18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ στροφή των χρηματοοικονομολογών προς την επιχειρηματικότητα

Η στροφή των χρηματοοικονομολογών προς την επιχειρηματικότητα


Του Γιώργου Δρακόπουλου,

Παραδοσιακά, απόφοιτοι χρηματοοικονομικών σχολών συνηθίζουν να ακολουθούν καριέρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως σε τράπεζες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, παρατηρήθηκε πως το ενδιαφέρον τους στράφηκε στο χρηματοδοτικό σκέλος μικρών και μεσαίων start-ups, καθώς και σε μια πιο επιχειρηματική σταδιοδρομία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την εταιρεία Beauhurst, ο αριθμός των βρετανικών εταιρειών που έχουν συσταθεί από άτομα ηλικίας 18-24 ετών πενταπλασιάστηκε από 11.500 το 2019 σε σχεδόν 57.000 το 2022, με τους περισσότερους να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο στα Χρηματοοικονομικά (MiF).

Η άντληση κεφαλαίων (ιδίως χρηματικών, αλλά και γενικότερα εύκολα ρευστοποιήσιμων) και η διαχείριση των μετρητών είναι παράγοντες κρίσιμης σημασίας για τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη μια νεοσύστατης εταιρείας. Συνεπώς, ένας ειδικός σύμβουλος/διαχειριστής, είτε σαν εργαζόμενος είτε σαν (συν)ιδρυτής στα πρώτα βήματα μιας εταιρείας, αποτελεί έναν μείζονος σημασίας βραχίονα της επιχείρησης.

Επιπλέον, start-ups, οι οποίες ιδρύθηκαν από φοιτητές Χρηματοοικονομικής, δέχονται μεγάλη στήριξη από business incubators. Στην Grenoble Ecole de Management, για παράδειγμα, η business incubator της στήριξε έναν απόφοιτο να δημιουργήσει μια επιχείρηση που βοηθά τους Δημάρχους των χωριών να έχουν πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση. Παράλληλα, οι σχολές Χρηματοοικονομικής έχουν προσθέσει ενότητες επιχειρηματικότητας στα προγράμματά τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ενότητα New Venture Creation του Durham University Business School βοηθά τους φοιτητές να αναπτύξουν ορισμένες από τις ικανότητες που απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχείρησης, την εξερεύνηση της επιχειρηματικής χρηματοδότησης, τη διαχείριση στρατηγικών ανάπτυξης κ.ά. Ο διευθυντής του προγράμματος, Saadat Saeed, λέει ότι οι μαθητές ενθαρρύνονται να αναπτύξουν εγχειρήματα που βασίζονται σε ηθικές, βιώσιμες και υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές (Financial Times).

Πηγή εικόνας: starline / Freepik

Γενικότερα, γίνεται όλο και πιο έντονη η τάση ενσωμάτωσης του τομέα της Επιχειρηματικότητας σε προγράμματα οικονομικών σχολών, ιδίως της Χρηματοοικονομικής, σε αρκετά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με σκοπό να ενθαρρύνουν τους φοιτητές και να τους δημιουργήσουν επιχειρηματική νοοτροπία. Αφορμή, προφανώς, για αυτό ήταν η μεγαλύτερη κλίση και ενδιαφέρον που παρουσιάζουν πλέον οι φοιτητές, καθώς και η έκρηξη στον κλάδο των start-ups και του fintech. Συνεπώς, σε αυτό το νέο περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα πανεπιστημιακά προγράμματα, όχι μόνο όσων είναι συναφή με το επιστημονικό φάσμα των Οικονομικών, αλλά και άλλων κλάδων όπως της Πληροφορικής, καθώς πολλές φορές οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις απαιτούν διεπιστημονική τεχνογνωσία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού που παρατηρείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της νέας γενιάς και των φοιτητών. Το να διατηρούμε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις start-ups, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από αποφοίτους χρηματοοικονομικών σχολών, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη. Η συνεχής εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών και η προσαρμογή στις απαιτήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας είναι αναγκαία, για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των αποφοίτων και να διαμορφωθεί μια δυναμική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του αύριο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Schools boost efforts to encourage entrepreneurial mindset in finance, ft.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δρακόπουλος
Γιώργος Δρακόπουλος
Σπουδάζει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Του αρέσει να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την οικονομία. Λατρεύει την επιστήμη της Λογιστικής και φιλοδοξεί να καταξιωθεί στον συγκεκριμένο κλάδο. Αν χαρακτήριζε τον εαυτό μου με μία λέξη, θα χρησιμοποιούσε την λέξη τελειομανής.