17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαMont-Saint-Michel: Ένα νορμανδικό νησί για ρομαντικές ψυχές

Mont-Saint-Michel: Ένα νορμανδικό νησί για ρομαντικές ψυχές


Της Νικόλ Καστόρα,

Μοιάζει, ίσως, ρομαντικό να βρίσκεσαι σε ένα νησί που καθημερινά «απειλείται» να βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα. Σε συνεπαίρνει αυτό το ριψοκίνδυνο αίσθημα που σου αποπνέει η προσέλευσή σου σε αυτό! Σε ελκύει το γεγονός πως έστω και για λίγο θα ζήσεις μια περιπέτεια! Κι αν, φυσικά, στο νησί κρύβεται και μια ολόκληρη καστροπολιτεία, τότε όλα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα! Για να μην σας κρατάω άλλο σε αγωνία… Πρόκειται για το Mont-Saint-Michel!

 Η ιστορία του Mont-Saint-Michel ξεκίνησε το 708 μ.Χ., όταν ο Aubert, επίσκοπος της επαρχίας Avranches, ονειρεύτηκε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ο οποίος του ζήτησε να χτίσει μια εκκλησία σε ένα βραχώδες μέρος, που να περιβάλλεται από θάλασσα. Έτσι, επιλέχθηκε το Mont-Saint-Michel. Από αυτό το γεγονός μπορεί κάπως να εξηγηθεί, γιατί το Mont-Saint-Michel έχει μια ανεξήγητη ομορφιά, που μας καθηλώνει! Έχει μια αύρα Μεσαίωνα, αλλά ταυτοχρόνως και ένα απαλό άγγιγμα ρομαντισμού συνυφασμένο με ένα gothic αίσθημα. Θα μπορούσε κάλλιστα το εξπρεσιονιστικό αυτό τοπίο να είχε βγει από κάποιον πίνακα του Βαν Γκογκ ή θα μπορούσε να ήταν το μέρος που συντελέστηκε μία ιστορία αγάπης μεταξύ δύο βρικολάκων, που κρύβονται από το φως του ήλιου και λάμπουν στο φως του φεγγαριού.

Εν τέλει, το 966 μ.Χ., εγκαταστάθηκε στο νησί η κοινότητα των Βενεδικτίνων μοναχών, η οποία ίδρυσε ένα μικρό Αββαείο και ένα μικρό χωριό στις παρυφές του λόφου. Η δημιουργία τους συνεχίστηκε μέχρι τον 16 αιώνα. Το Mont-Saint-Michel κατάφερε να ακμάσει με τη βοήθεια του Γουλιέλμου του κατακτητή. Η μοναστική και στρατιωτική αρχιτεκτονική του αββαείου είναι μοναδική σε όλο τον κόσμο! Οι τεχνίτες ακολούθησαν την πυραμιδοειδή μορφή του βράχου και έχτισαν το αββαείο γύρω από τον βράχο. Η διαρρύθμιση του αββαείου ακολουθεί τις αρχές της μοναστικής ζωής. Ο κανόνας της κοινότητας των βενεδικτίνων είναι πως οι μέρες των μοναχών είναι αφιερωμένες στην προσευχή και την εργασία. Έτσι, τα δωμάτια των μοναχών είναι κατασκευασμένα με βάση αυτούς τους δύο άξονες. Κατά την διάρκεια της επανάστασης και έως το 1863 το αββαείο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Το 1874 ανακηρύχθηκε ως ιστορικό μνημείο. 

Ιδιαίτερη σημασία αξίζει να δοθεί στο Περιστύλιο, το οποίο έχουν χαρακτηρίσει πολλοί ως «την επίγεια εικόνα του παραδείσου». Το Περιστύλιο είναι ένας καταπράσινος, αρχοντικός και περιποιημένος κήπος, ο οποίος είναι προστατευμένος από τον έξω κόσμο και οι στοές του είναι ανοιχτές προς τον ουρανό. Αυτή η επιλογή σαφώς δεν έγινε τυχαία, αλλά έχει πνευματική υπόσταση, καθώς θέλει να οδηγήσει τον μοναχό στην προσευχή και την περισυλλογή. Αντίθετα με τα υπόλοιπα μοναστήρια, το περιστύλιο του Mont-Saint-Michel δεν βρίσκεται στο κέντρο! Ο ρυθμός των κολώνων είναι σε αντιστοιχία με τα βήματα των μοναχών. Όλη η θεωρία της διάταξης του περιστύλιου βασίζεται στο σκεπτικό πως η «οικεία» των μοναχών θα πρέπει να λειτουργεί ως στήριγμα των μοναχών στην ασκητική τους ζωή.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: Getty images Φωτογράφος: Andrea Pucci

Περίοπτη θέση κατέχει το χρυσό άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού. Όπως απεικονίζεται και στη χριστιανική θρησκεία, ο Αρχάγγελος κρατάει στα χέρια του ένα σπαθί και έναν ζυγό. Το άγαλμα κατασκευάστηκε το 1897 και η ματιά του είναι τόσο ανθρώπινη, που σου δίνει την αίσθηση πως ο Αρχάγγελος κάθε στιγμή έχει το νου του στην πόλη.

Σήμερα, το νορμανδικό νησί έχει περίπου 50 μόνιμους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων και των μοναχών. Οι κάτοικοι ασχολούνται εκτός από τον τουρισμό και με μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. Γι’ αυτό, συχνά η περιοχή απαθανατίζεται σε φωτογραφίες με μικρά κοπάδια διάσπαρτα στην αμμουδιά, που έχει αποκαλύψει η άμπωτη. Τα λίγα πετρόχτιστα σπίτια της πόλης κρύβουν μια νοσταλγία και ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε μία άλλη εποχή… Πανσιόν, πετρόχτιστα καφέ, παραδοσιακά εστιατόρια και εκλεπτυσμένα μαγαζάκια, κρύβονται στα αμέτρητα μυστικά σοκάκια του νησιού και περιμένουν να τα ανακαλύψετε! 

Όταν η στάθμη της θάλασσας δεν έχει καλύψει κάθε κομμάτι γης και το αμμουδερό έδαφος έχει «ξεγυμνωθεί» από το πέπλο της θάλασσας, τότε συντελείται κάτι μοναδικό! Οι άνθρωποι βγάζουν τα παπούτσια και περπατούν ξυπόλητοι στη σαρκώδη ακτή που έχει θεραπευτικές ιδιότητες για το σώμα, αλλά και για την ψυχή, καθώς την ώρα που προσπαθούν να σηκώσουν το πόδι τους μέσα από την άμμο, χάνονται στις σκέψεις τους… Και θυμούνται αυτούς που αγαπούν, αλλά δεν είναι μαζί τους, ψάχνουν κρυμμένα στην άμμο τα δάκρυα που κύλισαν και τα «σ’ αγαπώ» που χάθηκαν ή και όχι…

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istockphoto.com Φωτογράφος: narvikk

Αυτό είναι το Mont-Saint- Michel μια πόλη τόσο ρομαντική, που θα σε κάνει να αναπολήσεις μία αγάπη, για την οποία αξίζει να ζεις! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Mont Saint Michel: η Νορμανδική καστροπολιτεία, maxmag.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλ Καστόρα
Νικόλ Καστόρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α., κατεύθυνση ΜΝΕΦ. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά. Ασχολείται με τη συγγραφή. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος της, για αυτό και είναι είναι μέλος του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το σενάριο.