23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΒαδίζοντας με διαφορετικές ταχύτητες στην πολιτική…

Βαδίζοντας με διαφορετικές ταχύτητες στην πολιτική…


Της Άννας Βραϊμάκη,

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι αρχηγοί και Βουλευτές των πολιτικών παρατάξεων δεν θα απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εξαιτίας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που συγκέντρωσε 41%, ωθεί τα στελέχη της να έχουν ισχυρή παρουσία στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, όπως είχε γίνει το 2019 που είχε κερδίσει 12 από τις 13 Περιφέρειες και τους 2 από τους 3 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Η Περιφέρεια της Κρήτης και ο Δήμος του Πειραιά δεν απέκτησαν το γαλάζιο χρώμα, αλλά φέτος, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε πλεύση εκεί που έχασε και στηρίζει τους κεντροαριστερούς υποψήφιους. Σε αντίθεση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Νέα Δημοκρατία έρχεται να δώσει και αυτήν τη μάχη πιο διπλωματικά απ’ όσο περιμέναμε. Η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό προσκήνιο στη Ν.Δ. φαίνεται πως είναι αισιόδοξη, παρά τις τραγωδίες που είχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως οι φονικές πυρκαγιές, η πτώση του Canadair και ο θάνατος των 2 πιλότων της Ελληνικής Αεροπορίας. Η παραίτηση του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μηταράκη, επειδή δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε στα καθήκοντά του στις κρίσιμες καταστάσεις που βίωνε η χώρα και η αποπομπή του Πατούλη δεν επέφεραν ιδιαίτερες αναταραχές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που απογοήτευσε την Αντιπολίτευση.

Άλλο ένα γεγονός που πάλι δεν δημιούργησε τα αναμενόμενα προβλήματα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν η απόσυρση υποψηφιότητας του νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ξανά ο διπλωματικός στόχος της Ν.Δ., αφού ανακλήθηκε η διαγραφή του εν ενεργεία Δημάρχου της Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, ο οποίος είναι πάλι υποψήφιος.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Σε αντίθεση με την ενότητα και τη σύμπνοια που κυριαρχεί στην πολιτική παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εμφανίζουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την κατάσταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αλαλούμ». Τα εσωτερικά προβλήματα, όπως η απουσία Προέδρου, οι ανταγωνισμοί και η ασυνεννοησία που υπάρχει στα στελέχη, δεν βελτιώνουν τη διαλυμένη εικόνα του κόμματος. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνονται από την καθυστέρηση που υπήρξε από τα στελέχη του κόμματος για την επιλογή υποψήφιου Δημάρχου στην Αθήνα. Αδύναμη φαίνεται η συνολική εικόνα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν δέχθηκε να συνεργαστούν. Πιθανόν αυτό που θα κρίνει το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος. Κεντρικός στόχος όλων των στελεχών είναι να μην δοθεί η εικόνα της περαιτέρω κατάρρευσης.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εισέρχεται σ’ αυτήν την αναμέτρηση με αργούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη δεύτερη θέση στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του κόμματος έχουν 2 επιθυμίες στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Πρώτον, το ΠΑ.ΣΟ.Κ να πετύχει ισχυρά και υψηλά ποσοστά στην Αττική και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών ήταν απογοητευτικά. Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα ως Δημάρχου στον Δήμο Αθηναίων είναι μια ανάσα αισιοδοξίας για τη Χαριλάου Τρικούπη, επειδή είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο με πλούσιο βιογραφικό. Ο δεύτερος στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να βαφτούν «πράσινες» και άλλες Περιφέρειες, πέραν της Κρήτης.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Είναι εμφανές ότι τα 3 μεγάλα κόμματα έχουν διαφορετικούς ρυθμούς και σ’ αυτές τις Εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία με την έξυπνη διπλωματία, που θα εφαρμόσει και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, σίγουρα θα καταφέρει να ξανά βάψει όλον τον χάρτη της Ελλάδας «μπλε». Αντίθετα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το βλέμμα είναι στραμμένο στο κενό ηγεσίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί κάθε λεπτό να συσπειρώσει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους, προκειμένου να πείσει τη Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Το «γκάζι» της ΝΔ, το «αλαλούμ» στον ΣΥΡΙΖΑ και το «σημειωτόν» του ΠαΣοΚ, tovima.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.