19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο «νερό» μέσα στις φωτιές

Το «νερό» μέσα στις φωτιές


Της Άννας-Νικολέτας Γρίβα,

«Νέο πύρηνο μέτωπο…», «Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών…», «Άμεση εκκένωση της περιοχής…». Αυτές είναι οι φράσεις που κατακλύζουν τις ειδήσεις τις τελευταίες ημέρες, με τις πυρκαγιές να μην έχουν τέλος… Διαβάζοντας όμως τις ειδήσεις, μέσα σε όλα αυτά τα στενάχωρα και άκρως απογοητευτικά γεγονότα, ανακάλυψα και μία είδηση ευχάριστη, διαφορετική, την οποία αποφάσισα να μοιραστώ. Κι αυτό γιατί, παρόλο που η άμεση και ακριβής μετάδοση των εξελίξεων, ευχάριστων ή μη, είναι άκρως απαραίτητη για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, εξίσου αναγκαία θεωρώ και τη διατήρηση του ηθικού και της ελπίδας. Μέσα σε όλες τις φωτιές, βρέθηκε το νερό.

Το νερό αυτό, συγκεκριμένα, βρίσκεται στην κινητή ντουζιέρα ενός λευκού βαν που οργώνει τους δρόμους του Φαλήρου, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του, αλλά και δωρίζοντας ρούχα στους αστέγους, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον ευάλωτο πολίτη. Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος οδηγός του βαν επισκέπτεται το Παλαιό Φάληρο κάθε Δευτέρα, περνώντας από τα μέρη όπου συχνάζουν οι άστεγοι.

Πηγή εικόνας: boro.gr. Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: AdobeStock

Η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από τη συνεργασία της ΜΚΟ “Immortaliting”, που επισκέπτεται και άλλες περιοχές της Αττικής, με τον δήμο Φαλήρου, που λαμβάνει ενεργά μέτρα, προκειμένου να προσφέρει στους αστέγους τα απαραίτητα προς το ζην, με τελικό στόχο της κοινωνική τους επανένταξη, μέσω της εύρεσης εργασίας, και την επανασύνδεσή τους με το οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Έχουμε ενταχθεί ως δήμος στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» όπου έχουμε απορροφήσει κάποιους για να εργάζονται και έτσι έφυγαν από το δρόμο και, τέλος, κάποιοι εντάχθηκαν σε οργανωμένες δομές. […] Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό συνεργαστήκαμε με την “Immortaliting” από την πρώτη στιγμή. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που δεν επιλέγουν να μπουν σε μια δομή, να αλλάξουν τα ρούχα τους, να πλυθούν, να κάνουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής στο πλαίσιο που θέλουν», εξηγεί ο κ. Φωστηρόπουλος, δήμαρχος της περιοχής.

Η κίνηση αυτή, όπως και κάθε μορφή εθελοντισμού, είναι, τελικά, τα μόνα που μας έμειναν. Οι πράξεις που επαναφέρουν την πίστη μας στην ανθρωπότητα, που μας θυμίζουν ότι, όσο υπάρχουν άνθρωποι, δεν υπάρχει μόνο κακία ή αδιαφορία, αλλά και απέραντη καλοσύνη. Μακάρι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να υποστηριχθούν κατάλληλα, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο, αλλά και να υλοποιηθούν πολλές ακόμη. Ο εθελοντισμός αποτελεί το «νερό» μέσα στη φωτιά…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Βαν – κινητή ντουζιέρα για άστεγους και ευάλωτους πληθυσμούς στο Π. Φάληρο, cnn.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε, και είναι φοιτήτρια του ΕΚΠΑ στο τμήμα Βιολογίας. Την ενδιαφέρουν θέματα που αφορούν την έρευνα και τις επιστήμες, και ιδίως τη βιολογία, την ιατρική, το διάστημα, τη φιλοσοφία και τη βιοηθική, ενώ παράλληλα αγαπά την αρθρογραφία. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και επιστημονικά άρθρα, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τον μοντέρνο χορό και ερασιτεχνικά με την αστροφωτογραφία.