19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΣεξουαλική παρενόχληση με... το χρονόμετρο

Σεξουαλική παρενόχληση με… το χρονόμετρο


Της Ευρυδίκης Φατώλια,

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2022, όταν ο 66χρονος επιστάτης Antonio Avola, σε ένα σχολείο στη Ρώμη της Ιταλίας, έβαλε το χέρι του μέσα στο παντελόνι μιας 17χρονης μαθήτριας πιάνοντας τους γλουτούς της και τραβώντας τα εσώρουχά της. Ο θύτης μετά από καταγγελία, παραδέχτηκε την πράξη του, ισχυριζόμενος ότι ήταν «αστείο». Ενώ η πρόταση των εισαγγελέων ήταν να κριθεί ένοχος για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, ο δικαστής αθώωσε τον Avola από τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι «το να θωπεύεις κάποιον κάτω από 10 δευτερόλεπτα δεν συνιστά έγκλημα».

Μετά τη δικαστική απόφαση, το θύμα, η 17χρονη μαθήτρια, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι: «Οι δικαστές έκριναν ότι αστειευόταν; Λοιπόν, δεν ήταν αστείο για μένα. Ο επιστάτης ανέβηκε από πίσω χωρίς να πει τίποτα, έβαλε τα χέρια του κάτω από το παντελόνι μου και μέσα στο εσώρουχό μου. […] Με πόνεσε τραβώντας με από τα γεννητικά μου όργανα. Για μένα, αυτό δεν είναι αστείο. Δεν μπορεί έτσι ένας ηλικιωμένος να κάνει τέτοια “αστεία” σε μια έφηβη».

«Αυτή η χειρονομία ήταν υπεραρκετή, για να νιώσω τα χέρια του πάνω μου», τόνισε και δήλωσε ότι αισθάνεται διπλά προδομένη, τόσο από το σχολείο, όσο και από το δικαστικό σύστημα: «Αρχίζω να πιστεύω ότι έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τους θεσμούς. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη». O τρόπος που το δικαστήριο αποφάσισε στην περίπτωσή της, είναι μία ακόμα απάντηση σε όλα τα «γιατί τώρα» που ακούγονται κατά καιρούς.

Πηγή εικόνας: istockphoto.com/ Δικαιώματα Χρήσης: Serghei Turcanu

Και κάπως έτσι ξεσηκώθηκε ένα κύμα αντιδράσεων από υποστηρικτές του κινήματος #MeToo –και όχι μόνο– στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να καταδείξουν την προβληματική αυτής της απόφασης. Τα hashtags #10secondi και #palpatabreve (σ.σ. σύντομο «χούφτωμα»), δημιουργήθηκαν και κατέκλυσαν το TikTok. «Άντρες και γυναίκες δείχνουν την οργή τους μέσα από σουρεαλιστικά video που δείχνουν κάποιον να χαϊδεύει το σώμα του ενώ το χρονόμετρο γράφει».

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός ηθοποιός Paolo Camilli, γύρισε ένα video για το TikTok, στο οποίο χαϊδεύει το στήθος του για 10 δευτερόλεπτα. Όσο άβολο κι αν φαίνεται, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη περί της σχετικότητας του χρόνου. Έτσι και όταν παγώνεις από το απρόκλητο άγγιγμα, όταν δεν ξέρεις πώς να χειριστείς όλο αυτό που συμβαίνει. Όταν παρενοχλείσαι σεξουαλικά.

Στην Ελλάδα, κάτι αντίστοιχο θα ενέπιπτε στο άρθρο 337 του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο ως χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, νοούνται πράξεις ήσσονος βαρύτητας, οι οποίες όμως προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια, όπως χειρονομίες ή θωπείες ή ψαύσεις του σώματος, που δεν εξικνούνται σε γενετήσια πράξη. Τέλος, πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα είναι συμπεριφορές ή χειρονομίες, οι οποίες κατά την κοινή αντίληψη υπαινίσσονται ή καταδεικνύουν ή αναφέρονται σε γενετήσιες πράξεις. Έτσι, χειρονομία γενετήσιου χαρακτήρα είναι ένα φιλί στο στόμα ή ένα χάδι στο στήθος ή τους μηρούς.

Ταυτόχρονα, όταν η προσβολή αφορά ανηλίκους, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς την παραγραφή του αδικήματος, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα, ειδικά για τα αδικήματα αυτά, τα οποία έχουν μία ιδιάζουσα, λόγω της φύσης τους απαξία, να υπάρχει επαρκής χρόνος, κατά τον οποίο ο ανήλικος θα μπορεί να τα καταγγείλει και η πολιτεία θα μπορεί να τα διώξει, ώστε να μην μένουν ατιμώρητες αυτές οι αξιόποινες συμπεριφορές. Ακόμη, θεσμοθετήθηκε η Αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων. Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 337 ΠΚ) και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας (άρθρο 353 ΠΚ) για τους ανηλίκους διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Πηγή εικόνας: istockphoto.com/ Δικαιώματα Χρήσης: asiandelight

Μπορεί, λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα διατυπώθηκαν παραπάνω, η υπόθεση της 17χρονης στην Ιταλία να μοιάζει απομακρυσμένη από τα ελληνικά δεδομένα, καθώς στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο η χρονομέτρηση της πράξης, σε κάθε περίπτωση μία δικαστική απόφαση δημιουργεί προηγούμενο πάνω στο οποίο μπορούν να στηριχτούν επόμενοι θύτες σεξουαλικής παρενόχλησης. Κι ακόμα περισσότερα θύματα να μην εισακουστούν. Και τελικά, όλα αυτά τα κινήματα και οι προσπάθειες να γίνονται μία τρύπα στο νερό και η στήριξη απέναντί τους να μοιάζει με απλή υποκρισία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Italian women film themselves squeezing their breasts in protest after judge clears caretaker of sex charges because he groped a schoolgirl for less than ten seconds, dailymail.co.uk, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρυδίκη Φατώλια
Ευρυδίκη Φατώλια
Γεννήθηκε το 2000 στον Βόλο και μεγάλωσε στο Πήλιο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και διαμένει στο Ρέντινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου κάνει το Μεταπτυχιακό της στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου με εξειδίκευση στη Διανοητική Ιδιοκτησία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι λάτρης της εκμάθησης ξένων γλωσσών και μιλά αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, κινέζικα και ρωσικά.