19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΣωστή διαχείριση χρόνου: Tο «κλειδί» της συνέπειας

Σωστή διαχείριση χρόνου: Tο «κλειδί» της συνέπειας


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Χτυπάει το ξυπνητήρι, ώρα 8 το πρωί. Έχεις τόσες πολλές υποχρεώσεις να φέρεις εις πέρας, που δεν γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις, αλλά και πώς θα καταφέρεις να τις ολοκληρώσεις όλες με επιτυχία! Ας δούμε, λοιπόν, πώς μερικές μικρές αλλαγές της καθημερινότητας μπορούν να μας κάνουν πιο συνεπείς και αποδοτικούς.

Πρόγραμμα και ημερήσιοι στόχοι

Για να οργανώσεις τις υποχρεώσεις σου, είναι σημαντική η δημιουργία ενός εβδομαδιαίου προγράμματος, αλλά και ημερήσιων στόχων. Πρέπει να τις εντάξεις σε ένα πρόγραμμα στο οποίο θα είσαι συνεπής, δίχως να απαιτείς από τον εαυτό σου να πιεστεί για να ανταπεξέλθει. Εξάλλου, η οργάνωση αυτή θα σε γλιτώσει από το στρες που θα αποκτήσεις μη τυχόν αμελήσεις κάτι πολύ σημαντικό. Όταν καταφέρεις να ολοκληρώσεις τα πλάνα σου για μία μέρα, η ικανοποίησή σου θα είναι τόσο μεγάλη που θα συνεχίσεις μέχρι να γίνει συνήθεια!

ΟΧΙ στην αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα είναι η διαδικασία της αναβολής των υποχρεώσεών μας, κάτι που σήμερα εξαιτίας των καθημερινών στρεσογόνων καταστάσεων είναι συχνό φαινόμενο. Πολλοί αμελούν δραστηριότητές τους αφήνοντάς τες για την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να φαίνονται πρόχειρες και κακής ποιότητας. Από μία πρόχειρη σχολική εργασία μέχρι… σοβαρά λάθη σε επαγγέλματα που δεν έχουν περιθώρια σφάλματος. Αυτά προκαλούνται από την αναβλητικότητα, η οποία «ξορκίζει» την αποδοτικότητα και την επιτυχία.

ΟΧΙ στο multitasking

Multitasking είναι η διαδικασία εκπόνησης πολλών και διαφορετικών εργασιών ταυτόχρονα ή με γρήγορες αλλαγές. Σύμφωνα με έρευνες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι δομημένος ούτως ώστε να μπορεί να εκτελεί μία δραστηριότητα τη φορά κι αυτό διότι όταν υπάρχουν παραπάνω από μία δραστηριότητες, η συγκέντρωση αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα μία από τις δύο ή ακόμα και οι δύο να μην είναι επιτυχημένες. Αποτελεί μία αρκετά αγχωτική συνήθεια και συνάμα εχθρός της δημιουργικότητας και της φαντασίας.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Φωτογράφος: Bich Tran

ΟΧΙ στην απόσπαση προσοχής

Όταν αποφασίσεις να καταπιαστείς με μία εργασία π.χ., είναι σημαντικό να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Δοκίμασε να κλείσεις το Internet στο κινητό σου ή ακόμα και μία «λειτουργία πτήσης» είναι αρκετή, για να σε βοηθήσει στο να εστιάσεις την προσοχή σου σε αυτό που θέλεις να ολοκληρώσεις.

Συχνά διαλείμματα

Ίσως και το πιο σημαντικό κομμάτι μίας δύσκολης και γεμάτης υποχρεώσεων εβδομάδας είναι τα διαλείμματα και ο χρόνος για τον εαυτό σου. Η επένδυση σε εξόδους και ταξίδια με φίλους και οικογένεια μπορούν πολύ εύκολα να σε γλιτώσουν από ένα ενδεχόμενο burn-out. Το να διασκεδάσεις και να ψυχαγωγηθείς δεν σε καθιστά ανίκανο ή μη αποδοτικό, αντίθετα σε βοηθά να γεμίσεις μπαταρίες για να μπορείς να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα και να ασχοληθείς με όλα όσα έχεις να κάνεις.

Τέλος, η αρετή της συνέπειας είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για όλη μας τη ζωή, το οποίο πρέπει να γίνει κτήμα μας. Ένας συνεπής άνθρωπος που θέτει στόχους και έχει ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά του αποφεύγει πολλές αγχωτικές καταστάσεις και είναι σίγουρα πιο αποδοτικός.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη, Β' Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Μαριαλένα Κουντούρη, Β' Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.