16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΠώς μοιάζει η φωτιά

Πώς μοιάζει η φωτιά


Της Χρυσάνθης-Ίριδας Ανεμογιάννη,

Πώς μοιάζει η φωτιά από κοντά; Πώς είναι να καίγεσαι από μέσα; Πώς είναι να μην μπορείς να ελέγξεις τη φωτιά; Να μην ξέρεις πότε θα σταματήσει; Να μην μπορείς να αναπνεύσεις από τον καπνό; Να προσέχεις αλλά και πάλι τελικά να καίγεσαι; Να καίγεσαι και τελικά, να μην πεθαίνεις;

Η φωτιά υπάρχει μέσα μας. Μπορεί να μην ξέρουμε όλοι πώς είναι. Κάποιοι την κρύβουν καλά. Έχουν μάθει να την ελέγχουν. Είναι και άλλοι όμως που, είτε δεν ξέρουν, γιατί ποτέ δεν έμαθαν, είτε δεν μπορούν. Η ψυχική υγεία δαμάζεται δυσκολότερα και από τις φλόγες της μεγαλύτερης πυρκαγιάς.

Δεν ξέρεις πότε θα ξεσπάσει. Πόσες φορές δεν πρόσεξες. Πόσες φορές δεν ήξερες πώς να προφυλαχθείς. Μπορεί να φταις ακόμα και εσύ. Κανείς δεν σου έμαθε, κανείς δεν σου έδειξε. Δεν υπάρχει ένας οδηγός.

Πηγή εικόνας: cartoonstock.com. Δημιουργός και Δικαιώματα Χρήσης: Ellis Rosen

Από την άλλη, μπορεί να φταίει κάτι άλλο, κάτι από παλιά που είχες ξεχασμένο. Ένα γκαζάκι, ένα τραύμα από το παρελθόν, μια κακιά εμπειρία, μια λάθος συναναστροφή. Είτε απλώς μπορεί να φταίει κάποιος άλλος. Ένας γνωστός ή ένας άγνωστος να έριξε τη σπίθα. Επίτηδες ή κατά λάθος. Μπορεί να ήταν και αυτός απρόσεκτος, μπορεί να μην ήξερε. Μπορεί όμως και να ήξερε. Μπορεί όμως και κάποιος άλλος να τον έστειλε. Και αυτός τελικά να έβαλε τη σπίθα, να περίμενε να πάρει, και τελικά, να έμεινε να κοιτά τη φωτιά. Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι.

Όλοι κάποια στιγμή θα παλέψουμε με τη φωτιά. Αργά ή γρήγορα. Δύσκολη από όπου και αν προέρχεται. Ακόμα δυσκολότερο το σβήσιμο. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας. Πάντα στις φωτιές χρειάζεται βοήθεια. Κανείς δεν μπορεί να παλεύει μόνος. Ή καμένος θα βρεθεί, ή εξαντλημένος και επιρρεπής.

Το καμένο έδαφος δεν εκτιμάται από πολλούς. Αυτό είναι το λάθος. Η φωτιά θα έρθει. Μπορεί και να καείς. Τουλάχιστον «χτίσε» από την αρχή. Να φτιάξεις ένα πιο όμορφο δάσος, μια πιο όμορφη γη. Με ό,τι σου έμεινε, ακόμα και λίγο. Μην αφήσεις τις στάχτες να θολώνουν τα νερά. Όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή, για να φτιάξεις αυτό που ήδη είχες, και καλύτερο. Αυτός είναι ο κύκλος της φωτιάς. Ώστε πάντα να επιστρέφεις εκεί από όπου ξεκίνησες, πιο δυνατός.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Γεννήθηκε στους Παξούς, όπου έζησε για μεγάλο διάστημα. Πλέον κατοικεί στο Ρέθυμνο για σπουδές στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στο τμήμα Ψυχολογίας. Έχει ταξιδέψει πολύ, κυρίως στο εξωτερικό, μιλάει τρεις γλώσσες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, χορεύει, τραγουδάει και ασχολείται με την μουσική εδώ και πολλά χρόνια, και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα.