24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο νέο πολιτικό τοπίο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής

Το νέο πολιτικό τοπίο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής


Της Νικολέτας – Οξάνα Νικομάνη,

Καθώς η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε από τη Βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης, ξεκινάει ένας νέος κύκλος στις πολιτικές διαβουλεύσεις της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα των Εκλογών, τόσο του Μαΐου όσο και του Ιουνίου, αλλά και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό τοπίο που διαφέρει σε σημαντικό βαθμό συγκριτικά με αυτό που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Το κλίμα των συζητήσεων ήταν ήπιο, ενώ τα κόμματα έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής για τις επερχόμενες στοχεύσεις τους. Η κατακερματισμένη Αξιωματική Αντιπολίτευση, μετά από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει ακόμη πάρει αποφάσεις για τον δρόμο που θα ακολουθήσει, ενώ το έλλειμμα ενός ισχυρού αντίπαλου δέους στην κοινοβουλευτική διαδικασία είναι εμφανές.

Το ζήτημα είναι αν η «Κεντροδεξιά νέα Ν.Δ.», όπως προσδιορίζεται και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει τον έλεγχο των αποφάσεων ως πλειοψηφία, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση. Σε αυτό το κλίμα, έγινε η εξαγγελία άμεσης διαβούλευσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον νόμο κατάργησης όλων των εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που βρίσκονται στη λίστα των εκλογικών καταλόγων.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Στην πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επικρατεί σύγχυση, μιας και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να αποτελέσει μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο και στην Πειραιώς, γίνεται ανεπίσημα λόγος για την «αρχή του τέλους» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μιας και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πιο ισχυρός παράγοντας που συγκρατούσε το κόμμα, ενώ, πλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διάσπασης.

Μέσα σε αυτή τη σύγχυση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα προσπαθήσει να καλύψει το έλλειμμα που εντοπίζεται στον χώρο της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο ότι θα διεξάγει αξιόπιστη και προοδευτική αντιπολίτευση, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα να αποτελέσει τον βασικό αντίπαλο της Ν.Δ. 

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των Εκλογών, δεν λείπουν από την αντιπολίτευση τα αποκαλούμενα εθνικοπατριωτικά κόμματα. Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση των άκρων συμπεριέλαβε στην ατζέντα της τις ομοφοβικές και αναχρονιστικές φωνές, όσον αφορά τον γάμο των ομοφυλόφιλων και για άλλα ζητήματα, όπως τα εμβόλια. Στο άμεσο μέλλον θα δούμε την πορεία των κομμάτων αυτών στο πλαίσιο των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, με βάση τη στάση που θα κρατήσουν στα ζητήματα που αναμένεται να προκύψουν.

Με τις εξελίξεις αυτές, απαιτείται μια πολύ προσεκτική αντιμετώπιση των μελλοντικών γεγονότων. Σε κάθε περίπτωση, το κενό που υπάρχει στο πεδίο της αντιπολίτευσης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ν.Δ., ενώ δεν θα αργήσουν να φανούν οι διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέτα - Οξάνα Νικομάνη
Νικολέτα - Οξάνα Νικομάνη
Γεννήθηκε το 2002 και μεγάλωσε στην Παραλία Διστόμου Βοιωτίας. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα και ουκρανικά. Τα αντικείμενα ενδιαφέροντός της είναι οι διεθνείς σχέσεις, η πολιτική και η διπλωματία.