20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑλίκη Βουγιουκλάκη: Το πιο λαμπρό αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το πιο λαμπρό αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου


Της Ειρήνης Λάττα, 

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δει έστω μία φορά ταινία με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι περισσότεροι από εμάς –και βάζω μέσα και τον εαυτό μου– έχουμε απολαύσει τις ταινίες της ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις φορές, αλλά πολλές περισσότερες. Aς δούμε, όμως, λίγα περισσότερα πράγματα για την ίδια. Αρχικά, το πλήρες όνομά της ήταν Αλίκη – Σταματίνα Βουγιουκλάκη και γεννήθηκε σαν χθες, 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι Αττικής. Γονείς της ήταν ο Ιωάννης Βουγιουκλάκης, δικηγόρος και πρώην Νομάρχης Αρκαδίας και η Αιμιλία Κουμουνδούρου. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1933. Η ίδια κατάγεται από το χωριό Λάγια της Μάνης. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς, ο πατέρας της ήταν νομάρχης, διορισμένος από την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου και δολοφονήθηκε το 1943 από μέλη του ΕΛΑΣ.

Ο θάνατος του πατέρα της ήταν ένα γεγονός που της στοίχισε πολύ, μιας και δεν είχε πλέον την πατρική στοργή που πολύ επιθυμούσε και έτσι η μητέρα της ανέλαβε μόνη της, υπό αντίξοες συνθήκες, να μεγαλώσει τα τρία της παιδιά: την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη. Η Αλίκη ήταν φυσικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, Ελληνίδα ηθοποιός του  κινηματογράφου και του θεάτρου, καθώς και θεατρική επιχειρηματίας. Οι σπουδές της έγιναν στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο μπήκε κρυφά από τους γονείς της. Ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στο θέατρο, κάνοντας το ντεμπούτο της το 1953, ενώ τον επόμενο χρόνο την κορυφή έφτασε και η καριέρα της στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε συνολικά σε 42 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και σε ορισμένες διεθνείς παραγωγές. Οι περισσότερες, μάλιστα, έγιναν τεράστιες επιτυχίες, καταφέρνοντας να εκτοξεύσουν την καριέρα της στα ύψη και δίκαια να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της «εθνικής σταρ» της Ελλάδας.

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Ο πρώτος της θεατρικός ρόλος ήταν η Λουιζόν, στο έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου» το 1953, ενώ η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία «Το ποντικάκι» το 1954. Το 1960, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου στο 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, μαγεύοντας το κοινό. Στο ίδιο φεστιβάλ, βραβεύτηκε και η ταινία του 1959 Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, που επίσης πρωταγωνιστούσε η Αλίκη, σε συνεργασία με τον Φίνο και τη Φίνος Φιλμ, μαζί με πολλές άλλες επιτυχίες, όπως Αστέρω, Μανταλένα, Το κλωτσοσκούφι, Η Αλίκη στο ναυτικό, Η Λίζα και η άλλη, Η ψεύτρα, Το δόλωμα, Η αρχόντισσα κι ο αλήτης, Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά, Η νεράιδα και το παλικάρι, Υπολοχαγός Νατάσσα, Η κόρη του ήλιου, Η Μαρία της σιωπής, Ένα αστείο κορίτσι, Σ’ αγαπώ κ.ά. Επιπλέον, πρωταγωνίστησε σε δημοφιλείς ταινίες άλλων εταιρειών όπως: Μοντέρνα Σταχτοπούτα, Η σωφερίνα, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Το πιο λαμπρό αστέρι, Η κόρη μου η σοσιαλίστρια, Αχ! Αυτή η γυναίκα μου, Διπλοπενιές κ.ά.

Συνήθως στις ταινίες που πρωταγωνίστησε έχει παρόμοιο ρόλο, είτε της μαθήτριας, είτε του πλουσιοκόριτσου που επαναστατεί, είτε του φτωχού κοριτσιού που καταφέρνει να ανελιχθεί κοινωνικά. Επιπλέον, η Βουγιουκλάκη συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και στιχουργούς, όπως οι: Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Νίκος Γκάτσος, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Νίκος Μαμαγκάκης, Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Ξανθούλης κ.ά., με αποκορύφωμα τον Μάνο Χατζιδάκι, οι οποίοι έντυσαν μουσικά/στιχουργικά τα κινηματογραφικά και θεατρικά της έργα. Το 1961, η Βουγιουκλάκη συγκρότησε τον δικό της θίασο, με τον οποίο ανέβασε εκείνο τον χειμώνα το έργο Ωραία μου κυρία, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή εικόνας: matrix24.gr

Όσον αφορά την προσωπική της ζωή, ο Αλέξης Σολομός, δάσκαλός της στη Δραματική Σχολή, υπήρξε ο πρώτος της μεγάλος έρωτας. Γύρω στο 1960 έζησε ένα κρυφό ειδύλλιο με τον διάδοχο του θρόνου, Κωνσταντίνο, ενώ στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συμφοιτητή της στη Δραματική Σχολή, ο οποίος, όπως η ίδια εξομολογήθηκε αργότερα, ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης, όμως στις 5 Ιουλίου 1975 οι δύο ηθοποιοί πήραν διαζύγιο λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Η Αλίκη έκανε έναν δεύτερο γάμο με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη στις 25 Ιανουαρίου 1982. Ωστόσο, ο γάμος αυτός δεν κράτησε πολύ κι έμεινε μυστικός ακόμα και χρόνια μετά τη λήξη του. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για οκτώ χρόνια (1988-1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

Μετά από δύο μήνες νοσηλείας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη απεβίωσε στις 23 Ιουλίου 1996 σε ηλικία 62 ετών, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από καρκίνο στο ήπαρ. Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, ενώ πλέον τα οστά της φυλάσσονται  στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αλίκη Βουγιουκλάκη – Βιογραφία, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!