Στην κορυφή του κόσμου!


Της Ευδοκίας Πολύζου,

Ποιος δεν γνωρίζει την εμβληματική ξανθιά τραγουδίστρια και στιχουργό με τα άπειρα pop hits, τα iconic βίντεο και τις μαγευτικές συναυλίες; Είτε είσαι φαν της είτε όχι, σίγουρα γνωρίζεις την Taylor Swift, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της εποχής μας.

Η Taylor γεννήθηκε στο West Reading της Pennsylvania. Από μικρή εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τα μιούζικαλ και τη μουσική, αλλά το πρώτο βήμα έγινε όταν κέρδισε σε έναν τοπικό διαγωνισμό ταλέντων και της δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσει στο άνοιγμα για τον Charles Daniels. Μετά τη συμμετοχή της και την προβολή ενός μουσικού επεισοδίου του Faith Hill αποφάσισε ότι έπρεπε να ταξιδέψει στο Νάσβιλ προκειμένου να επιδιώξει τη μουσική της καριέρα. Έλαβε πολλές απορρίψεις, καθώς πολλές δισκογραφικές εταιρίες θεωρούσαν πως είχε μία πολύ συνηθισμένη φωνή. Χωρίς, όμως, να το βάλει κάτω, εγκαταστάθηκε στο Νάσβιλ το 2003, έτοιμη να προσπαθήσει να πετύχει τα όνειρα της.

Η Swift υπέγραψε το 2005 συμβόλαιο με τη Big Machine Records και άρχισε να δουλεύει στο πρώτο της άλμπουμ Taylor Swift, το οποίο έλαβε την πέμπτη θέση στο US. Billboard 200 για 157 εβδομάδες καθιστώντας το μοναδικό σε όλη τη δεκαετία των 2000s. Πολλά από τα τραγούδια του άλμπουμ βρέθηκαν στον πίνακα του billboard, ενώ το Our Song και το Shoulve Said No βρέθηκαν πρώτα. Η ίδια κέρδισε πολλά βραβεία γι αυτό το άλμπουμ.

Πηγή εικόνας: bbc.com/Getty Images / Φωτογράφος: Kevin Mazur

Το δεύτερο άλμπουμ της Fearless κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2009 με πέντε singles, τα Love story, White horse, Fifteen, You belong with me και Fearless. Το Love story έφτασε στο νούμερο 4 στο billboard Hot 100 και το νούμερο 1 στην Αυστραλία, αποτελώντας το πρώτο country song που το κατάφερε αυτό. Το You belong with me βρέθηκε στο νούμερο 2 και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα τραγούδια της μέχρι σήμερα, ενώ το βίντεο κλιπ για το συγκεκριμένο τραγούδι κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο γυναικείο βίντεο στα MTV Video Music Awards. To άλμπουμ αυτό, η πρώτη μεγάλη της επιτυχία, το οποίο σύμφωνα με τους κριτικούς μουσικούς ξεχωρίζει, καθώς οι στίχοι είναι ιδιαίτερα ειλικρινείς σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες της ηλικίας της, κέρδισε διάφορα βραβεία, ανάμεσα σε αυτά «Καλλιτέχνιδα της χρονιάς», ενώ κέρδισε τέσσερα Grammy, ένα εκ των οποίων για το άλμπουμ της χρονιάς, καθιστώντας τη νεότερη καλλιτέχνιδα που κέρδισε αυτό το βραβείο.

Τον Οκτώβριο του 2010 κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ, το Speak Now, τα τραγούδια του οποίου έγραψε τελείως μόνη της στην ηλικία των 18 ετών. Το άλμπουμ είχε ως singles τα Mean, Back to December, The story of us και Sparks fly. Στο άλμπουμ αυτό διακρίνονται οι ιδιαίτεροι στίχοι της και ο τρόπος με τον οποίο δίνει την εντύπωση ότι μέσα από τα τραγούδια της αφηγείται διαφορετικές ιστορίες. Τα τραγούδια της, φανερά εμπνευσμένα από τη ζωή της, αναφέρονται τόσο στον έρωτα (Mine, Sparks fly, Enchanted), στον χωρισμό και τον πόνο που αυτός σου αφήνει (Dear John, Back to December, Haunted), αλλά και σε άλλα συναισθήματα και καταστάσεις που βιώνει κανείς στην ηλικία των 18 όπως η νοσταλγία για την παιδική ηλικία και η αλλαγή της ενηλικίωσης.

Δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2012, κυκλοφορεί το νέο της single, We are never getting back together, και στη συνέχεια τα υπόλοιπα, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Το άλμπουμ της Red κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012. Τα τραγούδια του άλμπουμ είναι τόσο pop όσο και rock με επιρροές από τη heartland rock, dance pop και dubstep. Τα τραγούδια είναι ιδιαίτερα προσωπικά και μιλάνε για τον έρωτα και τα δυνατά συναισθήματα που σου προκαλεί, για μη υγιείς σχέσεις που παρόλο που γνωρίζεις ότι δεν θα έχουν καλή εξέλιξη δεν μπορείς να ελέγξεις την καρδιά σου, καθώς και για τον πόνο του χωρισμού αυτού.

Το 2014 η Taylor μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να δουλεύει το νέο της άλμπουμ 1989. Η νεαρή τραγουδίστρια μέχρι αυτό το σημείο πέρα από τα εγκώμια, είχε λάβει και πολλές κριτικές και μίσος για το γεγονός ότι έγραφε για την προσωπική της ζωή και τα πρόσωπα με τα οποία είχε σχέσεις, τοποθετώντας τα στο στόχαστρο, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για το ότι είχε πολλές σχέσεις. Έτσι το άλμπουμ αυτό έχει τραγούδια για τις φιλίες, τη Νέα Υόρκη και, ενώ περιέχει τραγούδια για σχέσεις και έρωτες, δεν εστιάζει στις λεπτομέρειες, αλλά στη μουσική και τις συνθέσεις. Το άλμπουμ γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε πολλά βραβεία.

Μετά το 1989 και λόγω διάφορων «σκανδάλων» η Taylor χάθηκε από τη δημοσιότητα για έναν ολόκληρο χρόνο, ώσπου κυκλοφόρησε το Look what you made me do, κεντρικό single του έκτου άλμπουμ της, Reputation. Τα τραγούδια αυτού αναφέρονται στον σχολιασμό που δεχόταν, στη φήμη και σε όσες δυσκολίες αυτή συνεπάγεται. Είναι ένα ειλικρινές άλμπουμ που φαίνεται πως η τραγουδίστρια έγραψε σε μία φάση της ζωής της που ένιωθε αντιμέτωπη με τον κόσμο και το μίσος του, αλλά και πώς αυτό της έδειξε ποιοι είναι οι αληθινοί άνθρωποι γύρω της (Delicate: My reputation never been worse, So you must like me for me).

Πηγή εικόνας: inews.co.uk / Φωτογράφος: Dave Hogan

Ακολούθησε το Lover τον Αύγουστο του 2019 με singles τα Me, You need to calm down, The man, Cruel summer. To Lover βρέθηκε στην κορυφή αποτελώντας παγκοσμίως το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις για σόλο καλλιτέχνη εκείνη τη χρονιά. Το άλμπουμ αυτό, όπως είπε και η ίδια, είναι «ένα γράμμα αγάπης προς την αγάπη», και, πράγματι, εμπνευσμένη από τη βελτιωμένη προσωπική της ζωή, γράφει πλέον για την ενήλικη αγάπη. Δεν μένει, όμως, εκεί. Τα τραγούδια της αναφέρονται και σε άλλα ζητήματα, όπως ο φεμινισμός και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Κατά την προώθηση του άλμπουμ και έχοντας αλλάξει δισκογραφική εταιρία γιατί δεν είχε το δικαίωμα ιδιοκτησίας της δουλειάς της, μπλέκεται σε ένα δημόσιο καυγά με τον πρώην μάνατζέρ της, Scooter Braun, καθώς δεν της επιτρέπεται να αγοράσει τα δικαιώματα των πρωτότυπων ηχογραφήσεων και να της ανήκουν τα έργα της. Αυτό θα την οδηγήσει αργότερα στην εκ νέου ηχογράφηση όλων των άλμπουμ της.

Μέσα στην πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί. Κυκλοφορεί το 2020 το Folklore με single το Cardigan, ένα άλμπουμ με τραγούδια επηρεασμένα από την folk indie και την εναλλακτική rock. H ίδια αναφέρθηκε στα τραγούδια ως «μια συλλογή τραγουδιών και ιστοριών που έτρεχαν σαν ένα ρεύμα συνείδησης» από τη φαντασία της . Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του ’20, κυκλοφορεί το Evermore, τη συνέχεια του Folklore όπως δήλωσε, με single το Willow. Τα δύο αυτά άλμπουμ αποτελούν ίσως την πιο ολοκληρωμένη και ώριμη δουλειά της με τους στίχους και την παραγωγή να φτάνουν την τελειότητα.

Το δέκατο άλμπουμ της, Midnights, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022 και αποτελεί εμπορικά, σύμφωνα με το billboard, «υπερπαραγωγή». Το single του Antihero και το ίδιο το άλμπουμ έσπασαν ρεκόρ ακρόασης στο spotify και στις άλλες πλατφόρμες. Τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε την περιοδεία της The eras tour, η οποία έσπασε ρεκόρ των περισσοτέρων εισιτηρίων συναυλιών που πουλήθηκαν σε μία μέρα και οι συναυλίες της αποτελούν μία μαγευτική εμπειρία.

Η Taylor Swift δικαίως αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες καλλιτέχνιδες, καθώς το ταλέντο της, τόσο η φωνή της όσο και η στιχουργία της έχουν κριθεί φαινομενικά. Πέρα, όμως, από αυτό είναι μία γυναίκα που ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε πολλά. Ακόμη, χρησιμοποιεί τη φωνή και τη δύναμή της για να αλλάξει έστω και λίγο τον κόσμο προς το καλύτερο. Τέλος, έχει αποδείξει ότι η προσπάθεια, η συνεχής ανάκαμψη, η ειλικρίνεια και η σκληρή δουλειά την έκαναν να πραγματοποιήσει τα όνειρα της, κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε όλοι μας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Taylor Swift Earns More No. 1 Albums Than Any Other Woman in History, people.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευδοκία Πολύζου
Ευδοκία Πολύζου
Γεννήθηκε το 2004 στα Τρίκαλα και είναι φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και ποίηση, να βλέπει ταινίες, ενώ ασχολείται με το θέατρο. Στο μέλλον θα ήθελε να ασχοληθεί με τον δικαστικό κλάδο και τη συγγραφή.