16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο στοίχημα της νεανικής επιχειρηματικότητας

Το στοίχημα της νεανικής επιχειρηματικότητας


Της Μαρίας Μπότη,

Νεανική επιχειρηματικότητα: μία έννοια που εάν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη, τόσο στην προσωπική, όσο και στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η επιχειρηματικότητα, ως γενικότερη έννοια, αποτελεί την αναγνώριση μιας ευκαιρίας για δημιουργία και τη διαδικασία των δράσεων που ακολουθούνται για τη συγκεκριμένη ευκαιρία, ανεξάρτητα αν σχηματίζεται ένα εγχείρημα ή αν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα που θα φέρει οικονομικά ή άλλα οφέλη. Ειδικότερα, είναι το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την εισαγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών και την αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες αυξάνονται και η αβεβαιότητα για το μέλλον γιγαντώνεται, ολοένα και περισσότεροι νέοι επιλέγουν αυτόν τον «δρόμο». Η έννοια της «νεανικής επιχειρηματικότητας» ακούγεται σήμερα όλο και περισσότερο, καθώς αυτά που έχει να προσφέρει, είναι πολλά.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Μάλιστα, η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας «τονώνει» την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και συμβάλλει στη διαρκή εξέλιξη του κλάδου.

Πηγή εικόνας: unsplash.com. Δικαιώματα χρήσης: Scott Graham

Γιατί αυξάνονται οι νέοι επιχειρηματίες;

Ένας από τους βασικούς λόγους που ωθούν τους νέους να ασχοληθούν με τη δική τους επιχείρηση είναι η επιθυμία να είναι «το αφεντικό του εαυτού τους». Αναμφίβολα, είναι μοναδική η αίσθηση ελευθερίας που αισθάνεται κάποιος έχοντας να λογοδοτήσει μόνο στον εαυτό του για τις αποφάσεις που λαμβάνει. Δεν δέχεται εντολές και υποδείξεις και δεν πρέπει να συμβαδίσει με τα «θέλω» των υπολοίπων. Αυτή η επιλογή οδηγεί και σε ανάπτυξη αρκετών δεξιοτήτων τους και σε καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων και γενικότερα της ζωής τους.

Επιπλέον, πολλοί νέοι, έχοντας βαρεθεί το επάγγελμα που ασκούν, επιλέγουν να κάνουν το μεγάλο «βήμα» και να παραιτηθούν, προκειμένου να αναπτύξουν μία ιδέα που έχουν. Η παροχή καινοτόμων ή ανταγωνιστικών προϊόντων βρίσκεται μεταξύ των βασικών κινήτρων που έχουν. Ειδικά, εάν η ιδέα τους καρποφορήσει και βρει την ανταπόκριση που προσδοκούν, η επιθυμία για περισσότερες δράσεις μεγαλώνει, όσο μεγαλώνουν και τα έσοδα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και όσοι επιλέγουν να εισέρθουν στον κλάδο των επιχειρήσεων ταυτόχρονα με την ήδη υπάρχουσα εργασία τους, καθώς δεν είναι βέβαιοι εάν η ιδέα τους θα πετύχει.

Ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα;

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος «οδηγός» που να δείχνει τα σωστά «βήματα» για την επιτυχία, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να φανούν σε έναν νέο επιχειρηματία αναγκαία ή χρήσιμα.

Πρώτα από όλα, κάθε νέος επιχειρηματίας πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις έπειτα από σωστή σκέψη και να είναι έτοιμος να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για εκείνες τις αποφάσεις. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνεται μετά από στάθμιση όλων των παραγόντων. Σε περίπτωση λάθους ή κινδύνου, πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Πηγή εικόνας: unsplash.com. Δικαιώματα χρήσης: Scott Graham

Η θέληση για διαρκή εξέλιξη και γνώση είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. Ένας επιχειρηματίας, και δη νέος, δεν πρέπει να επαναπαύεται στο αρχικό αποτέλεσμα, αλλά να προσπαθεί διαρκώς για το καλύτερο. Η έπαρση και η αλαζονεία δεν χωρούν στους σωστούς επαγγελματίες.

Τέλος, οι νέοι, έχοντας διαρκή επαφή με την τεχνολογία, πρέπει να την αξιοποιήσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Οι τεχνολογικές καινοτομίες και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να συμβάλλουν στην βελτιστοποίηση των επιχειρήσεων. Αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά!

Γιατί είναι σημαντική η νεανική επιχειρηματικότητα;

Η νεανική επιχειρηματικότητα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Το άτομο νιώθει ανεξαρτησία –προσωπική αλλά και οικονομική– και ευχαρίστηση, ενώ αντιμετωπίζει τη δημιουργία της ως πρόκληση. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η νεανική επιχειρηματικότητα ενισχύει την εθνική οικονομική ανάπτυξη, προωθεί την παραγωγικότητα και την καινοτομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει την κοινωνική συνοχή.

Αναμφίβολα, οι καιροί αλλάζουν, οι επιλογές μεταβάλλονται και οι άνθρωποι εξελίσσονται. Η επιχειρηματικότητα είναι μία πολυδιάστατη έννοια, αλλά και μία πρόκληση ταυτόχρονα. Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι όλα όσα χρειάζεται αυτός ο τόπος για να αναπτυχθεί. Οι νέοι είναι το «μέλλον». Είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο «αύριο». Για ένα «αύριο» με αποφάσεις, ρίσκα, προκλήσεις και επιτυχίες. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μακρύς αλλά αξίζει τον κόπο!

Γιατί σημασία δεν έχει το «ταξίδι», αλλά ο προορισμός!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Καρακαντά Χ. (2018), Νεανική Επιχειρηματικότητα, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Διπλωματική Εργασία), διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.