22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΨήφος αποδήμων: Η αποκατάσταση μιας αδικίας!

Ψήφος αποδήμων: Η αποκατάσταση μιας αδικίας!


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών. Πλέον οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. Σύμφωνα με το άρθρο 51, παράγραφος 4, χρειάζονται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι για να οριστούν τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός της Επικράτειας. Ο Νόμος, που ψηφίστηκε, διασφαλίζει ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές εκείνων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τη δυνατότητα αυτήν υπερψήφισαν 208 βουλευτές. Συγκεκριμένα, θετικά ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, καταψήφισαν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το Κ.Κ.Ε. και «παρών» επέλεξαν η Ελληνική Λύση και το κόμμα των Σπαρτιατών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όχι μόνο δεν «αλλοιώνει», όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι, χάριν «Αντιπολίτευσης», αλλά διευκολύνει τον κάθε πολίτη, που βρίσκεται εκτός Ελλάδας την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης, στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού δικαιώματος. Μέχρι την ψήφιση του Νόμου, οι Έλληνες του Εξωτερικού θα έπρεπε να βρίσκονται στην Ελλάδα για να μπορέσουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υποχρεούνταν να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησης, αλλιώς δεν ασκούσαν το δικαίωμά τους. Θυμίζει την αδικία της ψήφου με οικονομικά κριτήρια δηλαδή… Αυτό το δικαίωμα επέλεξαν να μην υποστηρίξουν εκλεγμένα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου… Αυτοί οι οποίοι διακηρύττουν για τα δικαιώματα και δίνουν αγώνες για τη Δημοκρατία (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Κ.Κ.Ε.), αλλά και οι εκείνοι οι «υπερ-πατριώτες» των λόγων, αλλά δυστυχώς όχι των έργων (Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες) προτίμησαν να κάνουν Αντιπολίτευση πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μεν «Σπαρτιάτες» είχαν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου στην επιτροπή, αλλά στην Ολομέλεια άλλαξαν γνώμη, ενώ και η Ελληνική Λύση που είχε υπερψηφίσει το ίδιο ακριβώς νομοθέτημα πριν από περίπου δύο έτη, αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο τώρα.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Ο Νόμος αυτός είναι, σίγουρα, μία νίκη για τη Δημοκρατία! Αυτοί που δεν τον στήριξαν, επιλέγοντας τον δρόμο της πολιτικής ανευθυνότητας, σκέφτηκαν, άραγε, τους απλούς εργαζομένους, τους φοιτητές, τους επιστήμονες που αναγκάστηκαν να φύγουν στο Εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον; Γιατί τους εμποδίζουν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και τους επιβάλουν να πληρώνουν για να έρχονται στην Ελλάδα; Ή μήπως θέλουν να ψηφίζουν μόνο οι εύποροι; Ας το πουν ξεκάθαρα και ας κριθούν… Είναι αδιανόητο για τους έχοντες και τις έχουσες την ελληνική ιθαγένεια να υπάρχουν τέτοιοι αποκλεισμοί από την ψηφοφορία που αποτελεί το κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμα!

Ακόμη, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, χωρίς προκαταλήψεις, θα πρέπει να προχωρήσει, να υιοθετηθεί και η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για κάθε πολίτη, αλλά και η πλήρης αξιοποίηση της τεχνολογίας που τόσα έχει προσφέρει και, φυσικά, μπορεί να διασφαλίσει τη διαφάνεια της διαδικασίας. Είναι, άλλωστε, πάγιο αίτημα των Ελλήνων Ομογενών που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, λόγω της πρόσφατης συζήτησης για το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πηγή εικόνας: neoskosmos.com Δικαιώματα χρήσης: Supplied

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Κοινοβούλιο λέγεται Βουλή των Ελλήνων –και όχι απλώς της Ελλάδας– διότι οφείλει να αντιπροσωπεύει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, οπουδήποτε και να βρίσκεται είτε εντός είτε εκτός της Ελλάδας. Ας ενημερωθούν όλοι και όλες, διότι μόνο απογοήτευση συνιστά το γεγονός ότι βρέθηκε, έστω και ένα εκλεγμένο μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου που μπόρεσε και δεν έδωσε θετική ψήφο! Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού είναι ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία. Άλλωστε, φάνηκε και από τους συσχετισμούς στην ψηφοφορία, καθώς το νομοσχέδιο υπερψήφισαν βουλευτές τόσο από (κεντρο)δεξιά όσο και από (κεντρο)αριστερά.

Κλείνοντας, η κοινωνία πρέπει να είναι στο επίκεντρο δια της συμμετοχής. Είναι πια πραγματική και ουσιαστική η σύνδεση των Ελλήνων του Εξωτερικού με τη διαδικασία εκλογής και υπάρχει άμεση επαφή με τα κοινά στην Ελλάδα. Διότι οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας εκτός της Επικράτειάς της. Ξεκαθαρίζεται ότι θα ψηφίζουν μόνο εκείνοι και εκείνες που έχουν την ιθαγένεια, όπως γινόταν και πριν από την ψήφιση του Νόμου, με τη διαφορά ότι πλέον μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από την περιοχή διαμονής τους. Η φωνή των Ελλήνων πολιτών ακούγεται, πλέον παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς περιορισμούς! Προχωράμε μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα για την πραγματική πρόοδο, χωρίς τα κωλύματα του παρελθόντος. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Βουλή – Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Ομόθυμη η αποδοχή του νομοσχεδίου από τους εκπροσώπους των φορέων της Ομογένειας, capital.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.