24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΕλληνικά Podcasts που κάτι έχουν «να μας πουν»

Ελληνικά Podcasts που κάτι έχουν «να μας πουν»


Της Χιόνας Οικονομάκη,

Η σύγχρονη καθημερινότητα, χαρακτηριζόμενη από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και την ελεύθερη πρόσβαση σε απεριόριστο αριθμό πληροφοριών, επιτάσσει μία νέα τάξη πραγμάτων άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαρκή αναζήτηση της γνώσης αλλά ταυτοχρόνως και με τον περιορισμένο χρόνο που εκ των πραγμάτων δύναται κανείς να διαθέσει σε πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές ενασχολήσεις. Η συνήθεια των podcasts που τα τελευταία χρόνια διεισδύει με έναν τρόπο δυναμικό στην κουλτούρα των Ελλήνων, είναι μία εξαίρετη πρόταση που μας συντροφεύει στη διάρκεια της ημέρας επικοινωνώντας μας πλήθος πληροφοριών. Ακούγοντας μία ποιοτικού περιεχομένου «ακουστική εκπομπή», δυνόμαστε να προσποριστούμε πλήθος πνευματικών ωφελειών. Η πλατφόρμα του Spotify φιλοξενεί αρκετές τέτοιο είδους εκπομπές, με μερικές από αυτές να ξεχωρίζουν για την ποιότητα και το περιεχόμενό τους.

Το saravalo

Ο Ανδρέας Μαγδαληνός, φιλόλογος και λάτρης της ποίησης και της λογοτεχνίας εν γένει, έχει δημιουργήσει ένα podcast που θα συναρπάσει όποιον ενδιαφέρεται για τα δρώμενα γύρω από τον χώρο τον τεχνών, και ιδίως όποιους αγαπούν τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Αφιερωματικές απαγγελίες ποιημάτων σπουδαίων λογοτεχνών, όπως είναι ο Τίτος Πατρίκιος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο Γιάννης Ρίτσος, αλλά και αναγνώσεις σπουδαίων πεζογραφικών έργων όπως είναι η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη απαρτίζουν το περιεχόμενο της εκπομπής η οποία συνιστά μία εξαίρετη συντροφιά για «ποιητικές βραδιές».

Πηγή εικόνας: spotify.com

Σπορά Ελευθερίας

O ελληνικός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκονται στο επίκεντρο της εν λόγω εκπομπής, με τους Ήρκο και Στάντη Αποστολίδη να πραγματεύονται ζητήματα πολιτιστικά και αμιγώς λογοτεχνικά. Το ζήτημα της διδακτικής των νέων ελληνικών στο σχολικό περιβάλλον, η διερεύνηση των αιτιών της πραγμάτωσης αποκλίσεων από τη γλωσσική νόρμα, τα αίτια και ο αντίκτυπος του γλωσσικού ζητήματος στην ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα, αλλά και το ζήτημα των λεξικών και της λεξικογραφίας αποτελούν θεματικές που εξετάζονται ενδελεχώς, παρέχοντας νέες οπτικές για τα πράγματα. Σε μία εκπομπή «πνευματικό θησαυρό», ο ακροατής εμπλουτίζει τις γνώσεις του με πλήθος πληροφοριών ενώ, ταυτοχρόνως, διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες αποκτώντας εξοικείωση με τον κόσμο του βιβλίου και της λογοτεχνίας.

Πηγή εικόνας: spotify.com

The Wabi Sabi Podcast

Η Πηνελόπη Αναστασιάδου, πρεσβεύοντας τις αρχές του wellness και της διατροφικής παιδείας, έχει δημιουργήσει ένα podcast το οποίο διανθίζει προσπαθώντας να δώσει απαντήσει σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την ίδια και τους ακολούθους της. Η διαχείριση των οικονομικών, οι φιλικές σχέσεις, η «μάστιγα» της γυναικείας σύγκρισης και η έννοια της αυτοεικόνας και των αλλοιώσεων που αυτή μπορεί να υφίσταται εξαιτίας των επικριτικών κοινωνικών αντιλήψεων που πάγια μεταδίδονται μεταξύ των γενεών, είναι μερικά από τα πολλά ζητήματα που πραγματεύεται η εν λόγω εκπομπή. Η αμεσότητα και η ειλικρίνεια είναι γνωρίσματα που καθιστούν την εκπομπή ιδιαίτερη προσφιλή, μα και ιδανική παρέα για τους περιπάτους μας.

Η πλατφόρμα του Spotify, εν γένει, φιλοξενεί πλήθος εκπομπών που μπορούν να ικανοποιήσουν τα ενδιαφέροντα κάθε ακροατή, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες και τα ενδιαφέροντά του. Τα πρόσωπα που απαρτίζουν την εκάστοτε εκπομπή διαδραματίζουν, επίσης, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού αποτελέσματος. Οι αστείρευτες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό τους, το πάθος με το οποίο πραγματεύονται τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν μα και η πηγαία ειλικρίνεια με την οποία θίγονται ζητήματα που μας απασχολούν όλους, είναι χαρακτηριστικά που καθιστούν τις προαναφερθείσες εκπομπές τόσο επιτυχημένες.

Καλή ακρόαση σε όλους και σε όλες!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χιόνα Οικονομάκη
Χιόνα Οικονομάκη
Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατάγεται από τη Μάνη και αγαπάει ιδιαίτερα τον τόπο της και την Ιστορία του. Από μικρή ηλικία της άρεσε η λογοτεχνία και αργότερα η ποίηση. Αγαπημένος της ποιητής είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.